Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι θα γίνει τώρα στην Ιταλία; - Τα 4 σενάρια για έξοδο από την πολιτική κρίση

tags :
Politico: Τι θα γίνει τώρα στην Ιταλία; - Τα 4 σενάρια για έξοδο από την πολιτική κρίση
Στα χέρια του προέδρου Mattarella να βγει η Ιταλία από το χάος
Στην κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, την οποία προκάλεσε η πρόθεση του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων (τελικά την απέσυρε) αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, το οποίο παραθέτει 4 πιθανά σενάρια για το πώς η Ιταλία μπορεί να βγει από αυτό το πολιτικό χάος.

Όλοι εναντίον του Salvini
Το δημοσίευμα αναφέρει ως πρώτο σενάριο τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή και ως «σχέδιο Ursula», καθώς σε αυτήν μπορεί να εμπλακούν όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως κατά τη νέας προέδρου της Κομισιόν είχαν ψηφίσει η Lega του Salvini και το ακροδεξιό Fratelli d’Italia.
Σύμφωνα με το Politico, αυτή η πολιτική συμμαχία θα μπορούσε να στηρίξει και μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως το σχέδιο για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα ικανοποιεί την επιθυμία πολλών πολιτικών δυνάμεων να μπει στην άκρη για το άμεσο μέλλον ο Matteo Salvini.
Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι η εμπλοκή του Forza Italia του Berlusconi, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, λόγω αφενός του παρελθόντος του κόμματος με υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης και αφετέρου της συνεργασίας του με τη Lega σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα, αναλυτές υποστηρίζουν πως το να καταστεί η Lega η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ιταλία θα καταστήσει ισχυρότερο τον Salvini, επειδή θα μπορούσε να πλασάρει καλύτερα τον εαυτό του ως θύμα των πολιτικών ελίτ.

Κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων χωρίς τον Berlusconi
Στο σενάριο αυτό κυβέρνηση σχηματίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα, στέλνοντας στην αντιπολίτευση το Forza Italia.
Εξέλιξη που θα φέρει σε πραγματική δύσκολη θέση το κόμμα του Berlusconi όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων.
Διότι αν και θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση μαζί με τη Lega και τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, το Forza Italia που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει φιλοευρωπαϊκά νομοσχέδια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να κάνει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, στηρίζοντας μερικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Το θετικό και σε αυτό το σενάριο, είναι πως το και εν λόγω κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ευπρόσδεκτο από τις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν σκληρή αντιπαράθεση με τον Salvini όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρώμη δεν θα ήταν πλέον εκτός του άξονα Βερολίνου – Παρισίων.
Το αρνητικό είναι πως θα ήταν εξαιρετικό δύσκολο να εξηγηθεί στους Ιταλούς ψηφοφόρους γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην κυβέρνηση το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, την ώρα που ο Salvini έχει προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.
Στα μείον είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωκομματικές έριδες του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει το Forza Italia, εάν το Δημοκρατικό Κόμμα διασπαστεί, όπως προβλέπουν πολλοί ότι θα συμβεί, τότε η κυβέρνηση θα πέσει.

Πρόωρες εκλογές
Το τρίτο σενάριο θέλει τον πρόεδρο Sergio Mattarella να κηρύσσει πρόωρες εκλογές, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Salvini.
Η Lega έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στο 36% και πολύ μπροστά από όλους τους υπόλοιπους (στο 23% το Δημοκρατικό Κόμμα, στο 19% το Κίνημα των 5 Αστέρων)
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση με καλύτερη συνοχή από αυτήν που είχαν βγάλει οι κάλπες του Μαρτίου του 2018.
Μάλιστα σύμφωνα με προβλέψεις της YouTrend, εάν τα δεξιά – ακροδεξιά κόμματα στην Ιταλία (Lega, Fratelli d’Italia, Forza Italia) συμμαχούσαν, τότε θα κατείχαν πολύ άνω του 50% των εδρών του κοινοβουλίου.
Το αρνητικό είναι πως με τον Salvini πρωθυπουργό, η Ιταλία θα γινόταν η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είχε μια ακροδεξιά κυβέρνηση.
Κατά πολλούς αναλυτές, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία πιο κοντά στη Ρωσία ενώ θα ενίσχυε τα σενάρια που θέλουν τη νέα ευρωσκεπτιστική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάρια να φύγει από το ευρώ, αν και ο Salvini έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Lega και Κίνημα 5 Αστέρων κάνουν ανακωχή
Το τελευταίο σενάριο κατά το Politico θέλει τη Lega και το Κίνημα των 5 Αστέρων να κάνουν ανακωχή.
Αν και θεωρείται το πλέον απίθανο τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω και των σφοδρών πυρών που έχουν ανταλλάξει Salvini – Di Maio, είναι σύνηθες στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας οι μεγάλες ανατροπές
Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως η κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να είναι δημοφιλής στους Ιταλούς.
Παράλληλα, θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον Di Maio, ο οποίος σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, μάλλον θα χάσει το κυβερνητικό του αξίωμα.
Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Salvini είχε προτείνει στον Di Maio να γίνει πρωθυπουργός σε μια νέα κυβέρνηση των κομμάτων τους, πληροφορία πάντως που διέψευσε ως fake news ο Di Maio.
Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι πως η νέα κυβέρνηση θα ήταν αντιμέτωπη με τα εμπόδια που έριξαν την μέχρι πρότινος κυβέρνηση Conte καθώς και ότι εάν ο Salvini παραμείνει στην εξουσία με το Κίνημα των 5 Αστέρων, θα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδια του για μεγάλες μειώσεις φόρων και αύξηση του ελλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης