Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το επόμενο αποτυχημένο σχέδιο της Κομισιόν θα είναι το «European Future Fund»

tags :
Το επόμενο αποτυχημένο σχέδιο της Κομισιόν θα είναι το «European Future Fund»
Η ΕΕ θέλει να διαχειριστεί τον «εθνικό» της πλούτο… αλλά δεν είναι κράτος…
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη το σχέδιο για ένα "Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Μέλλον" (European Future Fund) που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό το fund θα έχει περίπου 100 δισ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει η Politico, και θα έχει στόχο την τόνωση στρατηγικών τομέων που θεωρούνται ότι υστερούν έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.
Βέβαια, ακόμη οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, εντούτοις είναι γνωστό ότι η Ευρώπη πρέπει να συγκεντρώσει πόρους για να ενισχύσει σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, το "Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Μέλλον" έχει ονομαστεί ένα κρατικό ταμείο περιουσίας.
Αλλά η ΕΕ δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος και δεν θα γίνει στο προβλέψιμο μέλλον.
Έτσι δεν μπορεί να αξιοποιήσει κανένα υπάρχον "πλούτο" ή φυσικούς πόρους.
Ένα ταμείο κρατικών επενδύσεων όπως εκείνο της Νορβηγίας - το οποίο χρησιμοποιεί έσοδα από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου - είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι ο πλούτος δεν θα χάνεται από τις τρέχουσες δαπάνες αλλά θα επενδύεται για να εξασφαλίσει τη μελλοντική ευημερία.
Η ΕΕ, όμως, απλώς θα χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους του προϋπολογισμού για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου με την ελπίδα να προσελκύσει χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, είναι λιγότερο ξεκάθαρο γιατί η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει για τη δημιουργία αυτού του ταμείου.
Διαθέτει η Επιτροπή τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ένα μερίδιο για παράδειγμα σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας;
Με ποιους στόχους;
Η Επιτροπή αντιμετωπίζει το πρόβλημα με λάθος τρόπο.
Αρκετά κράτη μέλη - η Γαλλία και η Γερμανία ειδικότερα - αποφάσισαν ότι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν είναι εύφορο έδαφος για καινοτομία είναι ότι οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν σε κατάλληλο μέγεθος για να ανταγωνιστούν άλλες από την Κίνα και τη Silicon Valley.
Υποστηρίζουν ότι η πολιτική ανταγωνισμού χρειάζεται ενημέρωση, πράγμα που είναι πραγματικά ένας ευγενικός τρόπος να πούμε ότι πρέπει να αποδυναμωθεί.
Αλλά το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει, καθώς διάφορες οικονομικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δεν έχουν εντοπίσει κάποια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους και της καινοτομίας μιας επιχείρησης.
Επιπλέον, η Επιτροπή σπανίως παρεμποδίζει τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιες βιομηχανίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης