Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια, τρία μέτωπα, 11,5 χλμ. η περίμετρος - Εκκενώθηκαν 4 χωριά - Αντιπυρική ζώνη έξω από τα Ψαχνά

tags :
Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην  Εύβοια, τρία  μέτωπα, 11,5 χλμ. η περίμετρος - Εκκενώθηκαν 4 χωριά - Αντιπυρική ζώνη έξω από τα Ψαχνά
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη
(upd) Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων.
Η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χιλιόμετρα, όπως δήλωσε  ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατάνα, Μακρυμμάλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός. 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη.
Σημειώνεται ότι η Εύβοια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις Μεσσαπίες Εύβοιας.
«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και της γυναίκες της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των δήμων» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της αθρώπινης ζωής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» είπε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε «θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αύριο (14/8)το πρωί φτάνουν στην Ελλάδα 4 Canadair από Ιταλία και Κροατία».


Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Εύβοια

Σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια κατά την διάρκεια της νύχτας, παρά την απουσία εναέριων μέσων, ενεργοποιούν η Πυροσβεστική και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.
Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Σύμμαχος στο έργο των πυροσβεστών είναι οι καιρικές συνθήκες, καθότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα έχουν κοπάσει.
Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων του ΣΚΑΪ κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο Ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Αντιπυρική ζώνη έξω από τα Ψαχνά δημιουργεί η Πυροσβεστική

Για καθαρά προληπτικούς λόγους η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης προληπτικά έξω από τα Ψαχνά.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης η απόσταση του πύρινου μετώπου από τα Ψαχνά είναι μεγάλη, πάνω από δέκα χιλιόμετρα ωστόσο τα μηχανήματα του Στρατού της Περιφέρειας και της Λάρκο δημιουργούν μια αντιπυρική ζώνη.
«Όλα γίνονται για καθαρά προληπτικούς λόγους, ήταν προγραμματισμένες αυτές οι ενέργειες και όπως εξήγησε οι ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε σπίτια - στα χωριά που εκκενώθηκαν αφορούν κυρίως στη ρύπανση τους.

Το χρονικό των εξελίξεων

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.
Αυτή την ώρα πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει σπίτια, ενώ ολοκληρώθηκε η εκκένωση και του χωριού Πλατανιά, όπου έχει πλησιάσει επικίνδυνα η πυρκαγιά.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.
Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ.
Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόντη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».
Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.
Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.
Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.
Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.
Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.
Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Η φωτιά σήμανε συναγερμό και στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις διακοπές του, επέστρεψε στην Αθήνα όπου έχει και συνεχή ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα.
Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στον οικισμό Μακρυμάλλη μεταβαίνει και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετέβη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει πυρκαγιών στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην ενημέρωση παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια



Αίτημα για βοήθεια από Ευρώπη

H ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη.
Ειδικότερα, η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση από Ιταλία και Κροατία που στέλνουν αεροσκάφη.

Στυλιανίδης: Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες.
Όπως έκανε επίσης γνωστό σε προγενέστερη ανάρτησή του ο κ. Στυλιανίδης, είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την πυρκαγιά στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές και έχει ήδη συνομιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά μεταφέρθηκαν οι 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Πρόβλημα λόγω των ισχυρών ανέμων

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο πολύ πυκνός καπνός, που έχει φτάσει μέχρι την Αττική.
Ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ' όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.

Image

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

To σημείο της πυρκαγιάς

Το σημείο στην Αγριλίτσα που μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από τον δορυφόρο της ΕΜΥ

Image

Image


Image
 

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Βελτιώνεται η ατμόσφαιρα στην Αττική

Πολύ βελτιωμένη είναι πλέον η κατάσταση στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας μετά την αποπνικτική κατάσταση το πρωί εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια.
Τόσο οι δορυφορικές εικόνες, όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πια βελτιωθεί αισθητά.
Επίσης, το προγνωστικό σύστημα "IRIS" προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ-meteo Θοδωρής Γιάνναρος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η παγίδευση του καπνού στην Αθήνα ήταν προσωρινή λόγω και της γεωμορφολογίας του λεκανοπεδίου, κάτι που είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, αλλά πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά.
Καθώς από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες αναμένεται να κοπάσουν, ενώ παράλληλα στρέφονται σε βορειοανατολικούς, θα μειωθεί περαιτέρω και η μεταφορά καπνού προς την Αθήνα από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Όσον αφορά τον καπνό στην Πελοπόννησο, στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από την άλλη πυρκαγιά της Θήβας.

O καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια κάλυψε το πρωί την Αττιική

Image


Image

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.
Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς
• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
• Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Υγείας

Με τη μέγιστη ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας τους πυκνούς καπνούς που έχουν φτάσει στην Αττική, αλλά και με τη δέουσα ψυχραιμία, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχουν αυξημένες κλήσεις στο ΕΚΑΒ, ούτε αυξημένη ροή περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέδωσε επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τα μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.
Για λόγους πρόληψης και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας επισημαίνονται τα εξής:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης.
Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, βρογχίτιδα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του εσωτερικού αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Προς τον Κορινθιακό κόλπο, κατευθύνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Πρόδρομο

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».
Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάντζας «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε.
Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη». Σύμφωνα με του ειδικούς η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες κυρίως δυνάμεις -τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες- έδωσαν μια μεγάλη μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς στο εργοστάσιο της σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν παρότι έδωσαν μια πραγματική μάχη».

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση της περιφέρειας Αττικής

Το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές εφαρμόζεται και σήμερα Τρίτη στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού).
Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα) και Θεσσαλίας (Σποράδες).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά την ημέρα πρόβλεψης και έχει ισχύ καθ' όλο το 24ωρο.
Για την περιφέρεια Αττικής η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων αφορά ενδεικτικά το πευκοδάσος και την παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, στον λόφο Λυκαβηττού, στο Αττικό Άλσος, στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, στο Άλσος Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, στο δασικό οδικό δίκτυο Υμηττού. Πάρνηθας Πεντέλης, Ποικίλου όρους, όρους Αιγάλεω, Κιθαιρώνα, όρος Πατέρα και Γεράνεια όρη, στον εθνικό δρυμό Σουνίου κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης