Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Καλώ τους Γάλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα - Macron: Καμία ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μητσοτάκης: Καλώ τους Γάλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα  - Macron: Καμία ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
O πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
(upd3) Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι συζητήσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Em. Macron και του Έλληνας πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον δεύτερο να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος και να τονίζει ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για γαλλικές επενδύσεις την Ελλάδα.
Μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας
Αναφερόμενος στους στόχους των επισκέψεών του, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατοτητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».
Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσδοκά τη γαλλική στήριξη σε ένα «αναπυξιακό σοκ» στη χώρα μας και στην κατανόηση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία.
Η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα».
Καθώς στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου - το επισήμανε άλλωστε στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Macron-, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».
Γενικότερα, ο πρωθυπουργός δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και γι' αυτό ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (που αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του), ότι το θέμα θα τεθεί σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της χώρας για το 2021 και ότι προέχει η εκτέλεση του τρέχοντος προυπολογισμού και η τήρηση της δέσμευσης για το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Macron συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου.
Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.

Αυστηρό μήνυμα Macron στην Τουρκία

Για την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έξω από το Μέγαρο Ηλυσίων.
O Γάλλος πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει την παραμικρή αδυναμία στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας.
«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό.
Και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική.
Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».
Ο Μacron υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις.
Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί.
Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας.
Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές.
Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Em. Macron.
Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι.
Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διαχρονική της στήριξη στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν.
«Με χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια μου ως πρωθυπουργός.
Είναι μια χώρα ισχυρή, σημαντική. Και σταθερή φίλη της Ελλάδας!» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η Γαλλία ειναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821, θύμισε στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Macron πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Image
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδος, όχι μόνο τώρα, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία.
Οι σχέσεις μας, όμως, πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων.
Μας το θυμίζει, άλλωστε, αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική.
Το κοινό μας παρελθόν, λοιπόν, μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.
Έρχομαι εδώ, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου, ύστερα από μια πολυετή, μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν -και παραμένει- ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός.
Με τον Πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν Υπουργός Οικονομικών, εγώ ακόμα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον και εμείς υποστηρίζουμε και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης.
Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα.
Θα πρέπει να μιλήσουμε -για να δανειστώ μια ορολογία του Προέδρου Μακρόν- για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της.
Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Μια Ευρώπη -που χαίρομαι πολύ που το μνημόνευσε ο Πρόεδρος Μακρόν- που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο.
Η Ευρώπη μας υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια.
Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.
Όμως, θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, την οικονομική μας συνεργασία.
Όπως είπα και πριν μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πως η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.
Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.
Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για τις συζητήσεις μας.
Mας ενώνουν, εξάλλου, πολλά με τον Πρόεδρο Μακρόν. Αλλά, το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας μας, της φιλίας των δύο λαών, της φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ισχυρότερα εχέγγυα για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κυρία Προέδρου, ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή, εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Την αφετηρία της περιοδείας του Έλληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συνάντηση θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων με ξένους ηγέτες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την "τύχη" του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Στο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μacron  αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακολουθεί το ταξίδι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και η συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel, η οποία σηματοδοτεί και τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας σε αυτή τη συζήτηση.
Ωστόσο σήμερα, με τον Γάλλο πρόεδρο θα γίνει η πρώτη κουβέντα για το εν λόγω ζήτημα.
Η ελληνική πλευρά τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της τη μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα, της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται  με την αποκατάσταση εμπιστοσύνης, την μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικο τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από την μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και για την βιωσιμότητα του χρέους.
Από εκεί και πέρα όμως στο τραπέζι της συζήτησης Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να βρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος καθώς και η σταθερότητα στην περιοχή.
Άλλωστε, η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό λόγο στη μεταναστευτική πολιτική και στην φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι σύνορο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, θα υπάρχει σε βάθος συζήτηση για θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει και μια συναντίληψη σε σημαντικά θέματα με τον πρόεδρο Μακρόν όπως για το περιβάλλον, τον κοινό προϋπολογισμό αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κ. Μακρόν το Μάιο του 2016, στο γραφείο του στο Παρίσι, ενώ τον είδε ξανά, ως Πρόεδρο της Γαλλίας αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Άλλωστε όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Μητσοτάκης στη Figaro: Καλώ τους Γάλλους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron, ενώ απευθύνει πρόσκληση στους Γάλλους επενδυτές.
Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η χώρα μας γύρισε σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης και απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
«Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.
Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%.
Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Θα προτείνω στον πρόεδρο Μacron να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του από τη Γαλλία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Γερμανία και την Ολλανδία.
«Μοιραζόμενος σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Προέδρου Macron για την Ευρώπη επιθυμεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα χώρα ευκαιριών για τους επενδυτές.
Επίσης το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτει ότι σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά.
Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία. Δυο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Image
 

H συνέντευξη Μητσοτάκη στη Figaro:

-Κύριε Πρωθυπουργέ, το απόγευμα θα συναντηθείτε με τον κ. Macron, τι περιμένετε από εκείνον;

«Οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές και ιστορικές ρίζες. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη της Γαλλίας.
Οι σημερινές περιστάσεις είναι τόσο κρίσιμες, που καθεμία από τις αποφάσεις μας θα καθορίσει το περίγραμμα του νέου κόσμου.
Ως πρωθυπουργός, επιθυμώ να εργαστώ μαζί με τον Πρόεδρο Macron για τους κοινούς μας στόχους, τόσο πολιτικούς όσο και πολιτιστικούς, και γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Για μια Ευρώπη που θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα όπως η κλιματική αλλαγή και θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κάθε πολίτη της.
Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και θα εγγυάται το κοινό μας μέλλον.
Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Μακρόν και συμφωνώ με πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής του ατζέντας, όπως ο κοινός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και άλλοι τομείς, όπως τα καινούργια προγράμματα Erasmus».

-Μία από τις προτεραιότητές σας για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι οι επενδύσεις. Έχετε συναντηθεί με επενδυτές; Και σε ποιους τομείς;

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Το 40% των Ελλήνων μας ψήφισε για το σχέδιό μας: το σχέδιο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, η οποία καταπολέμησε τα άκρα -καταφέραμε να βγουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή- και θέλει να γυρίσει σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης.
Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μας εξασφάλισαν την έγκριση των Ελλήνων, των ξένων επενδυτών και των αγορών. Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στη φορολογία.
Έτσι, το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%.
Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

-Η έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων με την Τουρκία. Δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στα νότια της Κρήτης από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Total, ανησυχείτε για μια αναζωπύρωση των εντάσεων;

«Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό.
Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Όσον αφορά τις εντάσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και Νατοϊκό εταίρο. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό.
Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας.
Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη».

-Η Κυβέρνησή σας επιδεικνύει αποφασιστικότητα όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου;

«Το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα και είναι ευρωπαϊκό θέμα.
Αφορά ολόκληρη την ΕΕ και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα των χωρών πρώτης γραμμής, των χωρών που λόγω γεωγραφικής θέσης φέρουν εκ των πραγμάτων το βάρος της πρώτης υποδοχής.
Το μεταναστευτικό είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων.
Επαναλαμβάνω: αφορά όλους μας εξίσου.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Υπήρξαν χώρες, ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στηρίζω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.
Θα επιμείνω και για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου.
Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ.
Σε πρώτη φάση, βέβαια, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική ως προς τη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες ως προς την ταχύτητα λήψης απόφασης.
Και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άσυλο έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας».

-Με τον κ. Macron θα μιλήσετε σχετικά με το περιβάλλον. Τι θα του προτείνετε;

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η ευαισθησία μου στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μοναδικού φυσικού πλούτου.
Και αντιμετωπίζουμε, όπως κι εσείς, μεγάλες προκλήσεις. Σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη εντός της αντιπυρικής περιόδου και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πυρκαγιές. Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις. Βέβαια η προσπάθεια μας στον τομέα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να εξαντλείται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Είναι απαραίτητα ένα ευρύτερο σχέδιο και μια ευρύτερη προσέγγιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Ελλάδα και Γαλλία, μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες που θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης