Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο 2,5% το 10ετές της Ιταλίας το 2019 - Οι κρίσιμοι πολιτικοί παράγοντες

Capital Economics: Στο 2,5% το 10ετές της Ιταλίας το 2019 - Οι κρίσιμοι πολιτικοί παράγοντες
Θα διατηρηθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας
Διατήρηση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα και άνοδο της απόδοσης του 10ετούς τίτλου στο 2,5% έως τα τέλη του 2019, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία θα παραμείνει ρευστή για κάποιο διάστημα, σημειώνουν οι αναλυτές,.
Στις 20 Αυγούστου 2019 η Γερουσία αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας της Lega σε βάρος της κυβέρνησης Conte.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η πρόταση μομφής θα περάσει, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζουν συμμαχία, με στόχο να «περάσουν» τον προϋπολογισμό του 2020 και να αποτρέψουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξηγούν οι αναλυτές.
Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, θα αποφασίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είτε θα επιχειρήσει τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης από το παρών κοινοβούλιο ή τον διορισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα είναι προσωρινή και η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε ένα δεξιό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Lega, που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο πρόθυμος από ό, τι η σημερινή κυβέρνηση να έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ.
Τους τελευταίους μήνες, ο Salvini εξέφραζε την αντίθεσή του προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Και ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ευρωσκεπτικισμός της Lega να επανέλθει στην επιφάνεια, υπογραμμίζει η Capital Economics.
Παρόλα αυτά, η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων δεν θα εκτοξευθούν, λόγω του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ, αλλά και της πιθανής ηπιότερης στάσης του Salvini έναντι της ΕΕ, εφόσον αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης