Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια 3 και 6 μηνών προσεχώς με αρνητικές αποδόσεις έως -0,20% - Προς έκδοση 3ετούς ομολόγου στο 0,50%

Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια 3 και 6 μηνών προσεχώς με αρνητικές αποδόσεις έως -0,20% - Προς έκδοση 3ετούς ομολόγου στο 0,50%
Η επαναγορά των τελευταίων ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει σε κυκλοφορία θα βελτίωνε περαιτέρω την ελληνική δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ελληνικών εντόκων γραμματίων 3 και 6 μηνών προσεχώς θα καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις προσεχώς με πιθανότητα να υποχωρήσουν έως το -0,20%.
Να σημειωθεί ότι στα ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας της Ελβετίας οι αποδόσεις έχουν φθάσει στο -1%.
Το ετήσιο ομολόγο της Κύπρου έχει απόδοση -0,17%.

Με βάση εκτιμήσεις τα έντοκα 3 και 6 μηνών καθώς και τα ομόλογα που χρειάζονται 1 χρόνο για να λήξουν θα εμφανίσουν αρνητικά επιτόκια όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 12 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από 2% θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το 1,5% διατηρώντας για την ώρα τις διαφορές – spreads – με την Ιταλία στις 50 μονάδες βάσης και την Πορτογαλία στις 180 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό δημόσιο εν τω μεταξύ έως τέλη Σεπτεμβρίου σχεδιάζει έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,50% που θα είναι και το χαμηλότερο επιτόκιο που θα έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.
Η νέα έκδοση 2,5 δισεκ. ευρώ θα έχει διττό στόχο.
1)Να αποπληρωθούν 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9 δισεκ. που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
2)Να υλοποιηθεί επαναγορά των ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει στην κυκλοφορία και αγγίζουν τα 2,5 δισεκ.
Η μερική εξόφληση του ΔΝΤ δεν κάνει σημαντικό νόημα, πέραν από την σημειολογία.
Θα είχε νόημα μόνο εάν η Ελλάδα από τα 9 δισεκ. αποπλήρωνε τα 7 δισεκ. και να απομείνει με 2 δισεκ. δηλαδή στα όρια της Quota του ΔΝΤ.
Η επαναγορά των ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει σε κυκλοφορία θα βελτίωνε περαιτέρω την ελληνική δευτερογενή αγορά ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης