Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αφρικανικές χώρες ενώνονται για το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος»

Οι αφρικανικές χώρες ενώνονται για το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος»
20 αφρικανικές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος»
Το μήκος του ξεπερνά τα 8.000 χιλιόμετρα.
Αποτελείται από εκατομμύρια δέντρα.
Και δεν είναι τείχος κατασκευασμένο με οικοδομικά υλικά αλλά τείχος φτιαγμένο από δέντρα, που έχει σκοπό να αποτρέψει την περαιτέρω επέκταση της Σαχάρα στις γύρω κοινότητες, όπως ήδη συμβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης.
Αυτό είναι το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής, το οποίο φτιάχνεται εδώ και μία δεκαετία και η κατασκευή του έχει πλέον προχωρήσει στο 15%.
Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη «ζωντανή» κατασκευή σε ολόκληρο τον πλανήτη και θα έχει τρεις φορές το μέγεθος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.
Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος ξεκινά από την περιοχή Sahel της Αφρικής, το νότιο «σύνορο» της Σαχάρα.
Διαπερνά τα σύνορα τουλάχιστον είκοσι χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και μερικές από τις φτωχότερες στον κόσμο.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις: Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μαλί, Μπουρκίνα Φασό, Νιγηρία, Νίγηρας, Τσαντ, Σουδάν, Ερυθραία, Αιθιοπία, Τζιμπουτί.

Στόχος του «Πράσινου Τείχους»

Εκατομμύρια πολίτες των χωρών αυτών πλήττονται πολύ σοβαρά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ξηρασία, λιμό και συγκρούσεις με επίκεντρο τους φυσικούς πόρους, παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα μαζικής μετανάστευσης.
«Έως το 2020 εκτιμάται πως 60 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από τις υπό ερημοποίηση περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής με προορισμό τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Έως το 2050 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν εκτοπιστεί μόνιμα, ως περιβαλλοντικοί μετανάστες», σύμφωνα με έκθεση της Συνόδου του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης.
Κάποιοι από τους μετανάστες αυτούς πεθαίνουν σε υπερφορτωμένες βάρκες που διασχίζουν τη θάλασσα με προορισμό την Ευρώπη.
Άλλοι καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά αλλά συλλαμβάνονται και φυλακίζονται αμέσως. Στόχος είναι το Μεγάλο Πράσινο Τείχος να ενισχύσει την παραγωγή τροφής, να περιορίσει τις συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους και να βελτιώσεις τις προοπτικές δουλειάς, ώστε όλοι οι πολίτες αυτοί αντί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους να μπορέσουν να μείνουν εκεί και αν ευημερήσουν.
Έως το 2030, το Τείχος φιλοδοξεί να έχει αποκαταστήσει 247 εκατομμύρια στρέμματα γης που σήμερα είναι υποβαθμισμένη και να δημιουργήσει δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Η εφημερίδα Guardian ωστόσο προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο να συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Δηλαδή, ενώ οι δωρητές ελπίζουν το πρότζεκτ να ενθαρρύνει επίδοξους μετανάστες να μείνουν στις πατρίδες τους, απολαμβάνοντας καλύτερες συνθήκες ζωής, ορισμένοι εκτιμούν πως είναι πιθανό η καλύτερη οικονομική κατάσταση να τους οδηγήσει ακόμα ευκολότερα στη μετανάστευση.

Το Τείχος σήμερα

Καθώς είναι μια προσπάθεια που εμπλέκει τόσες πολλές χώρες, είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσει με ενιαίο τρόπο.
Οι χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση και έχουν δεσμευτεί σε διαφορετικό βαθμό στο σχέδιο αυτό. Πλέον, το πρότζεκτ του Μεγάλου Πράσινου Τείχους είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών σχεδίων που υιοθετούνται από είκοσι χώρες της περιοχής, σύμφωνα με το International Tree Foundation (ITF).
Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής πρόοδος είναι ενθαρρυντική:

-Στην Αιθιοπία έχουν αποκατασταθεί 37 εκατομμύρια στρέμματα γης που ήταν υποβαθμισμένη

- Στη Νιγηρία έχει γίνει το ίδιο για πέντε εκατομμύρια στρέμματα

-Στο Σουδάν για 5 χιλιάδες στρέμματα.

-Η Σενεγάλη έχει φυτέψει πάνω από 12 εκατομμύρια δέντρα

-Στην Μπουρκίνα Φασό υπάρχουν πλέον τρία εκατομμύρια περισσότερα δέντρα.

Με πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται γι΄ αυτό το τεράστιο πρότζεκτ, προφανώς υπάρχουν ακόμα πολλά δέντρα να φυτευτούν και πολλά βήματα να γίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης