Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά το μη πειστικό ράλι, άτονη αναμονή στο ΧΑ +0,17% στις 829 μον. – Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια έως τις 850 μον. - Έρχονται αρνητικά επιτόκια στα έντοκα

Μετά το μη πειστικό ράλι, άτονη αναμονή στο ΧΑ +0,17% στις 829 μον. – Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια έως τις 850 μον. - Έρχονται αρνητικά επιτόκια στα έντοκα
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων με στόχο τις 850 μονάδες
(upd16)Άτονη αναμονή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματοιστήριο με τους επενδυτές να προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών μετά το χθεσινό ράλι, ενώ δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι, για ανάληψη νέου ρίσκου και αυτό αποτυπώθηκε στον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο που συνεχίστηκε.....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων ενώ ο
στόχος των 850 μονάδων παραμένει και φαίνεται να οριοθετεί το μέγιστο της ανοδικής κίνησης στο χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,99% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,938%.
Το ράλι που σημειώθηκε χθες μετά από παρατεταμένη πτώση ήταν εσωτερικά υποκινούμενο, μη δικαιολογήσιμο, ήταν τεχνικά κατασκευασμένο και προφανώς δεν πείθει ούτε για την διάρκεια ούτε και για την σοβαρότητα της ανόδου καθώς συνοδεύτηκε από περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα
Ειδικότερα, στις τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, πτωτικά έκλεισαν  Eurobank -1,94% και Πειραιώς -1,59%, με οριακά κέρδη η Εθνική +0,79% και η Alpha Bank +0,69% ενώ απώλειες -1,67% κατέγραψε η Attica Bank.
Σατ μη τραπεζικά blue chips, από τα ισχυρά κέρδη +4,96% ενδοσυνεδριακά η ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο +2,05% με τους επενδυτές να προσδοκούν από την νέα κυβέρνηση σε ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της ενώ ξεχώρισε με κέρδη +4,29% η Τέρνα Ενεργειακή.
Σύντομα, οι ξένοι οίκοι J P Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS κ.α. θα  παρουσιάσουν εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της και ενώ γενικώς θα είναι θετικές για την Ελλάδα ωστόσο λόγω της διεθνούς αστάθειας αλλά και των εσωτερικών προβλημάτων στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα μειωθούν οι υψηλοί στόχοι ενώ μετριάζεται και ο ενθουσιασμός που είχε καλλιεργηθεί αρχικώς με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία.
Το διεθνές περιβάλλον θα αποδειχθεί ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας ή αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς σοβαρά προβλήματα όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit, η νέα πολιτική κρίση σε Ιταλία και Αργεντινή παραμένουν άλυτα .
Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες  θα προχωρήσει ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody’s στις 23 Αυγούστου ενώ θα διατηρήσει την βαθμολογία Β1 για την Ελλάδα που είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ-
Με βάση την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα θα δικαιολογούσε και επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή η ανάκαμψη των τιμών και η πτώση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων είναι τεχνικά κατασκευασμένη λόγω της ΕΚΤ .
Σημειώνεται ότι η  η ΕΚΤ αναμένεται πιθανότατα στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης των οικονομιών και των αγορών της ευρωζώνης όπου συνολικά θα αγοράζει 50 δισεκ. μηνιαίως συμπεριλαμβανομένου ομολόγων και μετοχών ή δανείων….

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,85% και τον Γενικό Δείκτη +0,35%.
Περί της 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με επίκεντρο την Εθνική +2,73% αλλά και την ΔΕΗ +4,96%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,59% και ο Γενικός Δείκτης +0,59%.
Λίγο μετά τις 15:00 εμφανίστηκαν πωλητές στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -2% και Eurobnak -2,38% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,87% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη -0,67%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 667,72 μονάδες με πτώση -0,40%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,17% στις 829 μονάδες έχοντας υψηλό στις 833,17 μονάδες και χαμηλό στις 822,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Δύο πακέτα συνολικού όγκου 1 εκατ. μετοχών στην τιμή 6,9 ευρώ με τιμή 6,9 ευρώ συνολικής αξίας 6,9 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στην Τέρνα Ενεργειακή που αντιστοιχούν στο 0,8% της εταιρείας
Πληροφορίες αναφέρουν πως πωλητής είναι το York Capital που εδώ και καιρό έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να αποχωρήσει και πουλάει συνεχώς μετοχές και αγοραστής φαίνεται να είναι ο «Ολλανδός» που έχει ήδη σημαντικό ποσοστό στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες
Η ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 667 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 680 μονάδες και ακολουθούν οι 690 και 700 μονάδες και με πρώτη στήριξη τις 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες

Έρχονται αρνητικά επιτόκια στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια

Οι αποδόσεις των ελληνικών εντόκων γραμματίων 3 και 6 μηνών  θα καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις προσεχώς με πιθανότητα να υποχωρήσουν έως το -0,20%.
Με βάση εκτιμήσεις τα έντοκα 3 και 6 μηνών καθώς και τα ομόλογα που χρειάζονται 1 χρόνο για να λήξουν θα εμφανίσουν αρνητικά επιτόκια όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 12 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από 2% θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το 1,5% ενώ το ελληνικό δημόσιο εν τω μεταξύ έως τέλη Σεπτεμβρίου σχεδιάζει έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,50% που θα είναι και το χαμηλότερο επιτόκιο που θα έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.
Η νέα έκδοση 2,5 δισεκ. ευρώ θα έχει διττό στόχο.
1)Να αποπληρωθούν 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9 δισεκ. που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
2)Να υλοποιηθεί επαναγορά των ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει στην κυκλοφορία και αγγίζουν τα 2,5 δισεκ.

Τραπεζικά νέα
 
Το ζήτημα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι το νέο πεδίο της χρηματιστηριακής αντιπαράθεσης long και short επενδυτών.
Λόγω αυτής της αντιπαράθεσης ορισμένα funds έχουν χτίσει θέσεις στα ομολογιακά tier 2 400 και 400 εκατ της Πειραιώς και Εθνικής αλλά σορτάρουν τις μετοχές.
Σορτάρουν τις μετοχές γιατί η αδύναμη κερδοφορία είναι ζωτικής σημασίας στις αποτιμήσεις.
Αγοράζουν το ομόλογο που ξέρουν ότι θα πληρωθεί και δίνει υψηλό τόκο και με την προοπτική ότι οι τιμές θα ανέβουν εάν τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ μειωθούν και πουλάνε τις μετοχές γιατί η αδύναμη κερδοφορία… είναι αδυναμία για την μετοχή.
Από την άλλη, πέρα της αδύναμης κερδοφορίας υπάρχουν και τα αδύναμα κεφάλαια καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν 24 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια tangible book και 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και 22,4 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία.
Στα νέα stress tests του Ιουλίου 2020 της ΕΚΤ και της EBA θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι επιλογές θα είναι δύο δεν κάνουμε τίποτε και κρατάμε ως έχουν τα δεδομένα, οπότε η ίδια σαθρή κατάσταση θα διατηρηθεί και τα αλλάζουμε όλα.
Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει πάντα υποστηρίζαμε ότι οι τράπεζες χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια ενώ η χρήση κρατικών κεφαλαίων πρέπει να αποτραπεί.

Η επικαιρότητα

Η Ελλάδα επίσημα θα ζητήσει στα επόμενα Eurogroup μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το ισχύον καθεστώς που περιλαμβάνει 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 και από το 2023 και εν συνεχεία 2,2% του ΑΕΠ.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να θέτει ως βασική προτεραιότητα την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς χωρίς ουσιαστική μείωση δεν μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.
Ενώ αρχικά είχε διατηρηθεί ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% για το 2020 αλλά η άρνηση που υπήρξε από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης και την Commission υποχρέωσε την Ελλάδα να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η τμηματική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% για το 2020 και 2,5% για το 2021 δηλαδή σταδιακή μείωση 0,5% ετησίως για δύο χρόνια και εν συνεχεία σταθεροποίηση και από το 2023 στο 2,2%.
Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τα επιχειρήματα που προβάλλονται στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην μεγάλη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων καθώς η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται στο 2%
Και ενώ οι πολύ καλύτερες αποδόσεις και τιμές στα ελληνικά ομόλογα έχουν βελτιώσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εντούτοις το Debt Sustainability Analyses δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει θέσει ορισμένες παραμέτρους ειδικά την εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ελλάδος έως το 2024 και εν συνεχεία long term.
Η παραδοχή είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2,5% το 2019 έναντι εκτίμησης 1,9% του ΔΝΤ.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει υποχρεωτικά να αλλάξουν και οι βασικές παράμετροι της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σφοδρή επίθεση στον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini, εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μιλώντας στη Γερουσία και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Salvini είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella.
Χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως καταστροφική για την ιταλική οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Conte, πέραν όλων των άλλων, η κρίση καθιστά την Ιταλία αδύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ενώ τόνισε ότι η Ιταλία κινδυνεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες αντικειμενικής αδυναμίας»..
Υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Salvini νιάζεται περισσότερο για το προσωπικό του συμφέρον και όχι για το συμφέρον της Ιταλίας.
Στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινό ανακοινωθέν κατά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 24  -25/8 στη Γαλλία αναφέρεται σε δημοσίευμα του το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHΚ, επικαλούμενο τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους «7» για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως είναι το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Mε μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να επεκτείνουν κατά τρεις μήνες την άδεια προς τον κινεζικό κολοσσό Huawei, μία εξέλιξη που οδήγησε σε αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,55%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,11% στις 2880 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,23% στις 26231,54 μονάδες.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την Ιταλία.
Σφοδρή επίθεση στον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini, εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μιλώντας στη Γερουσία υποστηρίζοντας ότι ο κ. Salvini είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,5%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,9% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,7%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,3%, ο S&P στο -0,3%, ο Nasdaq με απώλειες -0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,45% (8,87 δολ)

Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε οριακά η Εθνική 

Μεικτή εικόνα επικρατησε στις τραπεζικές μετοχές μετά το χθεσινό ράλι, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1780 ευρώ με άνοδο +0,79% με όγκο 1,73 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,46 ευρώ με άνοδο +0,69% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,4820 ευρώ με πτώση -1,59% με όγκο 1,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6810 ευρώ με πτώση -1,94%  με όγκο 5,75 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,57ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4130 ευρώ με πτώση -1,67%, με όγκο 568 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 190 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΤITC, ΕΛΠΕ,CENER...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,77 με πτώση -0,53% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,09  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,09 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 5,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισεστα 2,59 ευρώ με άνοδο +2,05% και αποτίμηση 601 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,03 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,5650 ευρώ με πτώση -0,52% και αποτίμηση 3,08 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ με πτώση -2,56% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 9,25 ευρώ με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,70 ευρώ με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,07 ευρώ με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,37 ευρώ με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3760 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ με άνοδο +0,94% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1324 ευρώ με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 124 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,99%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει ράλι όπως και τα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,99% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,44%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 61 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 187 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,51 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,75% με απόδοση αγοράς 0,78% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,69%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90% με απόδοση αγοράς 1,92% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,98% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,23 μονάδες βάσης και απόδοση 2,39%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,27  μονάδες βάσης και απόδοση 2,74%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,31  μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης από 265 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 293 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής το οποίο έχει επιδεινωθεί στις 3143 μονάδες βάσης από 2479 μονάδες βάσης .
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,93% ή 293 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης   

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,38% στις 20 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/8/2019 στο -0,69% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,73%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,090% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,38% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης