Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,8% για τον χρυσό, λόγω στροφής στο ρίσκο - Στα 1.511,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Πτώση 0,8% για τον χρυσό, λόγω στροφής στο ρίσκο - Στα 1.511,60 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 0,8% ή 12 δολ. στα 1.511,60 δολ. ανά ουγγιά
Με νέες απώλειες έκλεισε σήμερα (19/8/2019) ο χρυσός, καθώς η υποχώρηση των ανησυχιών για μια επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Οι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ύφεσης, και για λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατεύνασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πιέσεις για τη λήψη σημαντικών μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίασης της 12ης Σεπτεμβρίου 2019.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, δήλωσε το σαββατοκύριακο πως η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική δύναμη να αντιμετωπίσει την επόμενη οικονομική κρίση «με πλήρη ισχύ».
Με τη δήλωση αυτή ο Scholz υποδεικνύει ότι, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέα μέτρα, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσφέρει στήριξη στην επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υποστήριξε ότι δεν περιμένει ύφεση στην αμερικανική οικονομία και ότι οι φορολογικές περικοπές προσέφεραν στους καταναλωτές χρήματα για να ξοδέψουν.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,8% ή 12 δολ. στα 1.511,60 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,1% στις 98,1 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Πιέσεις στον χρυσό άσκησε σήμερα και η είδηση ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν την αναστολή των μέτρων σε βάρος της Huawei.
Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν για ακόμη 90 ημέρες συνεργασία με την Huawei, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, παρατείνεται η αναστολή της ισχύος των μέτρων κατά του κινεζικού «κολοσσού».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε, πάντως το σαββατοκύριακο ότι δεν είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε καμία συναλλαγή το αμερικανικό δημόσιο με την κινεζική εταιρεία Huawei.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται τώρα στην ετήσια συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο Jackson Hole.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα πραγματοποιήσει στις 23 Αυγούστου ομιλία, την οποία οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή, προκειμένου να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα κατά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη (21/8).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση προς το πολύτιμο μέταλλο θα παραμείνει ισχυρή, με την TD Securities να αναφέρει σε σημείωμά της ότι «τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να έχουν επωφεληθεί από την αγωνία των αγορών και τους φόβους ύφεσης, ωστόσο η έλλειψη κακών ειδήσεων έχει προκαλέσει ορισμένη σταθεροποίηση».
Μέχρι στιγμής, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά +6% για τον Αύγουστο, εν μέσω αυξημένων εμπορικών εντάσεων και επιφυλακτικότητας από τις κεντρικές τράπεζες των σημαντικότερων οικονομιών παγκοσμίως.

Image
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης