Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανικά ΜΜΕ: Το τάνκερ είναι μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης

tags :
Ιρανικά ΜΜΕ: Το τάνκερ είναι μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ILNA, το τάνκερ είναι μισθωμένο από ιρανική εταιρεία και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης όπως είχε μεταδώσει αρχικά
Τα περί μίσθωσης του τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης «μαζεύει» το ιρανικό ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.
Ειδικότερα, το Reuters είχε μεταφέρει τηλεγράφημα του ILNA,το οποίο σύμφωνα με την αρχική απόδοση ανέφερε πως το κορεατικής κατασκευής τάνκερ έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης- οργάνωση που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική.
Σύμφωνα με την διόρθωση το ILNA μεταδίδει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία».

Η κρίση με το ιρανικό τάνκερ

Στις 4 Ιουλίου Βρετανοί στρατιωτικοί σε συνεργασία με τις αρχές του Γιβραλτάρ συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Συρίας.
Η Βρετανία δεν είχε δώσει σημάδια ότι θα προχωρούσε σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν και πιθανώς η πρωτοβουλία να ήταν και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.
Το Ιράν θα αντιδράσει και με διπλωματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβήτησης της νομικής βάσης για τη σύλληψη του πλοίου, όμως παράλληλα θα προχωρήσει και στη σύλληψη του βρετανικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίου Stena Impero στα στενά του Ορμούζ.
Τελικά οι αρχές του Γιβραλτάρ ανακοίνωσαν ότι το Grace 1 μπορούσε να αποπλεύσει.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, που έκαναν και αυτές παρέμβαση προς τις αρχές του Γιβραλτάρ υπέρ της συνέχισης της κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, επιμένουν ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Για το σκοπό αυτό δεν επικαλούνται τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας αλλά τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που περιλαμβάνουν το χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της τρομοκρατίας και ότι τα έσοδα από τυχόν συναλλαγή με το αργό πετρέλαιο που μεταφέρει θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι έσοδα που καταλήγουν στην ενίσχυση της τρομοκρατίας, όπως και ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το πλοίο αποτελεί και διευκόλυνση στην τρομοκρατία.
Τις επόμενες μέρες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το τάνκερ (σσ. το Adrian Darya 1 μετονομάστηκε σε Grace 1) κατευθύνεται προς την Καλαμάτα και οι ΗΠΑ ζητούν από τις ελληνικές αρχές να αρνηθούν οποιονδήποτε ελλιμενισμό του ιρανικών συμφερόντων σκάφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης