Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδίζει τους Βρετανούς με το σκληρό Brexit ο Johnson, χάνει τους Ευρωπαίους - Κατηγορηματικό «όχι» από το Βερολίνο

tags :
Κερδίζει τους Βρετανούς με το σκληρό Brexit  ο Johnson, χάνει τους Ευρωπαίους - Κατηγορηματικό «όχι» από το Βερολίνο
Στο 42% οι Συντηρητικοί έναντι 28% των Εργατικών
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται κατηγορηματικά να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου όπως ζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος απειλεί την ΕΕ ότι το Brexit θα γίνει έως τις 31/10 είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία, οι Βρετανοί όχι μόνο στηρίζουν τη βρετανική κυβέρνηση αλλά φέρουν τον Johnson να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη βρετανική πολιτική σκηνή.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η δημοσκόπηση της Kantar, την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτήν οι Συντηρητικοί λαμβάνουν το 42% στην πρόθεση ψήφου και προηγούνται με 14 ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών, οι οποίοι περιορίζονται στο 25%.
Βάσει της μέτρησης αυτής, οι Συντηρητικοί έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά 17 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, όταν και το ποσοστό τους ήταν στο 25%, ενώ οι Εργατικοί βλέπουν τη δυναμική τους να υποχωρεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (το ποσοστό τους ήταν στο 34% τον περασμένο Μάιο.
Όσον αφορά τα  υπόλοιπα κόμματα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες λαμβάνουν το 15% στην πρόθεση ψήφου (αμετάβλητο σε σχέση με το ποσοστό της δημοσκόπησης του Μαΐου), το κόμμα του Brexit υποχωρεί στο 5% από 10% που ήταν ενώ στο 5% βρίσκεται και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας.
Αν μη τι άλλο τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Johnson παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους Ευρωπαίους κερδίζει και πείθει τους Βρετανούς για τη σκληρή του στάση όσον αφορά το Brexit.
«Παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων.
Έχουμε ένα νέο Συντηρητικό πρωθυπουργό που έχει μια πολύ ξεκάθαρη στάση όσον αφορά τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης του Brexit αλλά και για το ίδιο το Brexit, η οποία φαίνεται πως έχει απήχηση στο κοινό» είπε ο Craig Watkins, ο διευθύνων σύμβουλος της Kantar Public στη Μ.Βρετανία, τονίζοντας ότι το μήνυμα του Johnson για ένα σκληρό Brexit έχει αφαιρέσει ψήφους και δυναμική από το Κόμμα του Brexit και το UKIP, ενισχύοντας παράλληλα το Συντηρητικό Κόμμα.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως η δημοσκόπηση δεν επεφύλασσε μόνο καλά νέα για τον Johnson, καθώς το 52% τάσσεται ενός δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία για το Brexit ενώ μόλις το 23% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Στο Βερολίνο ο Johnson, συνάντηση με Merkel – Δύσκολες συνομιλίες για το Brexit

Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος θα έχει κρίσιμες επαφές με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel για το Brexit.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Johnson, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας με τη Merkel, με τις συζητήσεις πάντως μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες.
Ο Johnson έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της προκατόχου του Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποιώντας ότι ούτως ή άλλως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία.
Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση απαιτεί να διαγραφεί από το κείμενο της συμφωνίας ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, το οποίο ο Johnson χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Όμως η ΕΕ είναι κατηγορηματική στην αντίθεση της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Merkel, η οποία μόλις χθες Τρίτη 20/8 επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης ενώ υποστήριξε πως ένα διαζύγιο ΕΕ – Ηνωμένου  Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Γερμανοί βιομήχανοι: Ανεύθυνες οι εκκλήσεις Johnson για επαναδιαπραγμάτευση

Ως «ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit η Γερμανική Βιομηχανική Ένωση, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, Joachim Lang.
Ειδικότερα, ο κ. Lang δήλωσε ότι «η έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για επανέναρξη των συνομιλιών για τη συμφωνία απόσυρσης ήταν ανεύθυνη», προσθέτοντας ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου».
Παράλληλα, ο κ. Lang υπογράμμισε ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις στηρίζουν τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες τάσσονται υπέρ της συμφωνία που ήδη έχει διαπραγματευτεί», ενώ τόνισε ότι «οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο πρέπει να θέσουν τον σωστό δρόμο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης απέρριψε χθες (20/8) το αίτημα του Boris Johnson για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, διευκρινίζοντας ότι η Βρετανία δεν έχει προτείνεις ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα του ιρλανδικού backstop.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, κατέστησε σαφές ότι «έχουμε μία συμφωνία για το Brexit και κανείς δεν πρέπει να περιμένει αλλαγές σχετικά με αυτό το ζήτημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης