Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Kυβέρνηση της Lega θα στηρίξει την Ιταλία – Παραμένουν οι προκλήσεις

DBRS: Kυβέρνηση της Lega θα στηρίξει την Ιταλία – Παραμένουν οι προκλήσεις
Έκθεση της DBRS για την Ιταλία 
Μία δεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τη Λέγκα του Βορρά θα στηρίξει την ποιότητα διακυβέρνησης και την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, εν μέσω πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ο συνασπισμός M5S και Lega Nord είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα και την πιθανότητα για εκλογές το φθινόπωρο.
Αν και η DBRS αναμένει την εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα με το εάν η νέα κυβέρνηση έχει πλειοψηφία, δεν θα εμποδιστεί η έγκριση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό 2020.
Ο προϋπολογισμός του προϋπολογισμού για το 2020 πρέπει να εγκριθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.
«Προωθώντας την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, η Lega στοχεύει να αποφύγει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συνταγματική συμφωνία για μείωση του αριθμού των βουλευτών που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.
Εάν ψηφιστεί, αυτό θα συνεπαγόταν νέο εκλογικό νόμο για τον επαναπροσδιορισμό των εκλογικών περιφερειών για την εκλογή λιγότερων Βουλευτές, καθυστερώντας την ευκαιρία για πρόωρες εκλογές.
Η απόφαση της Lega στηρίζεται από την ισχυρή της θέση της στις δημοσκοπήσεις, με 37% των ψήφων.
Σε έναν συνασπισμό με το δεξιό κόμμα "Fratelli d'Italia" (περίπου 7% στις δημοσκοπήσεις) και ενδεχομένως το Forza Italia (περίπου 6,7%), θα υπάρξει πλειοψηφία και στις δύο βουλές.
μπορούσε να έχει πλειοψηφία και στα δύο σπίτια», σχολιάζεται.

Χρονοδιάγραμμα:

- Ο πρωθυπουργός, κ. Conte, αναμένεται να μεταβεί στην Άνω Βουλή των Κοινοβουλίων τις προσεχείς ημέρες για την πρόταση μομφής που υπέβαλε η Lega.
Αν αυτό συμβεί ή αν ο ίδιος αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία, θα παραιτηθεί.

- Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την αξιολόγηση εναλλακτικής πλειοψηφίας από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και τους ομιλητές των σπιτιών.
Αν αυτές οι συζητήσεις αποδειχθούν ανεπιτυχείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Mattarella, θα διαλύσει και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ίσως μέχρι τις 24 Αυγούστου 2019.

- Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 60-70 ημερών από τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019 -στη μέση της παρουσίασης του σχεδίου προϋπολογισμού 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε περίπτωση κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης, η DBRS αναμένει ένα από τα δύο σενάρια (με πιθανότητα 60%-40% αντίστοιχα):

(1) Εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2019, παρέχοντας μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την Lega.
Οι πολιτικές περιλαμβάνουν περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενδεχόμενη μερική ακύρωση του εισοδήματος του πολίτη, μερική απενεργοποίηση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για το 2020 και προτάσεις για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο υποδομής.
(2) Μια προσωρινή κυβέρνηση υποστηριζόμενη από το M5S, ένα μεγάλο ποσοστό βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων μικρών κομμάτων, με στόχο την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, που ισοδυναμεί με 1,3% του ΑΕΠ το 2020.

«Το πρώτο σενάριο μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Lega θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα διακυβέρνησης με ένα πιο συνεκτικό και ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικό για την αύξηση του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε προσωρινή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν ενδεχομένως την άνοιξη του 2020.
Κατά την άποψη της DBRS, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν. Με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Lega, η ευρωσκεπτικιστική ρητορική εναντίον της ΕΕ μπορεί να επανέλθει και ένα βασικό θέμα θα μπορούσε να είναι οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις μαζί με τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης