Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλές Akar από τα Κατεχόμενα: Το τίμημα θα είναι μεγάλο για όποιον δοκιμάσει τη δύναμη μας - Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα

Απειλές Akar από τα Κατεχόμενα: Το τίμημα θα είναι μεγάλο για όποιον δοκιμάσει τη δύναμη μας - Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα
Τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός της Τυλληρίας από την Τουρκική αεροπορία
Με αμείωτο ρυθμό η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της αλλά και την επίδειξη ισχύος εν μέσω της διαμάχης που έχει προκύψει για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ημέρες μετά τις απειλές για πόλεμο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μετέβη στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από όλη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα προκλητική επίσκεψη, καθώς συμμετέχει στις «εορταστικές εκδηλώσεις» για την επέτειο του βομβαρδισμού της Τυλληρίας το 1964.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέβασε για ακόμα μία φορά τη θερμοκρασία εκτοξεύοντας νέες απειλές.
«Θα συνεχίσουμε να λέμε κανένας να μην προσπαθήσει να δοκιμάσει την ισχύ μας, καθώς το τίμημα θα είναι μεγάλο και θα συνεχίζουμε να το λέμε.
Δεν θα επιτρέψουμε με τετελεσμένα να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Πρέπει να καταλάβουν καλά την αποφασιστικότητα αλλά και την θέληση μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
Όπως είπε ο Akar, «η Τουρκία πάντα έχει προστατέψει τα νόμιμα δικαιώματα της όπως και αυτά της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και θα συνεχίσει να το κάνει».
Σημειώνεται ότι ο Akar συνοδεύεται από τον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τον Διοικητή του Στρατού Ξηράς, Στρατηγό, τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγό και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο βομβαρδισμός της Τυλληρίας

Τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός της Τυλληρίας από την Τουρκική αεροπορία.
Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία.
Αρχές Αυγούστου δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς επιτέθηκαν στον θύλακα με διαταγή του Γρίβα.
Η ενέργεια αυτή ήταν αμφιλεγόμενη, διότι ταυτόχρονα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Άτσεσον.
Η Τουρκία αντέδρασε βίαια βομβαρδίζοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τα χωριά με βόμβες ναπάλμ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 Έλληνες (Κύπριοι και Ελλαδίτες), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).

Οι απειλές πολέμου

Πριν λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε απειλήσει με πόλεμο σε περίπτωση που καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, όπως και το ’74, το δικαίωμα επέμβασης με βάση τη συνθήκη των εγγυήσεων.
«Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών.
Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια.
Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο εγγυητής της ΤΔΒΚ στο νησί και όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Όπως είπε, με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν από 45 χρόνια και προστάτευσαν τους Τ/Κ, έτσι θα ενεργήσουν και σήμερα αν υπάρξει ξανά ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης