Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, στις 12/9 θα ανακοινώσει νέες αγορές ομολόγων 40 δισ μηνιαίως, μείωση επιτοκίου καταθέσεων στο -0,60% και αγορές… μετοχών

tags :
Το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, στις 12/9 θα ανακοινώσει νέες αγορές ομολόγων 40 δισ μηνιαίως, μείωση επιτοκίου καταθέσεων στο -0,60% και αγορές… μετοχών
Η ΕΚΤ ωστόσο πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ τριών  αντικρουόμενων δυνάμεων που αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους.
Εν μέσω κρίσης που αρχίζει να γίνεται πλέον σοβαρή στις χρηματιστηριακές αγορές, οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν την βέλτιστη λύση ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας Olli Rehn ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την νέα της στρατηγική που θα εκπλήξει τις αγορές τι σηματοδοτούν;
Η ΕΚΤ ωστόσο πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ τριών  αντικρουόμενων δυνάμεων που αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους.

1)Η ΕΚΤ σχεδίαζε αύξηση επιτοκίων παρέμβασης και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να πείσει τις αγορές γιατί μειώνει εκ νέου τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και γιατί παρουσιάζει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Τι πήγε λάθος στις εκτιμήσεις – προβλέψεις της ΕΚΤ και γιατί έκανε στροφή 180 μοιρών;
Υπάρχει κίνδυνος οι αγορές να μην ενθουσιαστούν και να θεωρήσουν την ριζική αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ ως δομική αδυναμία και αντί τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν να εγκλωβιστούν σε καθοδικό σπιράλ.
Έχει σημασία λοιπόν τι θα ανακοινώσει ο Draghi ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ και πως θα το αιτιολογήσει.

2)Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων παρέμβασης γιατί θα πληγούν ακόμη περισσότερο τα τραπεζικά κέρδη εξέλιξη που θα επηρεάσει δυσμενώς τις τραπεζικές μετοχές άρα και τα χρηματιστήρια

3)Η ΕΚΤ χειραγωγεί τις αγορές εξόφθαλμα, η φούσκα των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα – 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο – δεν αποτελεί απόδειξη οικονομικής ευημερίας αλλά απελπισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αποτρέψουν την ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον στην συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ
-Θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0% δεν θα μεταβληθεί
-Θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων με ρυθμό 40 δισεκ. μηνιαίως
-Θα ανακοινώσει – για πρώτη φορά – ότι θα αγοράζει και μετοχές επιλεγμένων εταιρών υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα ισχύει το κριτήριο ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή εταιριών που είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Η πιστοληπτική ικανότητα αρχικά θα είναι η βέλτιστη ΑΑΑ ή ΑΑ.

Συνολικά η ΕΚΤ θα αγοράζει 50 δισεκ. μηνιαίως συμπεριλαμβανομένου ομολόγων και μετοχών.

Οι αγορές μετοχών δεν αποτελεί καινοτομία καθώς ήδη εδώ και χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζει μετοχές ειδικά των ΗΠΑ όπως Apple.
Ωστόσο εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας με τον κίνδυνο της ύφεσης να ελλοχεύει σε ΗΠΑ και Γερμανία είναι ορθό η ΕΚΤ να αγοράζει μετοχές;
Επίσης κατέρρευσε ο μύθος ότι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχουν ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%.
Αυτό είναι ένα παραμύθι.
Ο βασικός στόχος των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και η ποσοτική χαλάρωση είναι να διατηρήσουν τις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό αποτελεί τοξική εξέλιξη, η χειραγώγηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Τι συνέβη στο παρελθόν με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας;

Το μυστήριο λύθηκε.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας SNB κατέχει μετοχές αξίας 84 δισ δολαρίων στη Wall Street.
Μια κεντρική τράπεζα "μυστήριο" χωρίς τυμπανοκρουσίες αγόραζε μετοχές στην Wall Street πουλώντας περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και αγοράζοντας μετοχές.
 Και όχι, δεν ήταν η Bank of Japan: οι παρεμβάσεις της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο είναι ήδη γνωστές σε όλους και, ως επί το πλείστον, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας  αγοράζει κυρίως ιαπωνικές μετοχές, είτε στο Nikkei 225 είτε στον Topix.
Η απάντηση αποκαλύφθηκε όταν το hedge fund, γνωστό ως «Ελβετική Εθνική Τράπεζα SNB ή Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας», δημοσίευσε τις συμμετοχές της.
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε επιθετικές αγορές το δεύτερο τρίμηνο του 2017 μετά τις αγορές ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις συνολικές της συμμετοχές σε μετοχές σε 84,3 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 5% ή 4,1 δισ. από τα 80,4 δισ. δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου το 2017.
Όπως αναφέρθηκε, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει συσσωρεύσει λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών 714,3 δισεκ. ελβετικά φράγκα ή πάνω από 740 δισεκ. δολάρια λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβάσεών της στο νόμισμα το φράγκο.
Αυτή την πλεονάζουσα ρευστότητα η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα έχει «επενδύσει» σε μετοχές και ομόλογα.
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2017, το 20% των επενδύσεων της ήταν σε μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν στις αμερικανικές μετοχές.
Όπως αναφέρει το zero hedge έχουμε ξεπεράσει τα όρια της  παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στις αγορές μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από αρκετά χρόνια θεωρούνταν «ψεύτικες ειδήσεις» όταν κάποιοι υποστήριζαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες  χειραγωγούσαν τις χρηματιστηριακές αγορές.
Σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία τουλάχιστον στηρίζει τις τοπικές αγορές η SNB, προκαλεί μεγάλες στρεβλώσεις στην Wall Street.
Τι θα συμβεί όταν σκάσει η φούσκα των μετοχών;



Που έχει επενδύσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας;

Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα έχει μια μακρά προτίμηση στην Apple, στην Alphabet, στην Microsoft, στην Amazon κ.α.  
Κατά μια σύμπτωση ο Warren Buffett υπερδιπλασίασε το μερίδιό του στην Apple και καθίσταται πλέον ο 5ος μεγαλύτερος μέτοχος.
Οι μετοχές της SNB στην Apple αυξήθηκαν και πάλι από 18,9 σε 19,2 εκατομμύρια μετοχές, καθιστώντας το μεγαλύτερο κάτοχο μετοχών της Apple και ξεπερνώντας τις Schwab και Franklin Resources (με 18,3 και 17,8 εκατομμύρια μετοχές αντίστοιχα) ενώ ακολουθεί η  Alliance Bernstein.
Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο Nasdaq σημείωσε νέα υψηλά όλων των εποχών το τελευταίο διάστημα.
Επίσης όλα αυτά εξηγούν γιατί η Goldman Sachs, παρά την προειδοποίηση της για την ακραία χαμηλή μεταβλητότητα, παραμένει θετική για τον Nasdaq.
Τελικά, όταν μια κεντρική τράπεζα μπορεί και δημιουργεί χρήματα από τον αέρα και εν συνεχεία αγοράζει μανιωδώς μετοχές… δεν έχει σημασία να μιλάμε για κίνδυνο.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης