Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση σήμερα (22/8) Ζαββού με CEOs των ελληνικών τραπεζών - Στο επίκεντρο APS και stress tests - Ακολουθούν επαφές με SSM

Συνάντηση σήμερα (22/8) Ζαββού με CEOs των ελληνικών τραπεζών - Στο επίκεντρο APS και stress tests - Ακολουθούν επαφές με SSM
Αναμένεται συνάντηση Ζαββού με τον επικεφαλής του SSM, Andrea Enria την ερχόμενη εβδομάδα
(upd) Τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, αρμόδιο για τον τραπεζικό τομέα συναντούν σήμερα 22 Αυγούστου 2019 οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, συζητώντας μαζί του μια ευρεία ατζέντα  σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Η συνάντηση ωστόσο αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο καίρια θέματα:
Την υιοθέτηση της συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και στην πλήρη ενημέρωση του υφυπουργού στα κρίσιμα θέματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών μιας
και ο κ. Ζαββός σύμφωνα με πληροφορίες  θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria.
Σε ότι αφορα τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια, εκτιμάται πως βρισκόμαστε στην τελική φάση υιοθέτησης της με στόχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να δώσει το πράσινο φως έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019.
H έγκριση από τη DG Comp θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν στη φαρέτρα τους ένα όπλο που θα μπορέσει να οδηγήσει στην πολυπόθητη επίτευξη των στόχων τους πριν τη λήξη του 2019.
Η εκτιμήση λέει πως το συγκεκριμένο θέμα θα είναι ένα από αυτά που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το ίδιο  πρόγραμμα- με προσαρμογές-  που εφαρμόστηκε στην Ιταλία  σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα που απομειώθηκαν με εγγυοδοσία από το Δημόσιο. 
Το εν λόγω πρόγραμμα απότην  αρχική εφαρμογή του έως το τέλος του 2018 συνέβαλε στη δραστική μείωση των ΜΕΑ των ιταλικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων  από 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021 όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως  στο σχήμα αυτό θα προωθηθούν κυρίως στεγαστικά δάνεια με επισφάλειες βαριές που οι τράπεζες δεν  μπορούν να διαχειριστούν.
Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη και υπάρχει σημαντική δυσκολία στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε κάποιου άλλου τύπου ρύθμιση.
Ακόμη μέσα στο ίδιο όχημα θα προωθηθούν και δάνεια  SMEs  δηλαδή επιχειρηματικά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Small and medium-sized enterprises ) στις οποίες επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η  όποια άλλη διαχείριση.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλωστε είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις σε ότι αφορά τα NPEs καθώς πολλές φορές τα ενέχυρά τους δεν είναι εμπορεύσιμα και η αναδιάρθρωση αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία.
Βεβαίως στη διαδικασία αυτή, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η δευτερογενής αγορά που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε άλλες χώρες.
Πέρα από τα NPEs που αποτελούν σημαντικό θέμα στη σημερινή ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ υπουργείου και τραπεζών, ο κ. Ζαββός επιθυμεί να ενημερωθεί από τους τραπεζίτες για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τα επικείμενα  stress tests των ελληνικών τραπεζών τα οποία θα λάβουν χώρα το 2020 πλην όμως με στοιχεία που αφορούν τους ισολογισμούς του 2019.
Κατ’ αυτήν την λογική, σε πολύ σημαντική παράμετρο αναδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων  αφού θα κρίνουν το αποτέλεσμα της άσκησης που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και  περίπατος όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Αυτό θα είναι άλλωστε μεταξύ άλλων και αντικείμενο των συνομιλιών του κ. Ζαββού με τον Andrea Enria που επισκέφθηκε τη χώρα μας αμέσως μετά  τις εκλογές, στοιχείο το οποίο δεν επέτρεψε στον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να συναντήσει τη νέα κυβέρνηση.
Σημειώνεται εξάλλου πως οι τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 και 30 Αυγούστου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄6μήνου του 2019 άρα έχουν ήδη μια καλή εικόνα για την εξέλιξη των μεγεθών τους κατά την τρέχουσα χρήση.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews για το χρονοδιάγραμμα του Ιταλικού μοντέλου ή APS

Προς τα τέλη Οκτωβρίου 2019 μετατίθεται η έγκριση του ελληνικού σχεδίου για την συλλογική μείωση των NPEs μέσω APS ή Ιταλικού μοντέλου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν έως τον Μάιο να εγκριθεί η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βασικού μετόχου των τραπεζών) και της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων έως 20 δισεκ. με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για τα senior bond που θα εκδώσουν.
Στα 20 δισεκ. NPEs προς τιτλοποίηση τα κύρια ομόλογα senior bond θα ήταν 6-7 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγάλη καθυστέρηση μιας πρότασης που δεν απέχει ουσιωδώς από την αντίστοιχη ιταλική σχετίζεται με την γραφειοκρατία της DGComp.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Μέρος της χρονοκαθυστέρησης αποδίδεται και στις διαφωνίες των τραπεζών για το κόστος που θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο για τις παρεχόμενες εγγυήσεις.
Με βάση το ιταλικό μοντέλο λήφθηκε υπόψη το CDS 3 ετών για τα πρώτα 3 χρόνια, ακολούθως το CDS για τα 5 χρόνια για διαστήματα από 3 έως 5 χρόνια εάν διατηρηθούν τα κύρια ομόλογα και 7ετές CDS εάν τα τραπεζικά ομόλογα διατηρηθούν πάνω από 5 χρόνια.
Το 5ετές CDS έχει επιδεινωθεί εσχάτως και από 231 μονάδες βάσης έχει αναρριχηθεί στις 290 μονάδες βάσης ή 2,90% επιτόκιο.
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν χαμηλό επιτόκιο στα επίπεδα της Ιταλίας αλλά θα επιλεγεί κλιμακωτό επιτόκιο με βάση την διάρκεια των τραπεζικών ομολόγων που θα εκδοθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης