Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump πρέπει να επικεντρωθεί στις εξαγωγές

Ο Trump πρέπει να επικεντρωθεί στις εξαγωγές
Το μέτωπο για τα εμπορικά ελλείμματα παραμένει ανοιχτό
Οι εισαγωγές είναι αυτές που θα παρέχουν σταθερή και μακροχρόνια υποστήριξη στην οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου του ότι ο Donald Trump απέτυχε να μειώσει τα τερλαστια εμπορικά ελλείμματα κατά την συνάντηση των G7 στην Γαλλία.
Η Γερμανία αρνείται να ισορροπήσει την οικονομία της, αντί να υπολογίζει στην επανεκλογή Trump και στην χρηματοοικονομική ισορροπία.
Οι κύριοι στόχοι του έπρεπε να ήταν, κατά τον αναλυτή Michael Ivanovitch, να ζητήσει από Γερμανία και Ιαπωνία να αποδεσμεύσουν τις εξαγωγές -47% και 18% αντίστοιχα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους-και να αυξήσουν την ζήτηση.
Ο Donald Trump θα έπρεπε επίσης να εμποδίσει τις δύο χώρες από το να λάβουν μεγάλα πλεονάσματα -περίπου 240 δισ. δολάρια φέτος- στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα οι Ουάσινγκτον θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυξάνοντας το εξωτερικό της χρέος.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με την Ε.Ε. και την Ιαπωνία το α' εξάμηνο του 2019 και θα προστεθεί στα καθαρά εξωτερικά δάνεια της Ουάσινγκον που ήδη φτάνουν τα 20 τρισ. δολάρια, όπως αναφέρθηκαν στο τέλος του α' τριμήνου του 2019.
Ωστόσο, η παύση της αύξησης των εμπορικών ελλειμμάτων, θα ήταν το μόνο σημείο που θα έπρεπε να έχει επιτύχει ο Trump αν κατάφερνε να αλλάξει τον εγωκεντρικό μερκαντιλισμό της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 1/5 περίπου της παγκόσμιας οικονομίας.
Η αποτυχία αυτή χρεώνεται στον Trump. Φέτος η Ε.Ε. και η Ιαπωνία αναμένεται να κερδίσουν 650 δισ. δολάρια σε ένα συνδυασμένο εμπορικό πλεόνασμα αντί να στηρίξουν την εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.
O Trump θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι η Γερμανία έχει αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος της Μεταπολεμικής περιόδου. Κατά το α' εξάμηνο του 2019 το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ήταν στα 32 δισ. δολάρια, σχεδόν το ίδιο σε σχέση με το 2018.
Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη σημάδια ύφεσης και οι επίσημες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η κάμψη θα συνεχιστεί. Ουσιαστικά το Βερολίνο δεν κάνει τίποτα για αυτό, οδηγώντας την Ευρώπη σε μία δύσκολη κατάσταση, αυξάνοντας την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να δείξει μια ελάχιστη ανησυχία για την απερίσκεπτη συρρίκνωση των ευρωπαϊκών αγορών της Γερμανίας. Ακόμη θα μπορούσε να ρωτήσει τους Γερμανούς γιατί αρνούνται να στηρίξουν την οικονομία τους με περικοπές φόρων και δημόσιες δαπάνες, σε μία περίοδο που το πλεόνασμα ξεπερνά το 2,3% του ΑΕΠ.
Η απάντηση του Trump θα έπρεπε να είναι απλή: θα έπρεπε να ανακοινώσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα. Αυτό θα ισοδυναμούσε με ανταγωνισμό.
Ενώ η Γαλλία αποδεδειγμένα έχει πληγεί από την γερμανική οικονομική πολιτική, αλλά δεν υψώνει την φωνή της ενάντια στο Βερολίνο. Η Γερμανία κερδίζει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ ετησίως από τη Γαλλία - μια χώρα που μαστίζεται από κοινωνικές αναταραχές, 2,6 εκατομμύρια ανέργους (8,7% του εργατικού δυναμικού) και ένα ρεκόρ υψηλού αριθμού 600.000 νέων της ΕΕ χωρίς δουλειά.
Μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία αναμένεται αργότερα τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτό θα άλλαζε ουσιαστικά τα ιαπωνικά πλεονάσματα στις αμερικανικές συναλλαγές.
Ο Trump δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές του να αυξήσει τις εξαγωγές στην ΕΕ και την Ιαπωνία. Αυτό θα έδινε στην οικονομία ουσιαστική και διαρκή στήριξη.
Οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες το γνωρίζουν. Και ακριβώς αυτό περιμένουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης