Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Θέλουμε μια συμφωνία, αλλά η ΕΕ πρέπει να συμβιβαστεί - Merkel: Εφικτή μέσα σε 30 ημέρες μια λύση στο «backstop»

Johnson: Θέλουμε μια συμφωνία, αλλά η ΕΕ πρέπει να συμβιβαστεί - Merkel: Εφικτή μέσα σε 30 ημέρες μια λύση στο «backstop»
Το «αντιδημοκρατικό» «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα θα πρέπει να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου, δήλωσε ο Boris Johnson στην Angela Merkel
Η Βρετανία θέλει να καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία για το Brexit, αλλά το «αντιδημοκρατικό» «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα θα πρέπει να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου, προκειμένου να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα (21/8/2019) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
«Υπάρχουν αρκετά περιθώρια για μια συμφωνία», δήλωσε ο Johnson σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
«Θέλω απλώς να είμαι απολύτως σαφής με όλους τους Γερμανούς φίλους μας και με τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε την απομάκρυνση του “backstop”», δήλωσε ο Johnson κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Merkel.
«Αν όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, και με μόλις 10 εβδομάδες να απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχός του Johnson, Theresa May.
Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «backstop» θα απαιτούσε από τη Βρετανία να υπακούει σε ορισμένους κανόνες της ΕΕ, αν δεν μπορέσει να βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να διατηρηθούν αφανή τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτίμησε ότι Βρετανία και ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν μια λύση στο επίμαχο σημείο του ιρλανδικού «backstop» μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, σε μια πιθανή ένδειξη προθυμίας συμβιβασμού με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Το “backstop” αποτελούσε από την αρχή μια εναλλακτική επιλογή μέχρις ότου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Merkel πριν από τις συνομιλίες με τον Johnson.
«Λέγεται ότι πιθανώς θα βρούμε μια λύση σε δύο χρόνια.
Αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε και μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», πρόσθεσε η Merkel.
«Θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε η Merkel.
«Και όπως ακριβώς καταφέραμε να συζητήσουμε και να λύσουμε ζητήματα με φαντασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι μπορούν επίσης να βρεθούν τρόποι και σε αυτή την περίπτωση και αυτό θα είναι το καθήκον», συνέχισε.
«Και σε αυτό το σημείο, θα έλεγα, από τη γερμανική πλευρά, και γι’ αυτό θα μιλήσουμε σήμερα, ότι θα καλωσορίζαμε βέβαια μια έξοδο με συμφωνία από την ΕΕ, αλλά έχουμε πει επανειλημμένα ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι αν μια τέτοια συντεταγμένη έξοδος δεν επιτευχθεί», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Χθες, η Merkel επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης, ενώ υποστήριξε πως ένα διαζύγιο ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Διαδηλώσεις κατά του Brexit στο Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, με το σύνθημα «Σταματήστε το Brexit» υποδέχτηκαν διαδηλωτές τον Boris Johnson, κατά την άφιξή του στην καγκελαρία.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Johnson δεν απάντησε.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Johnson, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, με τη Merkel, με τις συζητήσεις πάντως μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες.
Ο Johnson έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, προειδοποιώντας ότι ούτως ή άλλως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31/10, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης