Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα σχέδια των ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση - Τι προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Τα σχέδια των ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση - Τι προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες
Σημαντική αύξηση καταθέσεων στις 4 συστημικές την προσεχή τριετία
Σημαντική αύξηση των καταθέσεων προβλέπεται σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες την προσεχή τριετία όπως προκύπτει  από την έκθεση της ΕΒΑ που στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε  έκθεση για τα σχέδια χρηματοδότησης των τραπεζών το οποίο βοηθά την τραπεζική εποπτεία της ΕΕ να αξιολογήσει  τη βιωσιμότητα των κύριων πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των σχεδίων χρηματοδότησης δείχνουν ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τις εκδόσεις χρεογράφων τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα τα ακάλυπτα χρεόγραφα.
160 τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν τα σχέδιά τους για χρηματοδότηση για περίοδο τριών ετών (2019 έως 2021).
Σύμφωνα με τα σχέδια, το συνολικό ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 6,1% έως το 2021.
Οι κυριότεροι παράγοντες για την αύξηση του ενεργητικού είναι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
O μέσος δείκτης δανείων προς καταθέσεις στις χώρες της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά από το 119% το Δεκέμβριο του 2018 στο 121% το 2021 καταγράφοντας την τάση της αύξησης των χρηματοδοτήσεων.
Μια γραμμική ανάλυση του συγκεκριμένου δείκτη δείχνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν από το διαφορετικό χρηματοδοτικό μείγμα (πχ στη Δανία και τη Σουηδία οι τράπεζες εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση μέσω καλυμμένων ομολόγων και γι’ αυτό έχουν υψηλότερο δείκτη δανείων προς τις καταθέσεις).
Ο προβλεπόμενος δείκτης για το 2019-2021 αντανακλά επίσης τις επιχειρηματικές στρατηγικές των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις πολιτικές χρηματοδότησης και δανεισμού.
Για παράδειγμα οι τράπεζες στην Ελλάδα περιμένουν την πιο σημαντική μείωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις η οποία θα προκληθεί κυρίως από τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων ενώ τα δάνεια εκτιμάται ότι θα μειωθούν.
Η μεγαλύτερη αναμενόμενη αύξηση στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις για τα επόμενα τρία χρόνια είναι στη Βουλγαρία, Σλοβενία Πορτογαλία, Γερμανία και Ιταλία.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι τράπεζες θεωρούν ότι ο εν λόγω δείκτης θα μείνει κατά βάση σταθερός κατά την εξεταζόμενη τριετία.
Οι καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά την τιεετία αλλά με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ενώ  κατά μέσο όρο το μερίδιο των καταθέσεων στο σύνολο της χρηματοδότησης αυξήθηκε από το 66,1% στο 2016 στο 67,6% το 2018, αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα την προσεχή τριετία.
Οι καταθέσεις  στην ΕΕ από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς αναμένεται να παραμείνουν σταθερές ενώ από νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς αναμένεται σημαντική αύξηση της τάξης του 10% κατά μέσον όρο.
Μία ανάλυση ανά χώρα τοποθετεί την Ελλάδα κοντά στα επίπεδα του 17%  σε ότι αφορά την αύξηση των καταθέσεων δηλαδή σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για την προσεχή τριετία.
Κατά την περίοδο πρόβλεψης, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τις καταθέσεις πελατών και να εκδώσουν περισσότερα χρεόγραφα.
Ιδιαίτερα οι εκδόσεις με χρεόγραφα που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις  αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά την ερχόμενη τριετία με τις περισσότερες των νέων εκδόσεων τα έτη 2020 και το 2021.
Οι εκδόσεις αυτές  κατά κύριο λόγο οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός ωριμάζουν παλαιότερες εκδόσεις χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα και στην πρόσφατη αναθεώρηση της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD 2), η οποία απαιτεί υψηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων για καταθέσεις πελατών και για δάνεια προς πελάτες μειώθηκε το 2018.
Ωστόσο, για το έτος 2019, οι περισσότερες τράπεζες αναμένουν ότι η διαφορά επιτοκίων θα αυξηθεί ελαφρά ή θα μειωθεί σε πολύ μικρότερο βαθμό.  
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση  από την αγορά οι τράπεζες υποθέτουν ότι το κόστος έκδοσης χρεογράφων θα αυξηθεί το 2019, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.
Είναι φανερό πως και τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα όπου λόγω έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας το κόστος χρηματοδότησης είναι πολύ υψηλό- αναμένεται ωστόσο να μειωθεί- ενώ η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων είναι επίσης διευρυμένη μιας και η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης