Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,6% για τον χρυσό λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών - Στα 1.517,20 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κέρδη 0,6% για τον χρυσό λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών - Στα 1.517,20 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,6% ή 8,70 δολ. στα 1.517,20 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (12/8/2019) ο χρυσός, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία έστρεψαν εκ νέου τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, απομακρύνοντάς τους από τα πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα παραμένουν στο επίκεντρο, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια συμφωνία με την Κίνα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για το εμπόριο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, τονίζοντας, παράλληλα ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις έχουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας πως «οι φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία ύφεση αυξάνονται».
«Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους μέχρι να επιλυθούν οι εντάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το σημείωμα της Goldman Sachs.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, με τον επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Matteo Salvini, να είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση, με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό για το 2020.
Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.
Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στην ακύρωση όλων των πτήσεων στις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμα το check in εξαιτίας των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,6% ή 8,70 δολ. στα 1.517,20 δολ. ανά ουγγιά.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 3,5% -η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου 2019, όταν είχε ενισχυθεί κατά 4,14%.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, οι επενδυτές αναμένουν νέες δηλώσεις τόσο από τους αξιωματούχους της Federal Reserve όσο και από τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν στη νομισματική τους πολιτική.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ όσο και αυτά που σχετίζονται με την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας.
Παράλληλα, ο αναλυτής του forex.com, Fawad Razaqzada, δήλωσε ότι «θα υπάρξουν και ορισμένα πολύ σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και την Ευρωζώνη», διευκρινίζοντας ότι «εάν τα στοιχεία παραμείνουν ασθενή, τότε αναμένουμε μία νέα πτώση στα ομόλογα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης