Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 63 νεκροί και 182 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλια τελετή

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 63 νεκροί και 182 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλια τελετή
Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι έχουν ευθύνη για το μακελειό που έγινε στην αίθουσα όπου πολύς κόσμος γιόρταζε τον γάμο
Τουλάχιστον 63 είναι οι νεκροί και 182 οι τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν.
Η πολύνεκρη επίθεση έλαβε χώρα σε γειτονιά Σιιτών και έγινε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ταλιμπάν και ΗΠΑ με τους πρώτους να ζητούν την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι έχουν ευθύνη για το μακελειό που έγινε στην αίθουσα όπου πολύς κόσμος γιόρταζε τον γάμο, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και γυναίκες και παιδιά.
Η έκρηξη έρχεται λίγες μέρες μετά από μία άλλη βομβιστική επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν, όπου είχε σκοτωθεί ο αδερφός ενός ηγέτη των Ταλιμπάν και συνολικά τέσσερις άνθρωποι, ενώ είχαν τραυματιστεί άλλοι 20.
Οι εικόνες, που μεταδόθηκαν από την τραγωδία στην γαμήλια τελετή είναι πραγματικά συνταρακτικές.
Τέτοιες γαμήλιες τελετές έχουν εξελιχθεί σε κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Καμπούλ, διότι καθώς η οικονομία του Αφγανιστάν ανακάμπτει έστω και αργά, ο κόσμος ξοδεύει περισσότερα για εορταστικές εκδηλώσεις.
Σημειώνεται ότι 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και πάλι σε γαμήλια τελετή στην Καμπούλ τον Νοέμβριο του 2018.
Εκτός από τους Ταλιμπάν, που αρνήθηκαν κάθε ευθύνη, επιθέσεις στην πρωτεύουσα και άλλες περιοχές του Αφγανιστάν εξαπολύει και το Ισλαμικό Κράτος.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται, μάλιστα, συνέχεια επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι διεξάγονται παράλληλα και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ και μάλιστα έχει σημειωθεί και πρόοδος μετά από οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων.
Οι Ταλιμπάν θέλουν να διώξουν τις ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν και να επαναφέρουν τον σκληρό ισλαμικό νόμο, ενώ αξιωματούχοι τους ανέφεραν ότι ο θάνατος του αδερφού του ηγέτη τους στο Πακιστάν δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.
Ο Trump δεν έχει κρύψει από την πλευρά του την επιθυμία του να αποσύρει τις αμερικάνικες δυνάμεις από την ασιατική χώρα και τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.
Υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες στις τάξεις Αφγανών αξιωματούχων και υπεύθυνων ασφαλείας των ΗΠΑ ότι οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε έναν νέο εμφύλιο και τους Ταλιμπάν στην εξουσία.
Σε αντάλλαγμα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν θα εγγυηθούν ότι το Αφγανιστάν δεν θα μετατραπεί σε κρησφύγετο μαχητών και τρομοκρατών.
Οι Ταλιμπάν θα εγγυηθούν επίσης ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη νομή της εξουσίας με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν που στηρίζουν οι ΗΠΑ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης