Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η κρίση στην Ιταλία δεν ανησυχεί τις αγορές – Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων και ο ρόλος Salvini

Γιατί η κρίση στην Ιταλία δεν ανησυχεί τις αγορές – Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων και ο ρόλος Salvini
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κρίση θα περάσει χωρίς να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ιταλική οικονομία
Η Ιταλία μπορεί να βυθίζεται σε πολιτική κρίση, μετά την παραίτηση του Giuseppe Conte και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού Lega και Πέντε Αστέρων, αλλά οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός.
Το ιταλικό χρηματιστήριο μετά το πρώτο –όχι και τόσο ισχυρό σοκ – την Τρίτη 20/8, έκλεισε σήμερα 21/8 με κέρδη της τάξης του +1,77%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αλλά και το spread του ιταλικού 10ετούς (σ.σ.: η διαφορά αποδόσεων) με το αντίστοιχο γερμανικό παραμένει στο ικανοποιητικό επίπεδο των 200 μονάδων βάσης και η απόδοσή του παραμένει στο χαμηλότερα από το 1,4%.
Image
Όπως αναφέρουν κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι οι επενδυτές δεν… τρελάθηκαν, αλλά απλά θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, δεν θα είναι τόσο δραματικές, ενώ αναφορικά με την αγορά ομολόγων σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίησή της έχει και το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (άρα και αγοράς ιταλικών ομολόγων), κάτι που αναμένεται να το επιβεβαιώσει στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο 2019.
Image

Τα τρία πιθανότερα σενάρια και ο παράγοντας Salvini

Σχεδόν όλοι οι επενδυτικοί όμιλοι εξετάζουν τρία βασικά σενάρια:

Α. Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ Κινήματος Πέντε Αστέρων, Δημοκρατικού Κόμματος και Forza Italia,
Β. Κυβέρνηση τεχνοκρατών, προκειμένου να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 και οι εκλογές να γίνουν στις αρχές του 2020 και
Γ. Πρόωρες εκλογές εντός του δ’ τριμήνου 2019.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτός που απουσιάζει είναι ο… Matteo Salvini, παρά το γεγονός ότι η Lega είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ιταλία, ενώ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο Salvini θεωρείται «κόκκινο πανί» όχι μόνο μεταξύ των υπόλοιπων Ιταλών πολιτικών –όπως απέδειξε και η σφοδρή επίθεση εναντίον του από τον Conte- αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι γι’ αυτόν πρώτη έρχεται η Ιταλία και οι πολίτες της και ακολούθως οι όποιοι κανόνες της Ευρωζώνης, ενώ δεν έχει διστάσει, αν και όχι απόλυτα επιθετικά, να συγκρουσθεί με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές όσο καθυστερεί η πραγματοποίηση εκλογών και φυσικά όσο συνεχίζεται η προσπάθεια… απομόνωσης του Salvini, τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του θα κερδίζουν περισσότερους οπαδούς μεταξύ των Ιταλών ψηφοφόρων.

Οι εκτιμήσεις τεσσάρων κορυφαίων οίκων για την επόμενη ημέρα

Οι αναλυτές των Saxobank, Berenberg, UBS και Scope, εξετάζουν τόσο τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ιταλία όσο και τους τρόπους με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές.

Saxobank: Γιατί οι αγορές δεν ανησυχούν για την Ιταλία

Τις αιτίες για τις οποίες οι αγορές αντιμετωπίζουν την παραίτηση Conte ως κάτι που δεν τις ανησυχεί εξετάζει σε έκθεσή της η Saxobank, καταγράφοντας, παράλληλα και τα τρία βασικά σενάρια που μπορούν να συμβούν ώστε να επιλυθεί η κυβερνητική κρίση στη χώρα.
Όπως τονίζει στην ανάλυση της οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι τόσο η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη όσο και η δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις –όπως για παράδειγμα αγορές ιταλικών ομολόγων- είναι αρκετές προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει κρίση στη χώρα.
Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία των 10ετών ιταλικών ομολόγων, με το spreads (η διαφορά απόδοσης) με τα αντίστοιχα γερμανικά να διαμορφώνεται κοντά στις 200 μονάδες βάσης.
Όμως τα ιταλικά ομόλογα δεν πρόκειται να μείνουν… απούλητα από τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει την έναρξη εκ νέου ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τα σενάρια

Όσο για τα επόμενα βήματα στην ιταλική κρίση η Saxobank εξετάζει τρία βασικά σενάρια.

1. Μεγάλος συνασπισμός: Σε αυτόν μπορεί να συμμετέχουν Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Κίνημα των Πέντε Αστέρων και Forza Italia.
Πρόκειται για μία φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα με το spread με το 10ετές γερμανικό να παραμένει κοντά στις 200 μονάδες βάσης.

2. Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Στόχος της να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2020 και να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της Κομισιόν για τον στόχο για το έλλειμμα.
Φαινομενικά και αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς τις αγορές, αλλά θα είναι βραχύβια, ενώ εντός του 2020 θα πρέπει να γίνουν εκλογές.
Αρχικά η επιρροή στο ιταλικό 10ετές θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με το spread με το γερμανικό να υποχωρεί από τις 200 μονάδες βάσης.

3. Πρόωρες εκλογές στο δ’ τρίμηνο 2019: Ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιλογή, με τον Salvini, το πιθανότερο, να αποκτά τη δυνατότητα σχηματισμού μίας δεξιάς κυβέρνηση που θα ξεκινήσει νέα κόντρα με την ΕΕ και ορισμένες χώρες, με προεξέχουσα τη Γαλλία.
Αρνητική επίδραση για το ιταλικό 10ετές με το spread με το 10ετές γερμανικό να επιστρέφει στο επίπεδο των 300 μονάδων βάσης.

Scope: Ανάπτυξη μόλις 0,1% για την Ιταλία το 2019 – Επείγει μία αποτελεσματική κυβέρνηση

Μία αποτελεσματική κυβέρνηση με ένα βιώσιμο σχέδιο δημοσιονομικής μεταρρύθμισης παραμένει καθοριστικής σημασίας για την Ιταλία (BBB+, σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, εν μέσω πολιτικής κρίσης στη γειτονική μας χώρα.
Πλέον, τρεις επιλογές υπάρχουν:
1) μια συμφωνία μεταξύ του M5S και του PD, σε συμμαχία ενδεχομένως και με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, για να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές
2) πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση του Matteo Salvini
3) αν και απίθανο σε αυτό το στάδιο, μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ M5S και Lega Nord, έστω και προσωρινά.
Κατά την άποψη του Scope, η τρέχουσα πολιτική και πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα.
«Μια συμφωνία μεταξύ του M5S και του PD, έστω και υπό τη μορφή μόνιμης κυβέρνησης, θα ήταν πιθανώς η πιο φιλική προς τις αγορές, καθώς το PD θα μπορούσε να εξισορροπήσει μερικές από τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές του M5S με υψηλότερη τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ κανόνες και εξάλειψη των εντάσεων με την Ευρώπη.
Η Ιταλία απαιτεί μια λειτουργούσα κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι υπεύθυνη, ικανή να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο όσον αφορά τον προϋπολογισμό 2020 και το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2020-22.
Η βιώσιμη δημοσιονομική στρατηγική είναι επείγουσα μετά την απόπειρα παράκαμψης κατά το παρελθόν έτος, δεδομένου ότι οι σημαντικές ανεπίλυτες προκλήσεις της Ιταλίας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος και το χαμηλό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος υποβάθμισε την Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας να ανέλθει σε μόλις 0,1% και 0,6% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% και 1,9% του ΑΕΠ.

Τι «βλέπουν» για την επόμενη ημέρα Berenberg – UBS

Την αντίδραση των αγορών σε διάφορα σενάρια σχετικά με την πολιτική κρίση στην Ιταλία αναλύει το CNBC επικαλούμενο και εκτιμήσεις αναλυτών.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να προβεί σε πολιτικές προβλέψεις.
Η κατάσταση είναι πολύ ασυνήθιστη, δεν υπάρχει προηγούμενο», δήλωσε ο Francesco Papadia, ανώτερος συνεργάτης του think tank Bruegel.
Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, έχει δώσει περιθώριο 48 ωρών στα κόμματα ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί οι πρόωρες εκλογές σε την περίοδο όπου η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν.
Εν μέσω της αβεβαιότητας, ο Florian Hense, οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, αναφέρει λεπτομερώς πώς οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε ορισμένες πολιτικές εξελίξεις.

Συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονη φημολογία για συνεργασία μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Hense δήλωσε στο CNBC, ότι σε αυτή την περίπτωση, το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσεις.
Όπως εξήγησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό του 2020, έως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι επενδυτές θα έβλεπαν λιγότερους κινδύνους θα αγόραζαν ιταλικά ομόλογα.
Ο Matteo Ramenghi της UBS Global Wealth Management, επισημαίνει ότι «ένας συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η διάρκεια ζωής τους θα είναι μικρή».

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν κι άλλα πιθανά σενάρια.
Ο Mattarella θα μπορούσε να ορίσει επί του παρόντος ένα τεχνοκράτη πρωθυπουργό και προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το 2020.
Ο Hense από την Berenberg προέβλεψε ότι σε αυτή την περίπτωση, το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης καθώς μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Πρόωρες εκλογές

Ωστόσο, ο Mattarella θα μπορούσε να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική εκτός από τις πρόωρες εκλογές πριν το τέλος του έτους.
Ο Hense δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση το spread θα αυξηθεί στις 250 με 300 μονάδες βάσης.
«Αντίθετα, αν γίνουν εκλογές, μια νίκη από την κεντροδεξιά μπορεί να αποδειχθεί πιο φιλική για την αγορά σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά η προοπτική μιας νίκης των λαϊκιστών θα οδηγήσει σε μια ανώμαλη πορεία για ιταλικά περιουσιακά στοιχεία» επισημαίνει η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης