Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Μπαράζ» ΑΜΚ στις ΑΕΕΑΠ - Ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις και το ενδιαφέρον των ξένων

tags :
«Μπαράζ» ΑΜΚ στις ΑΕΕΑΠ - Ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις και το ενδιαφέρον των ξένων
Ήδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις καταβάλλοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αγορές ακινήτων
Το είπαν και ετοιμάζονται να το πράξουν οι εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία και είναι εισηγμένες στο ΧΑ.
Από τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, αλλά για κάποιες εισηγμένες και αρκετά νωρίτερα, έδειχναν αρκετές εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία ότι ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις και τις καλές τιμές πώλησης.
Ήδη η Trastor ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 23 εκατ. ευρώ περίπου και οι νέες μετοχές εισέρχονται σήμερα (13/8) προς διαπραγμάτευση.
Ήδη τα μισά κεφάλαια θα κατευθυνθούν όπως έχει ανακοινώσει για τη χρηματοδότηση 4 ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και τα υπόλοιπα θα επενδυθούν όσο γίνεται πιο άμεσα.
Έτσι και σε συνέχεια των επενδύσεων που έκανε το 2018 τα μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν ενώ οι καλές προοπτικές της αγοράς αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την αποτίμηση των ακινήτων της.
Η Εθνική Πανγαία εδώ και πολλούς μήνες ήθελε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με σκοπό να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο της αλλά και να ενισχύσει τη διασπορά της μετοχής, η οποία μετά και τη δημόσια πρόταση είναι ελάχιστη (98,15% κατέχει η Invel).
Έτσι ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου με σκοπό να βελτιώσει τη διασπορά στο 20-25%.
Με βάση την αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ και την πρόθεση για βελτίωση της διασποράς συμπεραίνεται πως η αύξηση θα είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί σε νέους μετόχους με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης.
Στη λογιστική κατάσταση χρήσης 2018 η Εθνική Πανγαία ανέφερε: Η βελτιούμενη δημοσιονομική αξιοπιστία, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης αποτέλεσαν σημαντικά βήματα για την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για εμπορικά ακίνητα με επενδυτικά χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά του χαρτοφυλακίου του Ομίλου μας (investment grade ακίνητα).
Βάσει των παραπάνω εξελίξεων ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος εμφάνισε τάσεις ανάκαμψης, με τα ποιοτικά ακίνητα ωστόσο να βρίσκονται σε
πλεονεκτικότερη θέση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αποτίμηση των ακινήτων επένδυσης του Ομίλου για την 31 Δεκεμβρίου 2018.  
Σημειώνεται πως πρόσφατα ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση παλιού δανεισμού και χρηματοδότηση επενδύσεων και πρόσφατα ολοκλήρωσε την αγορά 121 ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου με τίμημα 137,9 εκατ. ευρώ.
Η Grivalia επίσης σημείωνε στη δική της λογιστική κατάσταση 2018 πως κλάδος του επαγγελματικού ακινήτου το 2018 παρουσίασε ελαφρά ανοδικές τάσεις, με τα ποιοτικά ακίνητα να παραμένουν σε πλεονεκτικότερη θέση και να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις.
Η BriQ Properties σημείωνε πως ως αποτέλεσμα ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς την 20η Αυγούστου 2018, από τις αρχές του 2018 παρουσιάστηκε ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Οι προσδοκίες σταθεροποίησης και αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αντανακλώνται και στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων προσελκύοντας εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Στον τομέα των ακινήτων η αναγκαία εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των Τραπεζών, που περιλαμβάνει αρκετά ακίνητα, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και νέα δυναμική στο χώρο των ακινήτων.
Η BriQ ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ με διατήρηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Η αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης.
Η BriQ μέσα στο 2018 πραγματοποίησε νέες επενδύσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ αυξάνοντας την αξία του χαρτοφυλακίου της από τα 24,2 εκατ. ευρώ στα 39,8 εκατ. ευρώ.
Τέλος προσπάθειες να βρει στρατηγικό επενδυτή καταβάλει και η Pasal.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης