Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πετούσαν από τα παράθυρα τα χαρτιά οι επενδυτές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πετούσαν από τα παράθυρα τα χαρτιά οι επενδυτές
ΑΓΟΡΑ: Μπορούσε και καλύτερα πάντως. Οι ξένες αγορές γύρισαν καθώς η Wall Street άνοιξε με μεγάλη άνοδο αλλά το ΧΑ είχε μεγάλη ουρά πωλητών και δεν μπόρεσε να μειώσει καλά τις απώλειες. Έκλεισε πάντως πάνω από τις 810 μονάδες και ίσως αυτό να είναι το πιο θετικό της ημέρας.

Οι απώλειες μειώθηκαν στο -1,52% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο βρέθηκε να χάνει και 2,91%. Απίστευτες πωλήσεις υπήρχαν σήμερα. Τα «πετούσαν από τα παράθυρα» τα χαρτιά οι επενδυτές, τα οποία είχαν αγοράσει μπορεί και 20% υψηλότερα λίγες μέρες πριν. Μάρκετ αγόραζαν μάρκετ πουλούσαν.

Η πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη δημιούργησε πονοκέφαλο και οι ξένοι ρευστοποιούσαν μαζικά ελληνικές τράπεζες. Γενικά υπάρχουν πολλά σύννεφα στο εξωτερικό. Έτσι κάποιες αρκετά θετικές εξελίξεις που έχουμε στο εσωτερικό αγνοούνται. Για τη στήλη δεν πρέπει να αγνοούνται τόσο. Βέβαια η στήλη δεν είναι και φανατική με τις τράπεζες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εκατομμύρια μετοχές πουλούσαν στα 0,67 ευρώ στη Eurobank, τιμές κάτω από τα 2 ευρώ έγραψε η Εθνική Τράπεζα, ακούμπησε τον κινητό μέσο των 200 ημερών η Alpha Bank. Όλα αυτά και ενώ είχαν γυρίσει οι ξένες αγορές ανοδικές. Στις δημοπρασίες βγήκαν πολλά χαρτιά επίσης.

Είχαν βελτιώσει λίγο την εικόνα τους στο τελευταίο μισάωρο και εκεί μπήκε στη Eurobank μεγάλη εντολή αγοράς στα 0,70 ευρώ η οποία απορρόφησε τη μεγάλη προσφορά. Όμως στο κλείσιμο έκανε πάλι πολλά κομμάτια. Την καλύτερη εικόνα την είχε η Alpha Bank. Η Eurobank έκανε τζίρο 17 εκατ. ευρώ, η Εθνική 15,5 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 11,1 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 7,4 εκατ. ευρώ.

COCA COLA: Ήταν ο αγοραστής στα 29,90 ευρώ και ο πωλητής στα 30,18 ευρώ και έκανε πράξη μία στον αγοραστή και μία στον πωλητή και άλλαζε το πρόσημο του γενικού δείκτη κατά 3 μονάδες. Τελικά έκλεισε στα 30,14 ευρώ με μεγάλο όγκο 60 χιλ. τεμάχια. Ό,τι είχαν πουλούσαν οι ξένοι και από κοντά και οι Έλληνες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πέρασε πακέτο που αφορούσε το 2,1% του συνόλου των μετοχών με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει πως μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης πουλάει τις ίδιες μετοχές. Προφανώς και τις πούλησε. Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιον. Για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη. Η μετοχή έκλεισε στα 2,0450 ευρώ με απώλειες 3,76% και όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια.

ΙΑΣΩ: Αγορά ιδίων μετοχών θα αποφασίσει η εταιρεία στη γενική συνέλευση. Θα έχει ενδιαφέρον αφού η διασπορά μετά τη δημόσια πρόταση είναι περιορισμένη. Αν δούμε επιθετικό πρόγραμμα με σκοπό τη διαγραφή των μετοχών τότε ίσως η διασπορά να μειωθεί περαιτέρω και ο βασικός μέτοχος να ξεπεράσει το 90%. Ίδωμεν…

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (απάντηση): Δεν έχει κανένα λόγο για παράδειγμα ο Τάκης Δομαζάκης να βάλει ενέχυρο τις μετοχές του. Ο ίδιος δεν ασκεί διοίκηση άρα για να ενεχυριάσει κάτι που δε θα μπορεί να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις. Αντιθέτως ο Μάνος έχει λόγους να τις βάλει, αλλά δε θέλει.

Ουσιαστικά είναι σα να ζητάμε από τους μετόχους μειοψηφίας να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγεται πλέον ο Τάκης Δομαζάκης, αφού είναι ένας απλός μέτοχος.

INTERTECH: Ωραία η εικόνα της μετοχής σήμερα. Ενισχύθηκε κατά 6,15% και έκλεισε στα 0,69 ευρώ με όγκο 32 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 5,8 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ωραίο και το δικό της γύρισμα από τα χαμηλά των 0,44 ευρώ. Κλείσιμο στα 0,4815 ευρώ με άνοδο 4,67%.

BYTE: Επίσης ωραία αντανακλαστικά. Χαμηλό ημέρας στα 1,11 ευρώ και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 1,21 ευρώ με άνοδο 1,68% και όγκο 67 χιλ. τεμάχια.

FORTHNET: Συνεχίζεται η πίεση. Είχε φανεί ο πωλητής εδώ και μερικές μέρες και η μετοχή έχει υποχωρήσει αρκετά. Στα 0,16 ευρώ πλέον μετά το σημερινό -10,11% το οποίο έγινε με όγκο 296 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΜ: Χαμηλό ημέρας στα 0,77 ευρώ και κλείσιμο στα 0,8060 ευρώ με καλό όγκο 91 χιλ. τεμάχια. Αρκετοί αγόρασαν στα χαμηλά, γιατί προφανώς την ώρα του πανικού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για υπεραξίες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Πήγε μέχρι και τα 2,01 ευρώ με όγκο μάλιστα και τελικά έκλεισε στα 2,13 ευρώ και με απώλειες 3,62%.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Πολλές βρίσκονται πλέον σε ελκυστικά επίπεδα. Αν πριν λίγο καιρό βλέπαμε πολλές με ακριβούς πολλαπλασιαστές και το ίδιο είχε και η αγορά και περιμέναμε να πέσει μέσω αποδόσεων ομολόγων ή μέσω ανάπτυξης, τώρα έχουμε καλύτερους δείκτες σε πολλές μετοχές.

Χρειάζεται υπομονή και πληρωμένες θέσεις ώστε να μην υπάρχει άγχος. Η Ελλάδα έχει καταλύτες και πρέπει να αυτονομηθεί. Πρώτα πρέπει να κερδίσει τις 835 μονάδες η αγορά και να απομακρυνθεί από την «επικίνδυνη» ζώνη. Να βελτιωθεί ξανά και η ψυχολογία και να ηρεμήσει και λίγο η κατάσταση στο εξωτερικό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης