Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ εξετάζει κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 12/9 για να αποφύγει… sell off στις τραπεζικές μετοχές

Η ΕΚΤ εξετάζει κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 12/9 για να αποφύγει… sell off στις τραπεζικές μετοχές
Η ΕΚΤ έχει δεχθεί εισηγήσεις και μελετάει ένα κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων με βάση το ύψος των καταθέσεων κάθε τράπεζας....
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει ότι όπλα νομισματικής πολιτικής διαθέτει ώστε να αποτρέψει την ύφεση στην Γερμανία, στην Ευρώπη και να μετριάσει τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου.
Στα σχέδια περιλαμβάνονται
-Μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,40% σε -0,60%
-Θα διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο
-Θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές 50 δισεκ. μηνιαίως
-Πιθανώς να ανακοινώσει και αγορές μετοχών ή δανείων αλλά υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις
Η ΕΚΤ θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις για τις αγορές οι οποίες αποτελούν μια ακραία χειραγώγηση των αγορών.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά όχι προφανώς λόγω προεξόφλησης καλύτερων ημερών αλλά γιατί προεξοφλούν ύφεση στην Ευρώπη.
Ένα από τα μέτρα της ΕΚΤ η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων έχει προκαλέσει πολύ αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% που σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνουν τόκους στην ΕΚΤ για να διατηρούν υποχρεωτικά μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Ο στόχος είναι οι τράπεζες να μην καταφεύγουν στην ΕΚΤ αλλά να διοχετεύουν την ρευστότητα τους σε δάνεια και άλλες αναπτυξιακές δράσεις.
Το μέτρο αυτό δεν δούλεψε.
Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων είχαν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες στην Ευρώπη από τότε που εφαρμόστηκαν τα αρνητικά επιτόκια να έχουν πληρώσει στην ΕΚΤ σε τόκους 22 δισεκ. ή 7 δισεκ. ετησίως.
Αυτό σημαίνει μείωση κερδοφορίας, σημαίνει συνέπειες στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ένας από τους λόγους που οι μετοχές των τραπεζών έχουν πιεστεί είναι και το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που είναι αρνητικό.
Τώρα που η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερους τόκους άρα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην κερδοφορία.
Η ΕΚΤ έχει δεχθεί εισηγήσεις και μελετάει ένα κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων με βάση το ύψος των καταθέσεων κάθε τράπεζας.
Να ξεκινάει δηλαδή από 0% και να κλιμακώνεται έως το -0,60% που θα είναι το νέο επιτόκιο παρέμβασης.
Το tiering deposit το κλιμακωτό επιτόκιο θα αποτελέσει θετική εξέλιξη παρά την νέα μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.
Εάν η ΕΚΤ δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια τότε είναι πιθανό να σημειωθεί σημαντικό sell off στις τραπεζικές μετοχές.
Η περαιτέρω μείωση σε αρνητικό έδαφος του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες αλλά θα μπορούσαν οι συνέπειες να μετριαστούν με το κλιμακωτό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης