Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump πηγαίνει στην G7 πιο απομονωμένος από ποτέ

tags :
Ο Trump πηγαίνει στην G7 πιο απομονωμένος από ποτέ
Πώς ο Trump, από το σύνθημα "Make America Great Again" , χρειάζεται τώρα τον υπόλοιπο κόσμο
Ο Donald Trump πηγαίνει στην Μπιαρίτζ πιο απομονωμένος από ποτέ. Οι πολιτικές τους και η ρητορική του τον έχουν απομακρύνει από τους υπόλοιπους ηγέτες, όπως επισημαίνει το Politico.
Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια ύφεση λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με την Κίνα δεν φαίνεται να τον πτοούν. Αντιθέτως κατηγορεί άλλες χώρες για την οικονομική πολιτική τους.
Αμερικανικές πηγές τόνισαν ότι ο Trump ζήτησε ξεχωριστή συζήτηση για την πορεί της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι οικονομολόγοι όμως επιμένουν ότι η America First ρητορική του προέδρου Trump έχει φέρει πολύ μεγάλο πρόβλημα και ότι ο ίδιος ακολουθεί μία "εξαιρετικά ανορθόδοξη προσέγγιση".
Το 2018, στην Σύνοδο της G7 στον Καναδά, ο Trump κράτησε μία στάση ανένδοτη. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συνθήκη των Παρισίων, τον Ιούνιο 2018 έφερε χάος στην G20 στην Ιαπωνία ενώ δεν σταματά να εκτοξεύει απειλές προς την Γαλλία για επιβολή δασμών στο γαλλικό κρασί εξαιτίας του ψηφιακού φόρου. Εξάλλου αμερικανικοί κύκλοι επιμένουν ότι ο φόρος 3% στις τεχνολογικές εταιρείες είναι αντιπαραγωγικός.
Κατά τους αναλυτές, η G7 είναι πλέον "εφιάλτης" για τους συμμετέχοντες. Παλιότερα οι ηγέτες χρησομοποιούσαν αυτές τις συνόδους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και την επίλυση διαφορών.
Η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο Donald Trump συνεπάγεται αναπόφευκτες δυσκολίες για εποικοδομητικές συζητήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεφύγει από τους καθιερωμένους κανόνες. Στο μυαλό του, o Trump θεωρεί ότι η ατζένα της G7 είναι ξεκάθαρα αντι-αμερικανική.
Ο Douglas Rediker της Brookings τόνισε πως αν άλλες χώρες ακολουθούσαν την τακτική των ΗΠΑ θα είχαν τεράστια ελλείμματα και θα πολιτικοποιούσαν την κεντρική τους τράπεζα.
Πάντως, παρόλες τις αντιδράσεις το moto Make America Great Again δεν φαίνεται να αλλάζει.
Το ότι έχουν εμφανιστεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως της Γερμανίας δεν τον πτοοεί. Μάλιστα η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί και άλλο στο γ' τρίμηνο του 2019.
Με όλες αυτές τις συνθήκες η Σύνοδος που ξεκινά αύριο 24 Αυγούστου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Macron έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά από το 1975, καθώς "είναι άσκοπο".
Η συνάντηση Trump - Johnson είναι αυτή που συγκεντρώνει τα βλέμματα γιατί σίγουρα ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να φέρει με το μέρος του τον Βρετανό πρωθυπουργό εν όψει Βρεχιτ.
Πιθανότατα όμως να συνάψει και εμπορική συμφωνία με τον Ιάπωνα Shinzo Abe, παρά τις λοιπές αποκλίσεις.
Τον πρόεδρο Trump θα συνοδεύει στην Μπιαρίτζ, μεταξύ άλλων, και ο ΥΠΟΙΚ S. Mnuchin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης