Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

El-Erian: Οι αναταραχές στο εμπόριο είναι ένα σύμπτωμα βαθύτερης ακαταστασίας

El-Erian: Οι αναταραχές στο εμπόριο είναι ένα σύμπτωμα βαθύτερης ακαταστασίας
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για αναστροφή της κατάστασης είναι αναγκαίες.
Οι εντάσεις στο εμπόριο αποτελούν περισσότερο σύμπτωμα παρά αιτία της γενικότερης χρηματοοικονομικής αστάθειας, γράφει ο γνωστός οικονομολόγος Μ. El-Erian σε άρθρο τους στο Project Syndicate.
Συν τοις άλλοις αποσπούν τον κόσμο από πολύ βαθύτερα προβλήματα, τα οποία χρειάζεται να επιλυθούν με στόχο ένα πιο ήρεμο και κυρίως σταθερότερο περιβάλλον.
Μάλλον είναι θέμα χρόνου μέχρι οι αναλυτές να αρχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούν για τους κινδύνους μίας γενικότερης ύφεσης.
Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν βέβαια το αντίθετο.
Οι εντάσεις είναι αυτές που αποσοβούν το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.
Οι ανησυχίες για έναν πόλεμο lose-lose είναι δικαιολογημένες.
Οι προοπτικές ανάπτυξης ολοένα και μειώνονται και μαζί με την οικονομική αστάθεια πολλών χωρών, συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να οξύνονται.
Οι φορείς λοιπόν θα πρέπει να αφυπνιστούν και να επικεντρωθούν σε μία διαφορετική χάραξη της πολιτικής.
Έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση στις τράπεζες, να καταπολεμήσουν τις ανισότητες αλλά και την απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς από τους πολίτες.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αστάθεια και η οικονομική ανασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ειδάλλως, εξαιτίας μιας μακράς περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και της εξάρτησης από την ρευστότητα και την δημοσιονομική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη προοπτική.
Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση ενός ελεύθερου, αλλά πιο δίκαιου εμπορίου.
Οι υποδομές πρέπει να εκσυγχρονιστούν, η πνευματική ιδιοκτησία οφείλει να προστατευτεί ενώ οι αθέμιτες πρακτικές είναι απαραίτητο να εκλείψουν.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους, στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης και συμπαγούς πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί μια πολύ δυσάρεστη έκβαση.
Επομένως με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να έχει μία ήρεμη και σταθερή πορεία μπροστά στην επόμενη δυσκολία.
Διαφορετικά, οι υπάρχουσες συνθήκες, η οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια, θα ωχριούν μπροστά σε αυτά που έπονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης