Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λαϊκή Τράπεζα: Οι καταθέτες θα λάβουν μόλις το 6% των 4 δισ. ευρώ που υπέστησαν «κούρεμα»

Λαϊκή Τράπεζα: Οι καταθέτες θα λάβουν μόλις το 6% των 4 δισ. ευρώ που υπέστησαν «κούρεμα»
Το συνολικό ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα €220 εκατ. ευρώ
Γύρω στα έξι σεντ θα πάρουν πίσω για κάθε ευρώ οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς έξι και πλέον χρόνια μετά το κούρεμα, το εγχείρημα της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων φαίνεται να ολοκληρώνεται.
Όπως μεταδίδει το Stockwatch, το συνολικό ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα €220 εκ.,σύμφωνα με τον διαχειριστή Κλεόβουλο Αλεξάνδρου.
Εκτιμάται ότι αν πωληθεί και το ποσοστό των μετοχών που κατέχει στην BOCH η CPB, θα εισπραχθεί ένα ποσό κοντά στα €32 εκ., δεδομένου ότι οι μετοχές θα πωληθούν με βάση τη σημερινή τους τιμή.
Όλο το ποσό που έχει εισπραχθεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της CPB είναι κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό στην ΚΤ για να διατεθεί κάποια ώρα στους πιστωτές.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της CPB, αναμένεται ότι οι πιστωτές της, κυρίως οι κουρεμένοι καταθέτες της, να λάβουν μόλις το 6% των €4 δισ. που κουρεύτηκαν.
«Δυστυχώς αυτό το ποσό είναι πενιχρό και άδικο για τους πιστωτές και ειδικότερα για τους κουρεμένους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας», σημειώνει ο διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής το 2017.
Σημειώνεται ότι η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων της CPB, τον Μάρτιο δηλαδή του 2013, όταν η τράπεζα είχε τεθεί σε εξυγίανση, είχε εκτιμηθεί κοντά στα €750 εκ.
Οι κουρεμένοι πιστωτές της CPB άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν αυστηρή κριτική στην αρχή εξυγίανσης, δηλαδή την ΚΤ, για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Επιρρίπτουν ευθύνες στην ΚΤ για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σε ότι αφορά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν, συνέτεινε ώστε να μειωθεί κάθετα η αρχική αξία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η πώληση των τριών ελληνικών θυγατρικών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Ireon Investments Ltd έναντι €73,5 εκ.
Το Μάρτιο 2018 πωλήθηκε η θυγατρική της Λαϊκής στη Μάλτα έναντι €49 εκ.
Τον Ιούλιο του 2018 είχε κλείσει η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία στην Barniveld Enterprises Ltd, εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο του ομίλου Βαρδινογιάννη, με τίμημα που ανήλθε στα €13 εκ.
Η θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Σερβία πωλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 για το ποσό των €2,2 εκ.
Η θυγατρική της CPB στην Ουκρανία πωλήθηκε για €2,45 εκ.
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Λαϊκής, δηλαδή η συμμετοχή της στην Τρ. Κύπρου, πωλήθηκε κατά το ήμισυ το 2017, στην τιμή των €3,05 με το συνολικό ποσό να φθάνει τα €65 εκ.
Αν και ασκήθηκε κριτική, τότε, για την πώληση της συμμετοχής της Λαϊκής στην Τρ. Κύπρου, έκτοτε η αξία της υπόλοιπης συμμετοχής είναι περίπου η μισή, λόγω της κατακρήμνισης της κεφαλαιουχικής αξίας της Τράπεζας Κύπρου.
Η θυγατρική στη Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.
Ο κ. Αλεξάνδρου σημειώνει ότι στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των διευθυντών της θυγατρικής της CPB, της Roston Bank, πώλησε παράνομα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και σήμερα τελεί υπό κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της χώρας.
Τόνισε ότι οι εποπτικές αρχές της Ρωσίας διενεργούν έρευνα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της θυγατρικής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ποσό των υποχρεώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η εν λόγω τράπεζα δεν θα είναι μεγαλύτερο από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων.
«Θα ήταν ευχής έργο» να μην κληθεί η Λαϊκή να καταβάλει και αποζημιώσεις στους πιστωτές της θυγατρικής της.
Τόνισε ότι οι εποπτικές αρχές της Ρωσίας έχουν εντοπίσει σοβαρές παρατυπίες σε ότι αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Roston Bank, μετά που η Λαϊκή Τράπεζα είχε τεθεί υπό εξυγίανση.
Σε ότι αφορά την εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με την πώληση των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα στην BOCH, το οποίο ανέρχεται στο 4,8% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι η αρχή εξυγίανσης προτίθεται να διορίσει εκκαθαριστή μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο για να χειριστεί την πώληση των μετοχών.
Το συνολικό ποσοστό της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου ήταν πριν τεθεί σε εξυγίανση η Λαϊκή περίπου 9,6%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης