Τελευταία Νέα
Διεθνή

N. Pelosi: Βασική η τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας

N. Pelosi: Βασική η τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας
Το σύμφωνο εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας δεν θα περάσει το Κογκρέσο αν υπονομευθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί από το Κογκρέσο καμία εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας αν το Brexit υπονομεύσει την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Επέμεινε πως το Brexit δεν μπορεί να απειλήσει την Συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.
Η κυβέρνηση Trump διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Brexit είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου.
Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περάσει πρώτα από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο χωρίζεται μεταξύ των Δημοκρατικών στο Σώμα και των Ρεπουμπλικανών του Προέδρου Donald Trump στη Γερουσία.
Εν τω μεταξύ ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, που επισκέφθηκε το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει με ενθουσιασμό ένα no-del Brexit αν αυτό αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση και ότι μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να μετριάσει τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η περίφημη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ή Καλής Παρασκευής (Good Friday Agreement) που υπεγράφη το 1998 προβλέπει να είναι ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, καθώς προς το παρόν και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης