Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδιο προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - Τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου αποφάσισε το υπουργικό

Σχέδιο προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - Τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου αποφάσισε το υπουργικό
Ο Άγγελος Μπίνης επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
(upd3) Μπορεί οι προετοιμασίες για το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο να είναι πυρετώδεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 28/8 συνεδρίασε στην Ηρώδου Αττικού  το υπουργικό συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα τον αναπτυξιακό νόμο τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει στις αποσκευές του για το Βερολίνο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κυβέρνηση αποφάσισε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, ορίζοντας για Πρόεδρο τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και για Εισαγγελέα τον Βασίλειο Πλιώτα, ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Άγγελο Μπίνη ως επικεφαλής στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ενημέρωσε ότι καταθέτει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών και οι σχολές οδηγών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα τα βλέμματα πλέον στην κυβέρνηση είναι στραμμένα στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και στις συναντήσεις που θα έχει με την καγκελάριο Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz.
Για αυτό το λόγο και στην κυβέρνηση προσδίδουν μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θεωρούν το δεύτερο πιο σημαντικό μετά από αυτό για το επιτελικό κράτος.  
Μάλιστα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού έγιναν εισηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη καθώς και από τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να τεθεί από σήμερα προς διαβούλευση καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει νόμος κράτος το ταχύτερο δυνατό ίσως ακόμη και πριν από την ΔΕΘ ενώ θα αποτελέσει κι ένα από τα «δυνατά χαρτιά» που θα έχει μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη στις 7 με 8 Σεπτεμβρίου.
Επιπροσθέτως, το κυβερνητικό επιτελείο με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει προσδοκά στην αναθέρμανση της οικονομίας ενώ παράλληλα αυτές θα αποτελέσουν και το κύριο επιχείρημα του πρωθυπουργού στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου, να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, στο ταξιδι του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται προτιμά να εστιάσει την συζήτηση στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του και σε δεύτερο χρόνο να συζητήσει με την Angela Merkel για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κυβέρνηση προτάσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ, όπως επισημαίνει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, εδώ και πολλά χρόνια.
Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016».
Έτσι η κυβέρνηση τοποθετεί ως κορωνίδα το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο με βασικό στόχο να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και σε επόμενο χρόνο να θέσει τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θεωρειται κομβικό για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται με κύριο γνώμονα το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται σε αυτό, ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία, θα κάνουν την αγορά ακινήτων πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές και θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό.
Άλλωστε, στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης με απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω περιορισμού σταδίων και διοικητικών περιορισμών, ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με outsourcing ενώ θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.

Όρισε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση – Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Εισαγγελέας ο Β. Πλιώτας

Την ηγεσία του Αρείου Πάγου όρισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κάνοντας αποδεκτή τη σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα.

Όπως έγινε γνωστό, νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ενώ Εισαγγελέας αναλαμβάνει ο Βασίλης Πλιώτας.
Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953.
Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955.
Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.
Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο Άγγελος Μπίνης

Τον Άγγελο Μπίνη προτείνει ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ.Μπίνης ο οποίος έχει εργαστεί σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία έχουν συγχωνευθεί με το νόμο για το επιτελικό κράτος, έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα κατά της διαφθοράς ανάμεσα στα οποία το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Απώτερος στόχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι να βάλει τέλος στις συγκρούσεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες, να επιταχύνει το έργο για την πάταξη της διαφθοράς και να παράγει μετρήσιμα και στοχευμένα αποτελέσματα.
Ο κ. Μπίνης είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών.
Είναι απόφοιτος Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος LLM από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.) και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Η δράση του επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και αξιολόγησης Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, τη σχέση των λειτουργιών της Διαχείρισης Κινδύνων και Εσωτερικού Ελέγχου με τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της απόδοσης των δημοσίων οργανισμών καθώς και με την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων απάτης και διαφθοράς.
Πριν εργαστεί για τον ΟΟΣΑ, ο κ. Μπίνης απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις εντός της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης: στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

Κατατίθεται νομοσχέδιο για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών
Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που ευελπιστεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών, καθώς και οι σχολές οδηγών βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων. 
Λόγω της αδυναμίας στην εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην ουρά βρίσκονται και περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη λειτουργία των Σχολών οδήγησης. 
Ταυτόχρονα, η παύση των εξετάσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα.
Για αυτό το λόγο το υπουργείο αναφέρει ότι με νομοσχέδιο επαναφέρει σε ισχύ το παλαιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι:
-Συστήνεται επιτροπή, η οποία το αργότερο εντός εννέα μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών για να υπάρχει εναρμόνιση με ό,τι ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Συγκροτούνται εκ νέου οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.
-Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσυκλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο Κ.Ο.Κ., δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε, αν και υποστηρίζει ότι κάθε Δήμος ή Περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι θεσπίζονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών και ότι σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα αυτό.


Χρ.Κλ.
(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 28/8 00:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης