Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές – Oktay: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις - Akar: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές – Oktay: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις - Akar: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους
Αδιάλλακτη εμφανίζεται εκ νέου η Άγκυρα, η οποία με απειλές τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τη Λευκωσία, ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

(upd) Νέες προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, που συντηρεί με κάθε τρόπο τους απειλητικούς τόνους, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας ενώ αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, την Κυριακή 11/8 από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Κυριακή 11/8 και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Ο Fuat Oktay δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς δισταγμό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και μάλιστα ήδη, ο Πορθητής, το Yavuz και το Barbaros βρίσκονται στην περιοχή, ενώ και το Oruc Reis πλέει προς την περιοχή.
«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», συμπλήρωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και επέμεινε ότι οι γεωτρήσεις γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία εμμένει στη δέσμευσή της να συνεχίσει τις γεωτρήσεις με μία δίκαιη μοιρασιά των πόρων με τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε επίσης ο Oktay.

Akar: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Νέες απειλές κατά της Αθήνας και της Κύπρου εκτόξευσε την Κυριακή 11/8 Τούρκος Υπουργός Άμυνας, H. Akar, ο οποίος βρέθηκε πάνω στην τουρκική  φρεγάτα που συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο H. Akar , ο οποίος μαζί με τους διοικητές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι «η  Τουρκία δεν θα αφήσει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο».
Όπως ανέφερε  «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους.
Είμαστε αποφασισμένοι για αυτό.
Κανείς δεν θα πρέπει να δοκιμάσει τη δύναμή μας».
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ενάντια στα δικαιώματά μας» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Ακόμη, ο Akar τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει άπραγη και απαθής τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους και θα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές, έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, R. Τ.  Erdogan, ότι «τον Αύγουστο θα πετύχουμε ακόμη μία ιστορική νίκη», αλλά και τις δηλώσεις του H. Akar το Σάββατο 10/8 από τα κατεχόμενα της Κύπρου.
«Η χώρα έχει βιώσει πολλές νίκες τον μήνα Αύγουστο καθ 'όλη της την ιστορία», σημείωσε ο Recep Tayyip Erdogan  αναφερόμενος στην Ημέρα της Νίκης για την Τουρκία, την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία και την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία το 2016.
«Ελπίζω ότι θα προσθέσουμε έναν νέο κύκλο στην αλυσίδα των νικών μας τον μήνα Αύγουστο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο μήνυμα του με αφορμή τη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων Κουρμπάν  ανέφερε τις νίκες όλης  της ιστορίας του τουρκικού έθνους τον Αύγουστο, όπως η μάχη του Manzikert (1071), η μάχη του Marj Dabiq (1516), τη σφαγή της 30ης Αυγούστου κατά τη διάρκεια του «πολέμου της ανεξαρτησίας» (1922) και την εισβολή στην Κύπρο (1974).
«Θα συνεχίσουμε να νικάμε όσους σκοπεύουν να σταματήσουν τη χώρα μας με πολλά κακόβουλα μέσα, από επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων μέχρι οικονομικές παγίδες», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Akar: Μαζέψτε τα μυαλά σας

Την ίδια ώρα σε προκλητικές δηλώσεις επιδίδονταν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar από τα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τη στρατιωτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Αφού χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Μεγαλόνησο για την προστασία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, τόνισε πως «θα συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. τουρκική εισβολή) και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό».
Επίσης ο Akar προανήγγειλε τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο με κάθε τρόπο και κάλεσε την Αθήνα και τη Λευκωσία να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας.
«Όταν μιλάμε εμείς για ειρήνη, κάποιοι το θεωρούν αδυναμία. Όταν χρειαστεί, παίρνουμε το δίκιο μας και δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα.
Για αυτό πρέπει οι γείτονές μας να μαζέψουν τα μυαλά τους και να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά», πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα των  γεωτρήσεων.
Επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζήτησε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσεγγίσει τα γεγονότα πιο αντικειμενικά αντλώντας συμπεράσματα από τα διδάγματα του παρελθόντος.
 
Δύο NAVTEX

Να σημειωθεί εξάλλου ότι, η Τουρκία έχει εκδώσει δύο NAVTEX για τις επόμενες μέρες .
Στις 11 και 12 Αυγούστου δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιούν μία ακόμη άσκηση δυτικά της Κύπρου.

Το αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία
 
 Μήνυμα προς όλους τους γειτονικούς λαούς και κυρίως προς την Τουρκία για ειρήνη και ασφάλεια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
«Δίχως ίχνος έπαρσης, αλλ' όλως αντιθέτως εφοδιασμένοι με την απαραίτητη για την προπαρασκευή ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Τόπο μας και τις νεότερες γενιές ιστορική αυτογνωσία, καλούμε εμείς, οι Έλληνες, όλους τους γειτονικούς μας λαούς να εργασθούμε από κοινού για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή στην οποία ζούμε.
Είμαστε, πρωτίστως, Λαός και Έθνος της Ειρήνης, κατ' ουδένα τρόπο όμως υποστέλλουμε -ούτε πρόκειται να υποστείλουμε- την Σημαία υπεράσπισης της Πατρίδας και της Ελευθερίας μας, έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να τις υπονομεύσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:
«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς την γείτονα Τουρκία -και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, την ιστορική Νάξο- ότι η Ελλάδα είναι Χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μαζί της».
Η καλή γειτονία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

(πρώτη ενημέρωση 10/8/2019 - 15:02:37)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης