Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jim O' Neill (πρ. επικεφαλής οικονομολόγος Goldman Sachs): Ο Trump στο ρόλο του «κακού» του James Bond

Jim O' Neill (πρ. επικεφαλής οικονομολόγος Goldman Sachs): Ο Trump στο ρόλο του «κακού» του James Bond
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί μονόπλευρη πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες
Αυτό που φαίνεται να απασχολεί την διεθνή κοινότητα είναι τι οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump.
Μάλιστα κάποιοι αναρωτιούνται αν ο Αμερικανός πρόεδρος επεξεργάζεται κάποιο μυστικό σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας.
Υπό άλλες συνθήκες οι παγκόσμιες εξελίξεις θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στους ιθύνοντες.
Οι αρμόδιοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής όμως προσπαθούν να διατηρήσουν τον τρέχοντα κύκλο ανάπτυξης. Μήπως αυτό σημαίνει ότι θεωρούν πως βρισκόμαστε σε κανονικές εποχές;
Υπάρχουν όμως κάποιες καταστάσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, η ένταση στην Ινδία λόγω της ανάκλησης της αυτονομίας του Κασμίρ, η ένταση στην Ν. Αφρική, οι αναταραχές στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, η κρίση στην αγορά και βέβαια η κλιματική αλλαγή, θα έπρεπε να έχουν θορυβήσει τους παγκόσμιους ηγέτες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα οξύνει την ένταση στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και αν θα πιέσει την Federal Reserve να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, καθώς με την ως τώρα μείωση δεν φάνηκε πολύ ικανοποιημένος.
Το θέμα είναι πως η ηγεμονική συμπεριφορά θα μπορούσε να παρακινήσει και άλλους ηγέτες να τον μιμηθούν.
Για να καταφέρει να εδραιωθεί, ο D. Trump οφείλει να εστιάσει την προσοχή του στα εντός των ΗΠΑ. Αρχικά είναι αναγκαίο να διευρύνει την εκλογική του βάση αν θέλει να επανεκλεγεί το 2020.
Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανάπτυξη εμφανίζει επιβράδυνση, αλλά παράλληλα η ανεργία μειώνεται.
Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου επιθυμούν μια νομισματική χαλάρωση, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια.
Παράλληλα όμως εκτοξεύουν απειλές στην Κίνα για νέους δασμούς.
Τυχόν νέοι δασμοί θα φέρουν αύξηση τιμών, οπότε αναμένεται να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ομόλογα.
Κοιτάζοντας πέρα από την καθημερινή κίνηση των αγορών, είναι πιθανό το Trump να υπολογίζει στη Fed για να γίνει όμηρος τωνοικονομικών συνθηκών, ειδικά αν οι αποδόσεις των ομολόγων μειωθούν και η καμπύλη αποδόσεων αναστραφεί.
Αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε περικοπές μεγαλύτερες από όσο έχει ήδη υπολογίσει.
Αλλά η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα προσέφερε πολλά στην μείωση των οικονομικών κινδύνων.
Επιπλέον, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Trump έχει αυξήσει τους κινδύνους για τους εξαγωγείς και όλους όσους είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μακροπρόθεσμων επενδυτικών αποφάσεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για DONALD TRUMP
Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι αν οι καταναλωτές αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Όμως η κατανάλωση ήδη αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, και ο εμπορικός πόλεμος αυξάνει τις τιμές καταναλωτή, δημιουργώντας ενδεχομένως το έδαφος για την αύξηση της ανεργίας.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή τη δεκαετία και η επόμενη θα εξαρτηθεί από τους Κινέζους και όχι τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Κάποια στιγμή, οι ΗΠΑ, είτε επί προεδρίας Trump είτε κάποιου άλλου, πρέπει να αποδεχτούν αυτό το γεγονός και να το αναγνωρίσουν ως ευκαιρία.
Η άνοδος των Κινέζων καταναλωτών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών από τα οικονομικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μακάρι οι ίδιες οι ΗΠΑ να το καταλάβαιναν και να σταματούσαν να αποτελούν εμπόδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης