Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα πρόσωπα – κλειδιά στην ιταλική κρίση και ο ρόλος τους για την επίλυσή της

Reuters: Τα πρόσωπα – κλειδιά στην ιταλική κρίση και ο ρόλος τους για την επίλυσή της
Από τον «καπετάνιο» Salvini έως τον «μάγο των συμβιβασμών» Mattarella η Ιταλία προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση
Τα βασικά πρόσωπα τα οποία θα κρίνουν το μέλλον της Ιταλίας εξετάζει σε ανάλυση του το πρακτορείο Reuters, παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις τους αλλά και τη δύναμη που έχουν στο εκλογικό σώμα.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο η Ιταλία μάχεται για να σχηματίσει την 67η κυβέρνησή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μέλλον της τελευταίας πολιτικής κρίσης θα κριθεί από πέντε εν ενεργεία πολιτικούς, έναν… κωμικό και ένα εκλογικό σώμα το οποίο ταλανίζεται από προσωπικές κόντρες αλλά και βαθύ πολιτικό διχασμό.

Matteo Salvini
Image
Οι οπαδοί του τον αποκαλούν «ο καπετάνιος».
Επικεφαλής του σκληρού δεξιού κόμματος της Lega, θεωρείται το κυρίαρχο πρόσωπο στην ιταλική πολιτική ζωή αλλά και αυτός που προκάλεσε την πρόσφατη κρίση, όταν αποφάσισε να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Salvini δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζεται ως «φίλος του λαού», ενώ τα αντίπαλα κόμματα προσπαθούν να τον στριμώξουν, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού.
Όσοι του ασκούν κριτική τον χαρακτηρίζουν «απολίτιστο» ή ακόμη και «φασίστα», αλλά ο ίδιος φρόντισε να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο στην τελευταία ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Giuseppe Conte.

Giuseppe Conte
Image
Ένας άγνωστος δικηγόρος που εμφανίστηκε στο προσκήνιο από 14 μήνες προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης συνασπισμού της Lega και των Πέντε Αστέρων.
Παρά το ότι ήταν άγνωστος τελικά κατόρθωσε να κερδίσει τους Ιταλούς και μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς της χώρας του.
Στους Ιταλούς φαίνεται ότι αρέσει το γεγονός ότι είναι πάντα… καλοντυμένος, διατηρεί ήπιους τόνους.
Έγινε «ήρωας» για όσους δεν συμπαθούν τον Salvini όταν του άσκησε σκληρή κριτική στο κοινοβούλιο, ενώ αποχώρησε ήρεμα από την κυβέρνηση.
Μπορεί να επιστρέψει στην πρωθυπουργία, αλλά επειδή θεωρείται φιλικά προσκείμενος στα Πέντε Αστέρια, τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα τον δεχθούν τόσο εύκολα, με δεδομένη και την υψηλή δημοτικότητά του.

Sergio Mattarella
Image

Ο άνδρας που έχει στα χέρια του την… τράπουλα.
Ο 78χρονος πρόεδρος της Ιταλίας, θα συμβουλευτεί όλα τα κόμματα για να διαπιστώσει εάν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός, πιθανώς γύρω από το κόμμα των Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
Αν όχι, θα διαλύσει το κοινοβούλιο 3,5 έτη πριν από το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου 2019.
Γνωστός για την επιφυλακτική του προσωπικότητα, ο Mattarella προέρχεται από το πλέον ανίσχυρο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά θεωρείται «μαέστρος» στον πολιτικό συμβιβασμό.
Ο αδελφός του ήταν κυβερνήτης της Σικελίας όταν δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1980.
Ο Mattarella έσυρε το σώμα του αδελφού του από το αυτοκίνητο στο οποίο πυροβολήθηκε.

Beppe Grillo
Image

Ο 71χρονος κωμικός ίδρυσε το Κίνημα των 5 Αστέρων το 2009 και κατόρθωσε να το μετατρέψει σε ένα κόμμα που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ιταλική πολιτική ζωή.
Μετά την αποχώρηση από το προσκήνιο πριν από τις εκλογές του 2018, ο Grillo επέστρεψε για να προσπαθήσει να σώσει «το δημιούργημά» του από την καταστροφή που θεωρεί ότι προκαλεί ο Salvini.
Παραμένει στα παρασκήνια, επικοινωνώντας με τους οπαδούς μόνο μέσω κρυφών blog, αλλά για άλλη μια φορά ρυθμίζει την στρατηγική του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής των κινήσεών του κόμματος για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Nicola Zingaretti
Image

Εκλεγμένος ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τον Μάρτιο 2019, ο Zingaretti αγωνίστηκε να αφήσει ένα δικό του στίγμα αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει.
Ωστόσο, ο κυβερνήτης της περιοχής του Lazio έχει βασικό ρόλο στην κρίση επειδή μπορεί να στηρίξει ή να σπάσει μια συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια, αρκεί να μπορέσει να πείσει το διαιρεμένο του κόμμα του.

Luigi Di Maio
Image

Ο 33χρονος ηγέτης των Πέντε Αστέρων και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα ότι η στήριξη προς το κόμμα του έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με το 33% που κατέκτησε στις εκλογές του 2018.
Μπορεί πριν λίγες ημέρες κατάφερε να ξεφύγει από τον ασφυκτικό συνασπισμό χωρίς να διακινδυνεύσει νέες εκλογές.
Θα προσπαθήσει να τα «βρει» με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι μεγάλες και δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα.
Επιπλέον, ο Zingaretti θα μπορούσε να ζητήσει το κεφάλι του Di Maio ως τίμημα για οποιαδήποτε συμφωνία, θέτοντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι ο Di Maio έχει επιτεθεί στο παρελθόν ενάντια στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά έχει και συνεργαστεί στενά με τον Salvini.

Matteo Renzi
Image

Η κυβερνητική κρίση έδωσε στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος την ευκαιρία να επιστρέψει στην πολιτική επικαιρότητα.
Αν και μετά τις εκλογές του 2018 ήταν εντελώς αντίθετος σε μία συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, σήμερα εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Ο Renzi έχει τώρα λίγη λαϊκή υποστήριξη, αλλά εξακολουθεί να έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και οι επικριτές λένε ότι αυτό που θέλει είναι να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές καθώς φοβάται ότι οι βουλευτές-φίλοι του δεν θα είναι καν υποψήφιοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης