Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατατίθεται η τροπολογία για τo ΕΤΜΕΑΡ – «Κλειδώνει» έως την Πέμπτη (29/08) η αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας

tags :
Κατατίθεται η τροπολογία για τo ΕΤΜΕΑΡ – «Κλειδώνει» έως την Πέμπτη (29/08) η αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας
Για το νέο κίνητρο εμπρόθεσμης εξόφλησης, εξετάζονται πρακτικές που ακολουθούν εταιρίες κινητής τηλεφωνίας καθώς και ηλεκτρισμού της Ευρώπης

Με τροπολογία που κατά πάσα πιθανότητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προωθείται το μέτρο της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η τροπολογία θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να προχωρήσει στον επιμερισμό της σωρευτικής μείωσης ύψους 180-200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από το πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ, ανά κατηγορία καταναλωτών βάσει των προβλεπόμενων στη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
Βασική σταθερά της εξίσωσης που καλούνται να επιλύσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ είναι το ουδέτερο για τους καταναλωτές αποτέλεσμα από την αναπροσαρμογή ανταγωνιστικών και ρυθμιστικών χρεώσεων.

Ενσωμάτωση ρήτρας CO2

Τα νέα τιμολόγια θα ενσωματώνουν ρήτρα CO2, ενώ αυτό που δουλεύουν τα αρμόδια επιτελεία πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες είναι η φόρμουλα για τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας, έτσι ώστε να περιοριστεί η ετήσια επιβάρυνση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ μετά τον περιορισμό της από το 15% στο 10%. 
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται πρακτικές που ακολουθούν εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης.
Η φόρμουλα θα πρέπει να «κλειδώσει» το αργότερο μέχρι αύριο, που τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ θα πάρουν στα χέρια τους τα θέματα ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία θα εγκρίνει τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων.

Εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Σεπτεμβρίου

Οι αναπροσαρμογές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτουν σε ετήσια βάση το χρηματοοικονομικό κενό των 800 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα αποτελέσματα εξαμήνου, που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, να αποτυπώνει την αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου, η οποία έθετε θέμα βιωσιμότητας της εταιρίας.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ με την ανάκτηση των δαπανών για ΥΚΩ έτους 2011, όπως έγραψε χθες το WordEnergynews, μετατίθεται για το 2020 καθώς ο τρέχον προϋπολογισμός δεν προβλέπει σχετικό κονδύλι.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης