Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Tangsiri (Αρχηγός ΠΝ Ιράν): Πόλεμο θα πυροδοτήσει η παρουσία το Ισραήλ στον Κόλπο

tags :
Tangsiri (Αρχηγός ΠΝ Ιράν): Πόλεμο θα πυροδοτήσει η παρουσία το Ισραήλ στον Κόλπο
Η σπίθα που θα πυροδοτήσει ένα νέο πόλεμο στον Κόλπο θα είναι για το Ιράν η ναυτική παρουσία του Ισραήλ, στο πλευρό του αμερικανικού στόλου
Τελεσίγραφο δίνει το Ιράν, με τις δηλώσεις του Αρχηγου του Πολεμικού του Ναυτικού για την ενδεχόμενη ναυτική ή στρατιωτική συμμετοχή του Ισραήλ στο συνασπισμό προστασίας των ΗΠΑ.
Όταν προ ημερών οι ηγέτες του Ισραήλ συζητούσαν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις στον ναυτικό συνασπισμό των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο για να διασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των διεθνών δεξαμενόπλοιων, ενάντια στις απειλές του Ιράν, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τα τελεσίγραφα από πλευράς του Ιράν.
Χθες Κυριακή, 11/8, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν Alireza Tangsiri το έθεσε ωμά: οποιαδήποτε παρουσία Ισραηλινών στα ύδατα κοντά στο Ιράν θα οδηγούσε σε πόλεμο.
Όπως είπε, «Οποιαδήποτε παράνομη παρουσία των Σιωνιστών στα ύδατα του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο».
Η προειδοποίηση ήρθε μια μέρα μετά από δήλωση του ύπατου συμβούλου του ιρανικού κοινοβουλίου, Hossein Amir Abdollahian, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης πως «καπνός θα ξεπηδήσει από το Τελ Αβίβ» εάν το Ισραήλ ενισχύσει την θαλάσσια περιπολία των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη στην πρωτοβουλία προστασίας των θαλάσσιων υδάτων στις αμφιλεγόμενες περιοχές.
Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει προσφερθεί να παράσχει υπηρεσίες πληροφοριών προθυμοποιούμενο να βοηθήσει περισσότερο χωρίς να διευκρινίζει πως.
Από ειδικούς αναλυτές κρίνεται απίθανο οι ΗΠΑ ή η Βρετανία να επιτρέψουν μια ισραηλινή ναυτική ή στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, δεδομένης της πιθανότητας να οδηγήσει σε πόλεμο, όπως φαίνεται να απειλεί το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στο σχέδιο περιφρούρησης των νερών του Περσικού Κόλπου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία απέστειλε σήμερα την φρεγάτα HMS Kent F 78, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία κρατούν αποστάσεις, ακόμη και αν τυπικά προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή ναυτική πρωτοβουλία.
Το ίδιο αναποφάσιστες και εν αναμονή να δουν τι θα πράξουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, παραμένουν οι Ιαπωνία, Ινδία και Κίνα παρότι διαρρέουν πληροφορίες πως συζητά έναν κάποιο βαθμό εμπλοκής της στο συνασπισμό προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης