Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει το Brexit

Johnson: Η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει το Brexit
Όσο η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει το Brexit, είναι απίθανο να κάνει παραχωρήσεις, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη πιθανότητα το βρετανικό κοινοβούλιο να μπλοκάρει το Brexit, δήλωσε σήμερα (20/8/2019) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σε συνέντευξή του.
«Αυτή τη στιγμή είναι απολύτως αληθές ότι οι φίλοι και οι συνεργάτες μας είναι λίγο αρνητικοί… αλλά νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Johnson.
«Νομίζω ότι πλέον υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το “backstop”.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία τώρα να συναντηθούμε όλοι μαζί, να αποσύρουμε αυτό το “backstop” και στη συνέχεια... κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών... που θα έχουμε μετά τις 31 Οκτωβρίου, θα προωθήσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε χωρίς τριβές το εμπόριο στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ένα πράγμα που περιπλέκει την εικόνα είναι ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μπλοκάρει το Brexit το κοινοβούλιό μας.
[Όσο το σκέφτονται αυτό] είναι απίθανο να κάνουν παραχωρήσεις».
Ο ίδιος επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, για αρνητισμό και έλλειψη αισιοδοξίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατηγόρησε σήμερα τον Johnson ότι πιέζει για ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία μετά το Brexit.
Ο Tusk θεωρεί ότι ο Johnson δεν προσφέρει ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για την ευαίσθητη περίπτωση των ιρλανδικών συνόρων.
Σε επιστολή του προς τον Tusk, ο Johnson ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του «backstop» θα πρέπει να πάψει να ισχύει για την Βρετανία μετά το Brexit.

Το Λονδίνο θα πάψει να παρίσταται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από 1ης Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα σταματήσουν να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από αυτές που «αφορούν το εθνικό συμφέρον», όπως η ασφάλεια.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι θα εξοικονομηθεί χρόνος που θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα στοχεύοντας στο Brexit, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την 31η Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει, ωστόσο, να παρίσταται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διευκρίνισε το υπουργείο.
«Πολλές συζητήσεις σε αυτές τις συνεδριάσεις της ΕΕ θα αφορούν την 'Ενωση αφότου η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από αυτήν.
Το να απελευθερωθούν οι εκπρόσωποι από τις συνεδριάσεις αυτές, θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στις άμεσες εθνικές μας προτεραιότητες».
Το Λονδίνο διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί «σε καμιά περίπτωση στη διατάραξη της λειτουργίας της ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι «η βρετανική ψήφος δεν θα παρεμποδίζει τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη των άλλων 27 χωρών μελών».
«Από δω και στο εξής, θα πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις που έχουν πραγματική σημασία, περιορίζοντας την παρουσία μας περισσότερο από το μισό και κερδίζοντας εκατοντάδες ώρες», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, αναφέροντας ότι η βρετανική παρουσία στις συνεδριάσεις θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης