Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποια Moody’s; Θεαματική η τελευταία ώρα και είδαν πολλά τα μάτια μας

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποια Moody’s; Θεαματική η τελευταία ώρα και είδαν πολλά τα μάτια μας
ΑΓΟΡΑ: Την καλησπέρα μας στη Moody’s και την καληνύχτα μας! Άστε βρε παιδιά που έχουμε φάει στο κεφάλι τρία μνημόνια, τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, τη Folli Follie, τα κανόνια τόσων εταιρειών, την απαξίωση, την έλλειψη αξιοπιστίας, την απουσία επενδυτών και να μην πούμε και τη «ρετσινιά» όσων ασχολούνται με τον κλάδο και θα μας φοβίσει το γεγονός ότι δε μας αναβαθμίσατε. Φυσικά και θα θέλαμε αλλά, προχωράμε παρακάτω.

Μας είχαν βάλει στο περιθώριο και ξέρετε τώρα τι έλεγαν για χρηματιστές, διαχειριστές, δημοσιογράφους του κλάδου κ.α. Τώρα που βρήκαμε κυβέρνηση που θέλει τις επενδύσεις και τις παλεύει, που φεύγουν τα capital controls, που επιστρέφουν οι επενδυτές και που ο δείκτης είναι στις 840 μονάδες, λίγο πάνω ή λίγο κάτω, θα φοβηθούμε; Δεν πάτε καλά!

Τρομερή η κίνηση. Δεν μας έκανε το χατίρι χθες που γράφαμε γιατί ήταν και ο τζίρος καλός λόγω MSCI, μας την έκανε σήμερα, αφού «και σήμερα μέρα ήταν»! Στις τράπεζες έπεσε κορυφαίο άδειασμα ενώ στη ΔΕΗ αποτυπώνονται οι προσδοκίες των επενδυτών από τη νέα κυβέρνηση. Φανταστείτε να είχαμε τους προηγούμενους.

ΧΑ: Θα πάρει το δρόμο του. Τώρα έχουμε και αποτελέσματα εξαμήνου και ελπίζουμε οι τηλεδιασκέψεις να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας. Περιμένουμε να διαβάσουμε πολλά και από μεγάλο αριθμό εισηγμένων. Υπάρχουν πολλές που έχουν ενδιαφέρον και που θέλουμε βελτίωση για να βάλουμε πιο πάνω τον πήχη.

ΜΟΟDY’S: Κρατάμε από την έκθεση που μας επηρέασε τα ακόλουθα με τα οποία δε διαφωνούμε και σημαντικά:
Πιστωτικές δυνάμεις: Αποτελεσματικό ιστορικό υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μέτριες δανειακές ανάγκες εν μέσω της τρέχουσας υποστήριξης πίστωσης, πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου από τις άλλες χώρες σε παρόμοια επίπεδα διαβάθμισης

Πιστωτικές προκλήσεις: Η μείωση του πολύ υψηλού χρέους θα απαιτήσει μια πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια, διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Κατά τα λοιπά την απάντηση την πήρε από το ταμπλό.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αμάν κάνουν κάποιοι να βρουν κομμάτια και σήμερα τους έδωσαν αρκετά κάτω από τα 2,15 ευρώ. Περίμεναν μήπως τους δώσουν πολλά ακόμα χαμηλότερα, αν και δεν πήραν λίγα μεταξύ 2,10 – 2,13 ευρώ, οπότε άρχισαν να τα μαζεύουν υψηλότερα.

Αλλά εδώ φαίνεται πως ο «διαχειριστής» της εντολής όταν μαθαίνει ότι υπάρχει πωλητές πάει κάτω τη μετοχή για να τα μαζέψει. Επομένως, εδώ δεν τα παίρνετε market αλλά πάτε με το ρεύμα. Στις αδύναμες στιγμές της μετοχής. Στα 2,14 ευρώ το κλείσιμο

ΕΛΠΕ: Ανησυχούν μας λένε κάποιοι για το περιβάλλον διύλισης, ότι θα δούμε τα κέρδη μειωμένα και δεν υπάρχουν επενδυτές να την αγοράσουν. Και αντί να βλέπουν τη μετοχή που ανεβαίνει εδώ και μήνες μας λένε τέτοια αστεία! Στα 9,36 ευρώ το κλείσιμο που ήταν και υψηλό ημέρας!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τέτοιο άδειασμα στους σορτάκηδες και σε όσους πουλούσαν χθες λόγω MSCI είχαμε καιρό να δούμε… Εντυπωσιακό γύρισμα και ήταν αυτό που ζητούσε η αγορά. Να βοηθήσουν λίγο. Τελικά βοήθησαν και με το παραπάνω. Ελπίζουμε να βοηθήσουν και τα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσουν.

ΔΕΗ: Όπως και να το κάνεις τα μέτρα θα τη βοηθήσουν. Να μειώσει όμως και λίγο κάποια άλλα κόστη.

JUMBO: Πήραν τις μετοχές χαμηλά αφού τις πουλούσαν με ευκολία και στο +4,12% στο κλείσιμο και στα 16,42 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΟΤΕ: Συνεχίζουν να βγαίνουν χαρτιά στα 12 ευρώ αλλά που θα πάει θα τελειώσουν. 

PROFILE: Για μεγάλη δουλειά που ίσως έχει… ουρά κάνουν λόγο οι πηγές της στήλης. Ίσως είναι η είδηση που περιμέναμε για να δικαιολογήσει την άνοδο της τιμής της μετοχής ή η είδηση η οποία σύμφωνα με κάποιους δικαιολογεί ακόμα μεγαλύτερη αποτίμηση.

H First Abu Dhabi Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέλεξε το Axia της Profile και θα επωφεληθεί από την καινοτόμα τεχνολογία και όσα προσφέρει το πρόγραμμα της εισηγμένης. Δεν έχουμε εκτίμηση τζίρου ή αξία έργου, λόγω της εκεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα φανούν όμως αρκετά και στο εξάμηνο που θα δημοσιεύσει αρχές Σεπτέμβρη.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Κάνοντας μία υπόθεση «ρευστοποίησης» από τα στοιχεία του ισολογισμού χρήσης 2018 μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η εταιρεία είναι τσάμπα. Κοιτώντας τα μεγέθη βλέπουμε ότι μειώθηκαν οι ζημιές και πως τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ από 1,35 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι τόκοι που βλέπουμε στις ταμειακές ροές ότι πλήρωσε το 2018 μειώθηκαν στις 500 χιλ. ευρώ από 652 χιλ. ευρώ. Αγόρασε ακίνητο και μείωσε τα δάνεια με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 6,9 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ που δίνει net debt/EBITDA 1,4 φορές!

Πάμε τώρα να δούμε άλλες γραμμές: Συνολικές υποχρεώσεις 13,4 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 6,1 εκατ. ευρώ, αποθέματα 3,8 εκατ. ευρώ και λογιστική αξία οικοπέδων και κτηρίων 11,3 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 18,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με το ταμείο σβήνει τις μισές περίπου υποχρεώσεις και «σκοτώνοντας» τα υπόλοιπα αποπληρώνει τους πάντες και μένουν άνετα 3,5 εκατ. ευρώ.

ΧΑΙΔΕ: Σε τρέχουσες τιμές και με κάποιες αξιόλογες απομειώσεις και διαγραφές που κάνουμε στην υπόθεση, βγάζουμε αξία 9,5 εκατ. ευρώ και πάνω ήτοι περίπου 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Είναι να απορείς γιατί οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το 71% δεν έχουν κάνει μία πρόταση στα 0,85 ευρώ δηλαδή στα 7 εκατ. ευρώ αποτίμηση να δώσουν 2 εκατ. ευρώ και να φύγουν κρατώντας όλη την εταιρεία.

Έχει ενισχυθεί η αποτίμηση σε εταιρείες που έχουν να βγάλουν κέρδη χρόνια, που δεν ξέρουν που χρωστάνε, που έχουν καταπέσει δάνεια και οι τράπεζες ζητάνε εγγυήσεις από τους βασικούς μετόχους και εδώ την κοιτάμε σα να συμβαίνει κάτι και βγαίνουν κομμάτια για τους υπομονετικούς που στήνονται όπως πρέπει, δηλαδή χαμηλά. Μία ανάλογη υπόθεση είχαμε κάνει πριν λίγο καιρό και για τη Moda Bagno όταν βλέπαμε τα limit down και κάποιοι φοβόντουσαν μήπως κλείσει η εταιρεία και τώρα την αγοράζουν στο +90% και βάλε.

Σημειώστε πως η μετοχή από την αρχή του έτους έχει άνοδο 40% αλλά αν δούμε τι έχει κάνει από παλαιότερα, για παράδειγμα από αρχές του 2016 έχει απώλειες 25% και μεγέθη χειρότερα.

PAPERPACK: Στο +15,50% και στα 4,62 ευρώ με όγκο 5 χιλ. τεμάχια. Φαίνεται πως το εξάμηνο και η εκτίμηση για EBITDA 4,5 εκατ. ευρώ το 2019 άρεσε στην αγορά. Βέβαια, δεν βλέπουμε να υπάρχουν και πολλές μετοχές ελεύθερες.

ΒΑΡΑΓΚΗΣ: Ξαφνικά στο +19,79% και στα 0,0575 ευρώ με όγκο 9 χιλ. τεμάχια, από όποια πλευρά και να το δεις κάνει εντύπωση. Για να την παρακολουθήσουμε λίγο γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης στην εισηγμένη δε μένει κάτι. Θα είναι ένα «κουφάρι» ή ένα όχημα αν θέλει κάποιος να βάλει μία εταιρεία στο ΧΑ. Αποτίμηση 272 χιλ. ευρώ. Όσο ένα διαμέρισμα με καλά τετραγωνικά και σε μέτρια περιοχή.

ΒΙΟΤΕΡ: Ισχύουν τα ίδια με τη Βαράγκης. Την κοιτάμε μερικές μέρες γιατί έχει κάτι περίεργες εντολές και προσπαθούμε να μάθουμε τι παίζεται. Και εδώ μάλλον για όχημα τη βλέπουμε τη δουλειά αφού αν γίνουν όλα όσα είχαν ανακοινωθεί δεν νομίζουμε πως μένει κάτι.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Πουλάνε και αυτή τη μετοχή στο -5% με αποτίμηση 110 εκατ. ευρώ. Ρίξτε βρε παιδιά μια ματιά στα περιουσιακά της στοιχεία και πείτε μας αν ξέρετε πολλές τέτοιες.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Πτώση 4,20% με όγκο 24 χιλ. τεμάχια. Στα 2,28 ευρώ. Για νέα τοποθέτηση θα τη θέλαμε χαμηλότερα…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο -3,12% Βρε μπας και είδαν οι επενδυτές κίνηση στις τράπεζες και πουλούσαν μικρομεσαία για να πάρουν τα γνωστά; Δεν μπορούμε να βρούμε άλλη εξήγηση.

REDS: Και εδώ σημαντικές απώλειες! Τι να πούμε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης