Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμερικανικές πιέσεις στη Βρετανία για πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν και την Κίνα

Αμερικανικές πιέσεις στη Βρετανία για πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν και την Κίνα
Οι διήμερες συνομιλίες του Bolton αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου  να εδραιώσει τους δεσμούς με τη νέα βρετανική κυβέρνηση
Ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Donald Trump, πρόκειται να συστήσει στη Βρετανία να σκληρύνει τη στάση της έναντι του Ιράν και της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Huawei, στις συνομιλίες που θα έχει με Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, πολλοί διπλωμάτες αναμένουν ότι το Λονδίνο θα έχει πιο στενή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Οι διήμερες συνομιλίες του Bolton τη Δευτέρα (12/8) και την Τρίτη (13/8), που εστιάζονται στο Brexit, αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου  να εδραιώσει τους δεσμούς με τη νέα βρετανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson.
Ο σύμβουλος του Trump αναμένεται να παροτρύνει τους Βρετανούς αξιωματούχους να ευθυγραμμίσουν την πολιτική στο Ιράν πιο στενά με εκείνη της Ουάσιγκτον, η οποία πιέζει την Τεχεράνη με όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία.
Η Βρετανία έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής την Ευρωπαϊκή Ένωση στην τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας αλλά η κατάληψη ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου στο Στενό του Hormuz έχει εντείνει την πίεση στο Λονδίνο για να τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση.
Ο Trump έχει επίσης ζητήσει από τη Βρετανία να απομακρυνθεί από την κινεζική Huawei λόγω ανησυχίας για την επόμενη γενιά  τεχνολογίας 5G, που κατά την Ουάσιγκτον αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.
Η Ουάσινγκτον θέλει τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, να αποφύγουν τη χρήση εξοπλισμού από την Huawei.
Ο Bolton σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι το Huawei είναι ένας βραχίονας της κινεζικής κυβέρνησης και ότι το υλικό της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των επικοινωνιών που περνούν από το σύστημά της.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης