Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σιγή ασυρμάτου από τον κεντρικό τραπεζίτη Powell στα στελέχη της Fed

tags :
Σιγή ασυρμάτου από τον κεντρικό τραπεζίτη Powell στα στελέχη της Fed
Δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά της κόντρας του προέδρου Trump με τη Fed, ο πρόεδρός της Powell και τηρεί σιγή ιχθύος - δεν θέλει να είναι ο τελευταίος πρόεδρος μιας ανεξάρτητης Fed - κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Μετά τις επικοινωνιακές γκάφες στις οποίες υπέπεσαν δύο ισχυροί άνδρες της Fed, πρωτίστως ο προέδρος της Fed Νέας Υόρκης John Williams και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στη συνήθη συνέντευξη τύπου που δίνει στις 31 Ιουλίου, μεταξύ των οικονομικών και επενδυτικών κύκλων άρχισε να κυκλοφορεί η άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για τα στελέχη της  Fed να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, από το να εκτίθενται ότι είναι απολύτως ανίδεοι για την οικονομία και το μέλλον, εκθέτοντας και το κύρος της Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως απεδείχθη έκτοτε η Fed μάλλον… υπάκουσε.
Σύμφωνα με τον Spectator, ο Powell έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση, κάθε μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, σημειώνοντας ότι «οι εμφανίσεις σε συνέδρια, προγραμματισμένες συνεντεύξεις έχουν ακυρωθεί και απαγορεύεται κάθε σχόλιο on ή off the record».
Αυτή η πρωτοφανής δράση, όπως υποστηρίζει αντικατοπτρίζει την αντίδραση δύο ισχυρών πιέσεων προς τον Powell:
Πρώτον, οι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε φάση ύφεσης με τον Dow να πέφτει 800 μονάδες την Τετάρτη.
Δεύτερον, οι σχέσεις με τον Λευκό Οίκο έχουν «πιάσει πάτο» σχεδόν, με τον πρόεδρο Trump να αποδίδει την επιτυχία της προεδρίας του σε μια ισχυρή οικονομία, καθώς μια ύφεση - πιστεύει ο Trump - θα καταστρέψει τη φήμη του και θα διαλύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.
Ως αποτέλεσμα, ο Trump καταλόγισε - και σωστά - την τρέχουσα δυσάρεστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας στην Fed.
Το πρόβλημα είναι ότι στον Trump «οφείλεται» η ίδια κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε οποιαδήποτε ύφεση θα είναι εξ ολοκλήρου δική του, όπως επισήμαναν οι Yellen και Βernanke στρέφοντας τα βέλη μακριά από την Fed.
Σε μια σειρά «εκρήξεων» προς την Fed, ο Trump πέταξε και πάλι το μπαλάκι των ευθυνών για την πτώση της Wall Street στον Powell (και την Fed).
Και αυτό το κάνει εδώ και καιρό o Trump, συνειδητοποιώντας ότι θα χρειαστεί έναν αποδιοπομπαίο τράγο αν υπάρξει συντριβή της αγοράς και της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και έχει – καλού-κακού - επιλέξει την Fed.



Μάλιστα όπως ο Trump έγραψε στο Twitter την Τετάρτη: Άλλες χώρες λένε «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» σε ανίδεους όπως ο Jay Powell και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
«Η Γερμανία και πολλοί άλλοι παίζουν το παιχνίδι!
ΤΡΕΛΗ ΑΝΤΙΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
Θα πρέπει να αποκομίζουμε μεγάλες αποδόσεις και κέρδη εύκολα, αλλά η Fed μας κρατά πίσω.
Θα νικήσουμε!»
Εν τω μεταξύ, ο «άτυχος» Powell πιστεύει ότι η Fed, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο στο τέλος του περασμένου μήνα, έχει ελάχιστα όπλα στη φαρέτρα της και ότι ακόμη και η μείωση των επιτοκίων δεν θα έκανε τίποτα για να καταπολεμήσει και αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.
Ο Powell ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις επικρίσεις του Trump, οι οποίες, σύμφωνα με τον Spectator, δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν έχει επαρκή κατανόηση της οικονομίας ή του ρόλου της Fed.
Φυσικά, στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που πιστεύει το Trump και, μπορεί σύντομα να δούμε να απευθύνεται στον Powell η ερώτηση  «αν θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος της Fed».
Οπότε το καλύτερο που θα έχει να κάνει ο αποφασιστικός Powell είναι να μην κάνει, ούτε αφήσει να ειπωθεί κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τον τη διαμάχη μεταξύ μιας ανεξάρτητης Fed και ενός προέδρου που τα θέλει όλα υπό τον έλεγχό του.
Δυστυχώς για τον Powell, αυτό πιθανότατα να αλλάξει μετά τη συνάντηση στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα, ειδικά εάν η Fed αποτύχει να δεσμευτεί σε 100 μονάδες βάσης ή και περισσότερο σε περικοπές επιτοκίων ή / και να ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση (QE).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης