Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Μήπως (;) η γεωπολιτική σκακιέρα μετατρέπεται σε ψηφιακή - Τί πρέπει να κάνουν Ρωσία και Κίνα

tags :
Strategic Culture: Μήπως (;) η γεωπολιτική σκακιέρα μετατρέπεται σε ψηφιακή - Τί πρέπει να κάνουν Ρωσία και Κίνα
Strategic Culture: Μήπως (;) η γεωπολιτική σκακιέρα μετατρέπεται σε ψηφιακή
Η γεωπολιτική βασίζεται στη φύση της πολιτικής και των σχέσεων που καθορίζονται από τους πραγματικούς χώρους στους οποίους ζούμε.
Με την πάροδο του χρόνου χάρη στην τεχνολογία, αυτοί οι χώροι έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πολύ πιο κοντά.
Οι θάλασσες έχουν γίνει πολύ «μικρότερες» σε έναν πλανήτη όπου μια πυρηνική επίθεση θα μπορούσε να χτυπήσει οποιαδήποτε θέση στον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες ή λεπτά.
Η τεχνολογία έχει επίσης ανοίξει νέους χώρους στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί μια γεωπολιτική λογική.
Στην πραγματικότητα υπάρχει μια εκπληκτική συσχέτιση μεταξύ της διάταξης του σημερινού στρατιωτικού τοπίου του κόσμου και του ψηφιακού γεωπολιτικού τοπίου του και αυτό δεν είναι λίγο τυχαίο αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.



Αν κοιτάξουμε έναν χάρτη που αποτυπώνει τις θέσεις των ξένων στρατιωτικών βάσεων, ειδικά εκείνων του ΝΑΤΟ τότε μπορούμε να δούμε μια πολύ σαφή εικόνα του γεωπολιτικού τοπίου του πλανήτη μας.







Δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς ώστε να θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία απλώς δίνουν τις διευθύνσεις όλων των σταρτιωτικών τους βάσεων στον Τύπο, ώστε να μπορούν να καταρτίζουν ωραίες ενημερωτικές πληροφορίες για την εμφάνιση της Google στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Επιπλέον, οι αλλαγές συμβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα, για παράδειγμα η βάση των ΗΠΑ στην Κιργιζία που εμφανίζεται σε τέτοιους χάρτες έχει ήδη κλείσει, αλλά σε γενικές γραμμές, μπορούμε να δούμε μια εικόνα σκληρής ισχύος του κόσμου με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

ΝΑΤΟ: Κυριαρχεί στην πλειονότητα της επιφάνειας του πλανήτη έχοντας περικυκλώσει Ρωσία και Κίνα.
Κίνα: Είναι το δεύτερο πιο ισχυρό οικονομικό έθνος στον πλανήτη, αλλά δεν προβάλλει μεγάλη δύναμη εκτός των συνόρων του, ωστόσο εσωτερικά του έχει πολύ ισχυρό έλεγχο.
Ρωσία: Προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία – επιρροή της εκτός των συνόρων της, αλλά κυρίως όσον αφορά τα εδάφη που έχασε ως «τιμωρία» για την απώλεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία έχει μια εξάπλωση αλλά είναι πολύ περιορισμένη.
Τώρα ας συγκρίνουμε αυτή τη διάταξη των στρατιωτικών βάσεων με τους χάρτες του ψηφιακού κόσμου (μια πτυχή της Soft Power) για να δούμε αν η εικόνα μοιάζει διαφορετική ξεκινώντας με τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης/τον πιο επισκεπτόμενο ιστότοπο.







Αν και θεωρητικά δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στρατιωτικής δύναμης και των μηχανών αναζήτησης/κορυφαίων ιστότοπων, μπορούμε να δούμε ότι οι ίδιες τάσεις στο χάρτη που αποτυπώνει τις στρατιωτικές βάσεις είναι αληθινές στον ψηφιακό κόσμο.
Είναι δύσκολο να μην παρατηρήσουμε αμέσως ότι σε όλους τους χάρτες σχεδόν ολόκληρη η υδρόγειο καλύπτεται από ψηφιακή παρουσία «ΝΑΤΟ» (Google, Facebook, Youtube) με τη Ρωσία και την Κίνα ως δύο μαζικά μαζικά blips στο ραντάρ που χρησιμοποιούν τις δικές τους υπηρεσίες περισσότερο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στη χρήση του κοινωνικού δικτύου τα τελευταία δύο χρόνια για να δούμε αν ισχύει και ο συσχετισμός.





Αν και τα infographics είναι κάπως αντιφατικά, βλέπουμε και πάλι μια γενική τάση του κόσμου να «καταπίνεται» από το ΝΑΤΟ, με την Κίνα να κρύβεται πίσω από το Μεγάλο Τείχος προστασίας και τη Ρωσία να προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό της τουλάχιστον πάνω στις  χαμένες επικράτειες.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα φαίνονται επίσης πολύ προκλητικοί όταν πρόκειται για κοινωνικά δίκτυα. Και πάλι αυτοί οι χάρτες μοιάζουν να ευθυγραμμίζονται με την παγκόσμια διάταξή των στρατιωτικών βάσεων.
Αν κοιτάξουμε το παγκόσμιο περιεχόμενο σε απευθείας σύνδεση, τότε βλέπουμε μια άλλη συσχέτιση, την οποία οι Ρώσοι είναι πολύ περήφανοι.



Παρά το γεγονός ότι οι μικροί πληθυσμοί είναι σοφοί, οι Ρώσοι δημιουργούν το δεύτερο μεγαλύτερο γλωσσικό κομμάτι περιεχομένου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα πολύ μακρινό δεύτερο πίσω από τη γλώσσα του ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια τάση που η γεωπολιτική δύναμη μπορεί να μεταφερθεί στον ψηφιακό χώρο.
 Τα ισπανικά και τα αραβικά είναι απολύτως μαζικές γλωσσικές ομάδες, οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενική (σκληρή) δύναμη γεωπολιτικά και έτσι είναι πίσω από τα ρωσικά με τα αραβικά αρκετά μακριά.
Η Κίνα κάνει το δικό της περιεχόμενο για τον εαυτό της, έτσι ώστε η απομόνωσή της μπορεί να σκιάσει αυτούς τους αριθμούς.
Εάν αναθεωρήσαμε όλο το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού υλικού στην Κίνα, θα φτάσει σίγουρα στη δεύτερη θέση.

Τι μπορούμε να εικάσουμε από όλα αυτά;

Αν και είναι πιθανόν αυτές οι τάσεις να είναι απλά σύμπτωση ή λανθασμένα δεδομένα, φαίνεται ότι υπάρχει μια πραγματική συσχέτιση μεταξύ των στρατιωτικών βάσεων και του γεωπολιτικού τοπίου του κόσμου στον οποίο ζούμε και του ψηφιακού τοπίου.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εάν οι γεωπολιτικές νίκες με την παραδοσιακή έννοια αντανακλώνται από το ψηφιακό τοπίο τότε θα μπορούσε να είναι αλήθεια ότι οι νίκες στο ψηφιακό τοπίο πρέπει να αρχίσουν να επηρεάζουν τον πραγματικό παραδοσιακό γεωπολιτικό χάρτη του κόσμου.
Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό μέτωπο δεν πρέπει να τυγχάνει λιγότερης προσοχής και χρηματοδότησης.
Είναι σημαντικό για την επιβίωση των αναδυόμενων μεγάλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας να κατανοήσουν ότι η ψηφιακή παρουσία τους είναι προφανώς εξίσου κρίσιμη για την επιβίωσή τους ως στρατιωτικές δυνάμεις.
Αν κοιτάξουμε το διαδίκτυο, βλέπουμε έναν καταρρέοντα με αργά και σταθερά βήματα μονοπολικό Κόσμο, με δύο κορυφαίους βασικούς αμφισβητίες (Ρωσία και Κίνα).
Εάν η Ρωσία και η Κίνα θέλουν πραγματικά έναν πολυπολικό κόσμο, το βασικό μέτωπο είναι μάλλον στο Grand Online Chessboard των Ψηφιακών Μέσων και εκεί ακριβώς χρειάζεται να επενδύσουν στο μέλλον.
Αυτή η επένδυση πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα, από μηχανές αναζήτησης, σε απευθείας σύνδεση περιεχόμενο τηλεόρασης / βίντεο μέχρι και βιντεοπαιχνίδια, προγράμματα και λειτουργικά συστήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης