Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ο μεγάλος ηττημένος του Trump; - Το πραγματικό κόστος του εμπορικού πολέμου

Οι ΗΠΑ ο μεγάλος ηττημένος του Trump; - Το πραγματικό κόστος του εμπορικού πολέμου
Οι ΗΠΑ ο μεγάλος ηττημένος του Trump;
Με την εκτόξευση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα ο Donald Trump φαίνεται να ρισκάρει περισσότερο σε μία ήδη επιζήμια μάχη, υποστηρίζει ο Daniel Gros, του Center of European Policy Studies.
Σε έναν σύγχρονο κόσμο οι διμερείς εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι επωφελείς για κανένα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πιθανόν ο ηττημένος να είναι η ίδια του η χώρα.
Ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φαινόταν να έχουν αμβλυνθεί, το αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες στη Σαγκάη, είχε σαν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν επιπλέον 10% δασμούς στα κινεζικά αγαθά αξίας 300δισ. δολαρίων. Οι δασμοί θα ισχύσουν από 1η Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ χρεώνουν ήδη τιμολόγια 25% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων. Εάν τεθεί σε ισχύ αυτό το νέο μέτρο, σχεδόν όλες οι εισαγωγές από την Κίνα θα υπόκεινται σε τιμολόγια.
Οι αμοιβαίοι δασμοί είναι πιθανό να βλάψουν την Αμερική περισσότερο από την Κίνα εν τέλει.
Ένας τρόπος σύγκρισης του περιοριστικού χαρακτήρα των εμπορικών πολιτικών των χωρών είναι να εξετάσουμε τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές. Για τις ΗΠΑ, αυτό φαίνεται να δείχνει μια αρκετά καθησυχαστική εικόνα.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump, ο μέσος όρος των δασμών των ΗΠΑ στις βιομηχανικές εισαγωγές ήταν περίπου 2%, κάπως χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της Κίνας.
Ακόμη και με τον Trump όμως, ο αριθμός αυτός (μέχρι στιγμής) δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ.
Οι εισαγωγές από την Κίνα είναι περίπου το ¼ του συνόλου των εισαγωγών, και οι δασμοί του 25% επηρεάζουν παραπάνω από τα μισά προϊόντα.
Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των εισαγωγικών δασμών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπου 5%, κάτι που δεν φαίνεται υπερβολικό.
Οι δασμοί όμως στην πραγματικότητα έχουν δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των καταναλωτών και των παραγωγών.
Ο διπλασιασμός ενός δασμού, για παράδειγμα, θα οδηγήσει σε περισσότερο από το διπλάσιο της απώλειας ευημερίας. Ένας 25% για ένα περιορισμένο τμήμα του εμπορίου είναι επομένως πολύ πιο σοβαρός από ένα μέσο όρο 3%.
Δηλαδή, πολλές χώρες έχουν μεν υψηλούς δασμούς, αλλά αυτοί ισχύουν για κάτω από 1% των προϊόντων που εισάγουν.
Εξάλλου οι δασμοί του Trump ισχύουν για την Κίνα και όχι για άλλες χώρες είτε ευρωπαϊκές είτε από την Λατινική Αμερική.
Επειδή οι μη κινέζοι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 25% και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στις ΗΠΑ, οι τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές είναι πιθανό να αυξηθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.
Επομένως, η έμμεση επίπτωση των τιμολογίων της Trump στην Κίνα στις τιμές καταναλωτή είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμάται.
Οι Κινέζοι παραγωγοί δεν έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές τους. Ακόμη όμως και να το έκαναν το κέρδος για τους Αμερικανούς καταναλωτές θα είναι πενιχρό αφού οι τιμές προϊόντων άλλων χωρών είναι υψηλότερες.
Αν και η Κίνα έχει επιβάλει αμοιβαία έναν δασμό 25% σε πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος δεν αναμένεται να είναι μεγάλος γιατί τα αμερικανικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/10 των συνολικών εισαγωγών της Κίνας.
Εξάλλου τα περισσότερα είναι αγροτικά προϊόντα – όπως για παράδειγμα η σόγια-, τα οποία η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει από άλλες χώρες και μάλιστα φθηνότερα.
Η επιθετική πολιτική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Κίνα έχει επεκταθεί και στην τεχνολογία.
Οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να πωλούν προϊόντα στην Huawei και αν θέλουν να την προμηθεύουν θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη άδεια.
Παράλληλα, η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της Κίνας θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να καταστούν ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ κατά την προμήθεια βασικών τεχνολογικών στοιχείων.
Με το να επιβάλει τους νέους δασμούς έναντι της Κίνας, ο πρόεδρος Trump αύξησε περαιτέρω τα διακυβεύματα σε μια ολοένα και πιο επιζήμια διαφωνία για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης