Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στην Αθήνα για τις κινήσεις Erdogan στο Αιγαίο – Γιατί είναι κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για τα ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στην Αθήνα για τις κινήσεις Erdogan στο Αιγαίο – Γιατί είναι κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για τα ελληνοτουρκικά
Η εκτίμηση είναι ότι, η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πως ενδεχομένως θα δοκιμάσει σεισμογραφική έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Σε κατάσταση επιφυλακής θέτει την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η πιθανότητα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής θα σημάνει και την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής, η οποίας σε πρώτο στάδιο καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να παραστούν σε ειδικές συνεδριάσεις – κεκλεισμένων των θυρών – στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να παράσχουν λεπτομερή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πεδίο αρμοδιότητάς τους με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Realnews».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας ενημέρωσε ότι, συναντήθηκε τόσο με τον κ. Δένδια, όσο και τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Οι δύο υπουργοί κατανοώντας ότι, η Βουλή θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμερη αποδέχθηκαν την πρόσκληση για δύο ενημερωτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της επιτροπής τον Σεπτέμβριο.
«Παρακολουθούμε την προσπάθεια πρόκλησης έντασης από γειτονικές χώρες και όλη αυτή η κατάσταση θα απασχολήσει άμεσα την επιτροπή, που θα συγκαλείται άμεσα όποτε κρίνεται αναγκαίο, ώστε η Βουλή να είναι ενήμερη», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκιουλέκας.     
Παρά την αίσθηση που υπάρχει ότι, πολύ δύσκολα η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στο Καστελόριζο, η Αθήνα δεν εφησυχάζει.
Η εκτίμηση είναι ότι, η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πως ενδεχομένως θα δοκιμάσει σεισμογραφική έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο.
Εξάλλου ο χάρτης, που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε διάσκεψη στην Άγκυρα εμφανίζοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς θεωρήθηκε ως αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων.  
Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάζεται για πρόκληση της Άγκυρας και να έχει - τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδοα Βουλής - έτοιμη νομική και διπλωματική απάντηση βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο.  
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης