Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα στην κατοχή ομολόγων ΗΠΑ, με 1,12 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο 2019

Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα στην κατοχή ομολόγων ΗΠΑ, με 1,12 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο 2019
Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα στην κατοχή αμερικανικών ομολόγων 
Η Ιαπωνία είναι πλέον η χώρα που κατέχει τα περισσότερα κρατικά χρέογραφα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, τον Ιούνιο 2019, το ποσό αυξήθηκε σε 1,123 τρισεκ. δολάρια, έναντι 1,10 τρισεκ. ένα μήνα νωρίτερα.
Παράλληλα, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το εμπόριο, το ποσό κρατικών ομολόγων ΗΠΑ που κατέχει η Κίνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1,11 τρισεκ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι το ποσό - ρεκόρ έχει επιτευχθεί από την Κίνα και φθάνει τα 1,32 τρισεκ. δολάρια και επετεύχθη στα τέλη του 2013.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μια δεκαετία, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής κρατικού αμερικανικού χρέους.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η πολύ γνωστή οικονομολόγος του Harvard, Carmen Reinhart, το Πεκίνο δεν αναμένεται να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ μέσω μαζικών πωλήσεων των κρατικών αμερικανικών χρεογράφων που έχει στην κατοχή του.
Ωστόσο, αναμένει ότι η κινεζική κυβέρνηση σταδιακά θα επιβραδύνει σημαντικά τις αγορές των Treasuries, προκειμένου να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της.
Όπως εξήγησε, μιλώντας σε event της Nomura, και το Πεκίνο θα υποστεί απώλειες αν πωλήσει τα κρατικά χρεόγραφα ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις αποδόσεις που θα εισπράξει αν τα διατηρήσει μέχρι την ωρίμανσή τους.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Λαϊκή Τράπεζα (PBoC) αγόρασε τα ομόλογα με μέση απόδοση 3,3%.
Αυτό αφήνει περιθώριο στο Πεκίνο να πουλήσει 700 δισεκ. δολάρια από το σύνολο των 1,1 τρισεκ. δολαρίων που κατέχει σε κρατικά αμερικανικά ομόλογα, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης