Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατά 80 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ λόγω απόσυρσης δικαιωμάτων ρύπων – Δεν αλλάζει το πλάνο μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ

tags :
Κατά 80 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ λόγω απόσυρσης δικαιωμάτων ρύπων – Δεν αλλάζει το πλάνο μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ
Παρά το μικρότερο πλεόνασμα από τις αρχικές εκτιμήσεις, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για μηδενική επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ένα νέο εμπόδιο προστέθηκε στην προσπάθεια του ΥΠΕΝ να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ με τις μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ.
Ο λόγος για την απόσυρση 4,228 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων από τους πλειστηριασμούς που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο τετράμηνο στη χώρα μας, η οποία εκτιμάται πως θα στερήσει έως και 80 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που πρόκειται να αξιοποιηθεί για την ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, κύκλοι του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνουν πως εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για μηδενική επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όπως σημειώνουν, οι αυξήσεις θα εξισορροπηθούν στο σύνολό τους από την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την αποκλιμάκωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Όσον αφορά στην απώλεια των 4,228 εκατ. δικαιωμάτων, αυτή οφείλεται στην εφαρμογή τον Ιούλιο του Market Stability Reserve Μηχανισμού Mechanism (Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς).
Έτσι, σύμφωνα με το ημερολόγιο του European Energy Exchange, φέτος θα διατεθούν στη χώρα μας προς δημοπράτηση 20,452 εκατ. δικαιώματα, έναντι των 24,680 που προβλεπόταν αρχικά.
Η αναθεώρηση αυτή σημαίνει πως το τελευταίο τετράμηνο θα δημοπρατηθούν 6,817 εκατ. δικαιώματα το τελευταίο τετράμηνο, έναντι 11,045 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.
Μία εξέλιξη η οποία, αν ληφθεί υπόψη πως η μέση τιμή των δικαιωμάτων ανέρχεται την τρέχουσα περίοδο σε 29 ευρώ ανά τόνο, μεταφράζεται σε 79,6 εκατ. ευρώ μειωμένα έσοδα για τον ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, με δεδομένο πως το 75% από τους πλειστηριασμούς εισρέει στον ειδικό λογαριασμό.

Ανησυχούν οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ

Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ θα έχει ισόποση επίπτωση στο πλεόνασμα του λογαριασμού στο τέλος της χρονιάς.
Επομένως, το πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ στο δελτίο Απριλίου - Μαΐου 2019, σύμφωνα με το οποίο η φετινή χρονιά θα «κλείσει» με πλεόνασμα 184,35 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των δικαιωμάτων προσθέτει αναμφίβολα έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο ΥΠΕΝ, στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη εξίσωση που σχεδιάζει να λύσει, με σκοπό οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ να έχουν μηδενικό ισοζύγιο στους καταναλωτές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το υπουργείο δεν έχει στη διάθεσή του επιλογές για να υπερκεράσει το συγκεκριμένο εμπόδιο, ώστε η συγκεκριμένη «ανάσα» για τα ταμεία της επιχείρησης να μην επιβαρύνει οικονομικά τους πελάτες της.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ επισημαίνουν πως η επίλυση αυτής της εξίσωσης δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιφέροντας οποιουδήποτε είδους παρενέργειες στις αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΑΠΕ.
Όπως σημειώνουν, πέρα από την αποσταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος στον κλάδο, ο οποίος θα ανασχέσει τα επόμενα «κύματα» επενδύσεων, η πλειονότητα των νέων έργων ΑΠΕ που δρομολογούνται στην Ελλάδα προέρχονται από επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη και εκμεταλλεύονται μονάδες ανανεώσιμων πηγών.
Όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις αυτές σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν μέρος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν, για τη χρηματοδότηση των νέων τους έργων. Επομένως, οι όποιες παρενέργειες στην καταβολή των αποζημιώσεων θα «πάνε πίσω» επενδυτικά πλάνα που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης του εγχώριου ενεργειακού μίγματος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης