Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και οικονομία - Στο +0,71% και τις 20.563,16 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και οικονομία - Στο +0,71% και τις 20.563,16 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +2,28% στις 26.322 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (19/8) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο το παγκόσμιο εμπόριο, όσο και την πορεία της παγκόμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,71% στις 20.563,16 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Mitsubishi UFJ ενισχύθηκαν κατά +1,69% και +1,30% αντίστοιχα, στον απόηχο της όγδοης συνεχόμενης πτώσης που καταγράφηκε στις εξαγωγές της χώρας τον Ιούλιο του 2019.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -6,6% τον Ιούνιο του 2019, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση κατά -2,3%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -1,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης -5,2% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,3%.
Τα παραπάνω στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να περιοριστεί στα 249,6 δισ. γεν (2,35 δισ. δολ.), έναντι 589,6 δισ. γεν τον προηγούμενο μήνα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +0,66% στις 1.939 μονάδες, με τη μετοχή της LG Electronics να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,67%, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,97% στις 6.467,40 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +2,28% στις 26.322 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και Country Garden ενισχύονται κατά +5,87% και +6,24% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,65% και τις 10.488,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,10% στις 2.883,10 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,81% και τις 9.315,63 μονάδες.
Χθες (18/8) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απέρριψε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, αναφέροντας ότι «δε νομίζω ότι έχουμε ύφεση», καθώς και ότι «τα πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά».
Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των αμερικανικών δασμών, και ότι το Πεκίνο θα ήθελε να προχωρήσει σε μία εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν είμαι έτοιμος ακόμα να προχωρήσω σε μία συμφωνία».
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία «κακή συμφωνία» με την Κίνα, γεγονός που θα συνέβαλε στην άνοδο των αγορών, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν θα ήταν το σωστό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε».
Οι επενδυτές αναμένουν και τις επόμενες κινήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, εν μέσω προσδοκιών ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, παρέχοντας στήριξη στην αμερικανική οικονομία.
«Με τις παγκόσμιες οικονομικές μηχανές να εξακολουθούν να κλονίζονται, οι επενδυτές εξακολουθούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλςο της Valor Markets στη Σιγκαπούρη, Stephen Innes.
Άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, μετά την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασε κατά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +1,14% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,31 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,04% στα 55,38 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μεικτά πρόσημα, καθώς η καθυστέρηση στην επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αντισταθμίστηκε από τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και από την απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Οι νέα δασμοί της Ουάσιγκτον είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή κατά την έναρξη του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβολή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες τηλεφωνικές επαφές την ερχόμενη εβδομάδα, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Ωστόσο, παρά τις προθέσεις του να υπάρξει άμεσα μία συμφωνία, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι αμερικανικοί δασμοί τεθούν σε εφαρμογή, τότε η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης