Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η «μάχη» της κεντρικής ελβετικής τράπεζας να αποδυναμώσει το φράγκο

Η «μάχη» της κεντρικής ελβετικής τράπεζας να αποδυναμώσει το φράγκο
Άρθρο στο «The Daily Reckoning» για την SNB και το φράγκο 
Στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταστήσει φθηνότερο το φράγκο (CHF) αναφέρεται ο ιστότοπος «The Daily Reckoning» (αρθρογράφος: James Rickards).
Ειδικότερα, μία συναλλαγματική ισοτιμία 0,80 φράγκων ανά δολάριο αντικατοπτρίζει ένα ισχυρό φράγκο, ενώ μια συναλλαγματική ισοτιμία 1,05 φράγκων ανά δολάριο δείχνει ένα αδύναμο φράγκο.
Αυτή τη στιγμή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 0,97, η οποία προσανατολίζεται προς ένα αδύναμο φράγκο σε σχέση με το δολάριο, επισημαίνεται.
Το CHF έχει διαπραγματευτεί σε μια περιοχή 0,87-1,03 για τα τελευταία έξι χρόνια.
Ξεχωρίζει η 15η Ιανουαρίου 2015, όταν το CHF σημείωσε άνοδο από 1,02 σε 0,86, κίνηση -σχεδόν 20%- σε λίγες ώρες.
Η παραπάνω άνοδος προκλήθηκε εξ ολοκλήρου από την απόφαση της SNB να καταργήσει ένα ανώτατο όριο στο ελβετικό φράγκο σε σχέση με το ευρώ, κίνηση που αποσκοπούσε στην προστασία των ελβετικών εξαγωγών.



Η ελβετική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές εξοπλισμού ακριβείας, ειδών πολυτελείας όπως τα ρολόγια της Ελβετίας και τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τυριών και των σοκολάτων. Η ελβετική οικονομία εξαρτάται επίσης από τον τουρισμό, που μοιάζει με μια εξαγωγή υπηρεσιών που πωλείται σε αλλοδαπούς.
Όλες αυτές οι εξαγωγές υποφέρουν όταν το ελβετικό φράγκο είναι πολύ ισχυρό.
Η SNB επιβάλλει το ανώτατο όριο εκτυπώνοντας φράγκα και αγοράζοντας ευρώ για να ασκήσει πίεση προς τα κάτω στο φράγκο.
Το πρόβλημα με αυτή την πολιτική είναι ότι ο κόσμος θέλει φράγκα ως ασφαλές καταφύγιο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ την περίοδο 2010-2015.
Ο ισολογισμός της SNB γέμισε με ευρωπαϊκό χρέος που αγοράζεται με τυπωμένα φράγκα, σε μια εποχή που το ίδιο το ευρωπαϊκό χρέος ήταν σε κίνδυνο.
Εν τέλει, η SNB επέτρεψε στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίσουν την αξία του CHF.
Αυτό προκάλεσε άμεση άνοδο της CHF έναντι του ευρώ και του δολαρίου, το οποίο από τότε μετριάστηκε σε ένα εύρος συναλλαγών.
Ωστόσο, το φράγκο βρίσκεται στο επίπεδο 1,09 έναντι του ευρώ, καθώς οι προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί.
Έτσι, η SNB αγοράζει ευρώ, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσειτο φράγκο για να διατηρήσει τις εξαγωγές και την τουριστική βιομηχανία ανταγωνιστικές, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.



Με την αυξανόμενη αβεβαιότητα της αγοράς και τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, ποιο είναι το μέλλον για το ελβετικό φράγκο;
Οι εισροές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική φθηνότερου φράγκου από την SNB, σημειώνεται.
Εν τω μεταξύ, ο λόγος του ελβετικού δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ είναι περίπου 30%.
Η SNB μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να χτυπήσει το ελβετικό φράγκο αγοράζοντας μετοχές, ομόλογα, ευρώ και λοιπά, αλλά τελικά δεν θα είναι αρκετό.
Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν φράγκα για την έλλειψη καλύτερης εναλλακτικής λύσης, καταλήγει ο αρθρογράφος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης