Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Αμαζόνιος φλέγεται και ο Bolsonaro ζητά από τις ξένες δυνάμεις να μην ανακατεύονται

Ο Αμαζόνιος φλέγεται και ο Bolsonaro ζητά από τις ξένες δυνάμεις να μην ανακατεύονται
Επίθεση του προέδρου της Βραζιλίας κατά του Γάλλου ομόλογου του Emmanuel Macron
Την ώρα που τεράστιες πυρκαγιές εξακολουθούν εδώ και ημέρες να κατακαίουν τα δάση του Αμαζονίου (γίνεται λόγος για 2.500 νέες εστίες πυρκαγιές σε διάστημα 48 ωρών) και που η παγκοσμία ανησυχία γιγαντώνεται από την περιβαλλοντική καταστροφή στον «πνεύμονα του πλανήτη» ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro ζήτησε από τις ξένες δυνάμεις να μην ανακατεύονται.
Ιδιαίτερα ο Bolsonaro εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πύρινη καταστροφή στον Αμαζόνιο.
«Αυτές οι χώρες που στέλνουν χρήματα εδώ, δεν το κάνουν για φιλανθρωπικούς λόγους.
Το κάνουν με σκοπό να αναμειχθούν στα εσωτερικά μας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Bolsonaro, ο οποίος πάντως είχε παραδεχθεί πως η Βραζιλία δεν μπορεί από μόνη της να ελέγξει τις πυρκαγιές καθώς δεν διαθέτει τα μέσα.
«Ο Αμαζόνιος είναι μεγαλύτερος από την Ευρώπη, πώς να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές σε μια τόσο μεγάλη περιοχή.
Δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε» είχε αναφέρει ο Bolsonaro.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία της Βραζιλίας, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο φέτος είναι αυξημένες κατά 83% σε σχέση με πέρσι.
Ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν πως η έξαρση αυτή οφείλεται στην παράνομη δράση αγροτών που βάζουν τις φωτιές προκειμένου να «καθαρίσουν» τη γη προκειμένου να την αξιοποιήσουν.
Το θέμα των πυρκαγιών του Αμαζονίου, όπως είπε ο Macron, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7 που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τον Bolsonaro, ο οποίος κατηγόρησε τον Macron ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία», ότι  «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».
Όπως είπε, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού.
Η εισήγηση του γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη (σύνοδο κορυφής της) G7 χωρίς τη συμμετοχή (των κυβερνήσεων των χωρών) της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης