Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Κάτω από 50% οι πιθανότητες να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία

Deutsche Welle: Κάτω από 50% οι πιθανότητες να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικού Κόμματος - Πέντε Αστέρων
Σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης στο κυβερνητικό αδιέξοδο αντιπροσωπεία των Πέντε Αστέρων συναντάται με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν θα καταφέρουν να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
H αντιπροσωπεία των Πέντε Αστέρων συναντάται σήμερα με εκείνη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος σε αναζήτηση λύσης.
Καταβάλλουν μια πρώτη προσπάθεια να καθορίσουν ομοιογενές κυβερνητικό πρόγραμμα.
Την Τρίτη όλα τα κόμματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο προεδρικό μέγαρο και να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως νέα κυβερνητική πλειοψηφία που να έχει επιλέξει και νέο πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν οι πιθανότητες να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές στη φάση αυτή δεν ξεπερνούν το 50%.
Oι Πεντάστεροι και οι Δημοκρατικοί έχουν κάποια σημεία σύγκλισης, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και οι περικοπές των περιττών δαπανών του δημοσίου.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα εμπόδια: τα κυριότερα είναι η απαίτηση του κινήματος Πέντε Αστέρων να ψηφιστεί άμεσα η περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η Κεντροαριστερά από την πλευρά της ζητά να καταργηθούν τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει ο Matteo Salvini.

Η Lega δηλώνει ακόμη παρούσα

Παράλληλα οι επαφές με την Lega δεν έχουν σταματήσει εντελώς.
Ο Salviniμετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella δήλωσε ότι αν το κίνημα του Di Maio το επιθυμεί ο διάλογος μπορεί να ξαναρχίσει.
Προσφέροντας μάλιστα την πρωθυπουργία στον ίδιο τον Di Maio.
Μέσα στα Πέντε Αστέρια όμως πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται μόνο για μια κίνηση τακτικής του γραμματέα της Lega για να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα και να μπορέσει να πετύχει τον πραγματικό του στόχο: τις πρόωρες εκλογές.
Και στο εσωτερικό των Δημοκρατικών βέβαια η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή διότι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά διχασμών: ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi κατηγορεί ήδη τον Paolo Gentiloni (επίσης πρώην πρωθυπουργό και διάδοχό του) ότι εργάζεται για να αποτύχει η διαπραγμάτευση με τα Πέντε Αστέρια.
Δεν πρόκειται προφανώς μόνο για μια προσπάθεια σύνθεσης νέας κυβέρνησης αλλά εξασφάλισης της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης