Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Η ΝΔ ανοίγει τον δρόμο σε ένα νέο ιδιότυπο μνημόνιο - Τα 5 «πρέπει» για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Βούτσης: Η ΝΔ ανοίγει τον δρόμο σε ένα νέο ιδιότυπο μνημόνιο - Τα 5 «πρέπει» για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή πλέον πεποίθηση που εμπεδώνεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ισχυρή», τονίζει ο Ν. Βούτσης
Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και ο δημόσιος λόγος που αναπτύχθηκαν αυτόν τον κρίσιμο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ «διαμορφώνουν ένα τοπίο με προφανείς νοοτροπίες θεσμικού αυταρχισμού, πολιτικές με κύριο πρόσημο τη συντηρητική κοινωνική αναδίπλωση, ιδιαίτερα στα εργασιακά ζητήματα, με πρόδηλη επιφανειακή επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ανάμεικτες ακόμα και με μείγμα θρησκοληψίας, εκδικητικών πολιτικών τάσεων και μέτρων οικοδόμησης σκληρού κομματικού κράτους με τον μανδύα της “επιτελικής λειτουργίας”», δηλώνει ο Ν. Βούτσης.
0 τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», αποτιμώντας το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ τονίζει πως δεν θεωρεί υπερβολή «να μιλήσουμε για “Αποκάλυψη τώρα”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή επιστροφή των δανειστών από την «πίσω πόρτα» ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο ίδιος διαβλέπει προφανή έλλειψη στρατηγικής διεκδίκησης έναντι των θεσμών της ΝΔ «και ισχυρή διακινδύνευση να ακυρωθούν οι οικονομικές προβλέψεις και οι στόχοι που ευελπιστούσε ότι θα αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το ’20».
«Μια τέτοια εξέλιξη», όπως εκτιμά ο βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να οδηγήσει σε νέα, εντελώς αρνητικά για την κοινωνία μέτρα, σε ένα νέο ιδιότυπο μνημόνιο έμπνευσης ΔΝΤ, επειδή ακριβώς έτσι στρώνουν τον δρόμο -ως μονόδρομο μάλιστα- οι μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες και πρακτικές της κυβέρνησης».
Σχετικά με το ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει τη δική του πολιτική ατζέντα, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως «η κοινωνική ατζέντα με επίκεντρο τη διαφύλαξη των εγγυήσεων για την εργασία και τους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλισης και των θεμελίων του κοινωνικού κράτους που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την καρδιά της προγραμματικής πολιτικής από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Σημειώνει μάλιστα ότι «η αντίσταση στο συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση και οι διεκδικήσεις για διευρυμένες ελευθερίες και δικαιώματα τίθενται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης».
Ακόμη, ο κ. Βούτσης εκτιμά πως «η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή πλέον πεποίθηση που εμπεδώνεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ισχυρή».
Σημειώνει ιδιαίτερα «την αναγνώριση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και από τη σημερινή κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση κατέγραψε το ολίσθημα μιας τακτικίστικης και ακροδεξιάς πολιτικής γι’ αυτήν την εκκρεμότητα».
Περαιτέρω, ο κ. Βούτσης σημειώνει πέντε παράγοντες σε αυτό το «άκρως πολιτικό, με οργανωτικές βεβαίως διαστάσεις, ζήτημα της επείγουσας ανάγκης για “αντιστοίχιση” του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαχρονική πλέον ισχυρή εκλογική του επιρροή».
Πρώτον, όπως αναφέρει, «έχουμε ευθύνη για να ξαναμπούν στην ενεργό πολιτική και τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που την τελευταία δεκαπενταετία απέχουν σταδιακά ή κατά περίπτωση από τις εκλογές» και δεύτερον «έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη για την αναθεμελίωση των μαζικών κοινωνικών κινημάτων και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών με προοδευτικό αγωνιστικό προσανατολισμό για την ανάκτηση του κύρους των κοινωνικών και θεσμικών οργανώσεων και φορέων».
Τρίτον, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «πρέπει να αναλάβουμε επίσης την ευθύνη μας για την πολιτισμική ανασυγκρότηση και την ενθάρρυνση όλων των εστιών δημιουργίας που γεννήθηκαν και επιβίωσαν μέσα στην κρίση», τέταρτον  «να πάψουμε να φτωχαίνουμε αυτήν την πλούσια και δημιουργική συζήτηση που αφορά προφανώς και στο μέλλον μιας μαζικής, ανοικτής και ισχυρής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης, με ρηχές αναλύσεις περί πασοκοποίησης και περί “δανεικών ψήφων”» και τέλος, «χρειάζεται μια τολμηρή πολιτική συγκλίσεων και συνεργασιών, σε κλίμακα Ευρώπης και στη χώρα μας, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και τις δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης που οριοθετούνται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης