Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Σε αστυνομικό κλοιό το Biarritz της Γαλλίας λόγω της Συνόδου των G7

Guardian: Σε αστυνομικό κλοιό το Biarritz της Γαλλίας λόγω της Συνόδου των G7
Έντονη η αστυνομική παρουσία
Σε αποκλεισμό και σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το παραθαλάσσιο θέρετρο Biarritz της Γαλλίας λόγω της Συνόδου των G7, όπως αναφέρει ο Guardian.
Συγκεκριμένα, έχουν αναπτυχθεί 13.000 αστυνομικοί, ενώ έχει στηθεί και ειδικό δικαστήριο για όσους διαπράξουν αδικήματα.
Το ιστορικό κέντρο της βάσκικης πόλης άδειασε από τουρίστες από την Παρασκευή 23/8, παραμονή της Συνόδου και των αφίξεων των ηγετών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως του Donald Trump και του Borris Johnson.
Στους σέρφερ δόθηκε εντολή να μην μπαίνουν στο νερό στην κεντρική παραλία Grande Plage, ενώ απομακρύνθηκαν και όλα τα σκάφη.
Kλειστός θα παραμείνει ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπως και το αεροδρόμιο για όλο το Σαββατοκύριακο 24-25/8, δημιουργώντας έτσι μία απροσπέλαστη ζώνη στο κέντρο.
Υπάρχουν οδικοί έλεγχοι στα ισπανικά σύνορα και η αστυνομική παρουσία είναι έντονη γύρω από την πόλη και στις οροφές των κτιρίων.
Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς φοβούνται κινητοποιήσεις από τα κίτρινα γιλέκα ή, και αναρχικούς.
"Ο στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση, αλλά δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή αναταραχή και αν συμβεί θα αντιδράσουμε" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner.
H αστυνομία συγκρούστηκε ήδη με διαδηλωτές και έκανε χρήση χημικών κοντά στα σύνορα με την Ισπανία το βράδυ της Παρασκευής 23/8.
Συνολικά 17 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή έκαναν συγκέντρωση χωρίς άδεια και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.
Έχει στηθεί επίσης ένα ειδικό δικαστήριο με 17 εισαγγελείς και κελιά στα οποία μπορεί να τεθούν υπό κράτηση ακόμα και 300 άτομα, σε περίπτωση που γίνουν συλλήψεις.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και αντικαπιταλιστές από το μαύρο μπλοκ, συνελήφθησαν επειδή με μηνύματα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης παρακινούσαν για επιθέσεις σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε την Παρασκευή 23/8 ότι τα κελιά που κατασκευάστηκαν προληπτικά στο δικαστήριο που στήθηκε και η παρουσία τόσων εισαγγελέων είναι σημάδι ότι μπορεί να γίνουν συλλήψεις αδιακρίτως και καταδίκες με διαδικασίες εξπρές.
Μερικοί ντόπιοι παρομοίασαν το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου του Biarritz με όσα συμβαίνουν στις Κάννες κατά τη διάρκεια του ομώνυμου φεστιβάλ κινηματογράφου.
Αλλά οι αρχές θεωρούν ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Σύνοδο μπορεί να φέρει περισσότερους τουρίστες στο μέλλον, κυρίως Αμερικάνους και Καναδούς.
Μόνο μία διαδήλωση για το κλίμα επιτράπηκε και θα γίνει 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα λάβει χώρα η Σύνοδος.
Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κάνουν πορεία από την παραλιακή πόλη Hendaye μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία (Irun), όπου θα έχουν αναπτυχθεί 3.000 αστυνομικοί.
Σε διαδηλώσεις κάλεσαν και τα κίτρινα γιλέκα, αλλά άγνωστο σε ποια ακριβώς μέρη στη Γαλλία.
Ερωτηθείς αν η Σύνοδος των G7 είναι μία μάζωξη ηγετών σε ένα παλάτι, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ο Macron είπε ότι η Σύνοδος θέλει να βρει κοινά σημεία για διάλογο και μέρος των εργασιών της θα είναι ανοιχτό σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και ΜΚΟ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης