Συμφωνία για αποβίβαση των προσφύγων του Open Arms στην Ισπανία - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Συμφωνία για αποβίβαση των προσφύγων του Open Arms στην Ισπανία - Διαψεύδει η κυβέρνηση
Συμφωνία για αποβίβαση των προσφύγων του Open Arms στη Μαγιόρκα
Η Ισπανία και η Ιταλία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε 107 πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 ημέρες πάνω σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, όπως ανακοινώθηκε από το πλήρωμα του ισπανικού πλοίου διάσωσης Open Arms.
Το Open Arms χαρακτήρισε την απόφαση «ακατανόητη», δεδομένων των συνθηκών που επιδεινώνονται συνεχώς πάνω από πλοίο και της εγγύτητάς του στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, οι μετανάστες παραμένουν πάνω στο πλοίο ανοικτά των ιταλικών ακτών, έχοντας 'εγκλωβιστεί' ανάμεσα στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini και στην αρχική απροθυμία της ΕΕ να βρει μια λύση.
Το Open Arms επεσήμανε σήμερα πως η αποβίβαση στη Μαγιόρκα σημαίνει ότι θα προστεθούν άλλες τρεις ημέρες σε μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Αν πράγματι έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι σημαντικό η Ιταλία και η Ισπανία να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποβιβαστούν τελικά σε ένα ασφαλές λιμάνι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η οργάνωση.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ισπανική κυβέρνηση πάντως, αρνήθηκε ότι έχει συμφωνήσει με την Ιταλία προκειμένου οι 107 μετανάστες, που παραμένουν εδώ και 18 ημέρες πάνω σε ένα πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά της να δεχθεί τους μετανάστες εκεί.
«Η μοναδική ορθή πληροφορία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε στο Open Arms να κατευθυνθεί στο πιο κοντινό ισπανικό λιμάνι και ότι η ιταλική κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο απαγορεύοντας τους μετανάστες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS